ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι χρυσές υπεραξίες του Αντετοκούνμπο στο Village Center, τα 220 εκατ. της TΕΝΕΡΓ, ο Εξάρχου, η Βρεττού και η Attica, τα ταξίδια Δένδια, Παπασταύρου στις ΗΠΑ και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Ολγας για τον Μάτσα
Θα τριτώσει άραγε το… κακό για τον Γιώργο Αποστολόπουλο, που εδώ και οκτώ μήνες επιχειρεί με δονκιχωτικές κινήσεις να παραμείνει στο κάδρο των διεκδικητών του «Υγεία»;
Η πρώτη του προσπάθεια να πατήσει στο «εχθρικό έδαφος» του μεγαλύτερου ιδιωτικού θεραπευτηρίου ήταν εξ αρχής καταδικασμένη. Το ευτελές, όπως αποδείχθηκε, τίμημα των 0,45 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο και προσέφερε για τους μετόχους της μειοψηφίας, δεν είχε κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Πήρε άλλωστε μόνο 1.543 μετοχές, συνολικής αξίας 694,35 ευρώ από δύο μετόχους που έδωσαν τα «χαρτιά» τους και οι οποίοι προφανώς θα το μετάνιωσαν πικρά, λόγω της ραγδαίας ανατίμησης των τιμών που ακολούθησε.
Για να φτάσει να αλιεύσει από την αγορά το 5,18% του «Υγεία» που τώρα κατέχει ο Γιώργος Αποστολόπουλος χρειάστηκε να καταβάλει 10,3 εκατ. ευρώ περίπου. Με το κόστος κτήσης των μετοχών να είναι σχεδόν… 45% ψηλότερο από εκείνο που ο ίδιος είχε θεωρήσει ως «δίκαια τιμή».
Ο 77χρονος επιχειρηματίας, ιδρυτής, διοικητικός ηγέτης και βασικός μέτοχος του «Ιατρικού» κέντρου, βλέποντας να χάνει την… Αλεξάνδρεια του «Υγεία» από το CVC Capital, δοκίμασε να κινηθεί δικαστικά. Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε κατά της διαδικασίας εκχώρησης του εισηγμένου θεραπευτηρίου απορρίφθηκαν. Με συνέπεια ο ίδιος να θεωρείται πλέον «κόκκινο πανί» για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και… persona non grata για τον επιχειρηματικό όμιλο της MIG. Ο οποίος μάλιστα φρόντισε κάποια στιγμή να «σηκώσει το γάντι» και να του επισημάνει σκληρά, το «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», αν θέλει να διεκδικήσει πραγματικά το «ασημικό» του «Υγεία».
Στην παρούσα φάση, ο Γιώργος Αποστολόπουλος αποφάσισε να κάνει ένα ακόμη βήμα, που μένει να αποδειχθεί αν πρόκειται για «άλμα στο κενό» ή εάν υπάρχει από κάτω «δίχτυ ασφαλείας».
Η πρόταση που υπέβαλε είναι μη δεσμευτική και αφορά την εξαγορά του 70,38% του «Yγεία» που είναι στο χαρτοφυλάκιο της ΜIG. To ρητορικά προσφερόμενο 0,95 ευρώ ανά μετοχή, είναι υπερδιπλάσιο εκείνου της δημόσιας πρότασης που είχε γίνει τον περσινό Νοέμβριο… Σαν να παραδέχεται δηλαδή η πλευρά Αποστολόπουλου, ότι τότε είχε υποτιμήσει την πραγματική αξία του «Υγεία» για λόγους που μόνο εκείνη γνωρίζει.
Μόλις στα 6,4 εκατ. η… ρητορική διαφορά στο τίμημα
Με τα νέα δεδομένα ο Αποστολόπουλος κοστολογεί το «πακέτο» του 70,38% του «Υγεία» που έχει η MIG στα 204,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τίμημα που ισοδυναμεί με σχεδόν δύο φορές την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία που «Ιατρικού», η οποία μάλιστα έχει απομειωθεί κατά 20% στο χρονικό διάστημα του τελευταίου τριμήνου… Σε κάθε περίπτωση η νέα προσφορά εμφανίζεται να είναι μόλις κατά…6,4 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από αυτήν του CVC Capital, που είναι όμως δεσμευτική και κλειδωμένη στ 198 εκατ. ευρώ(0,92 ευρώ ανά μετοχή).
Η ρητορεία Αποστολόπουλου ανάγεται στο γεγονός, ότι τίθεται ως προϋπόθεση να γίνει πρώτα εσωτερικός έλεγχος στα βιβλία του «Υγεία» και έπειτα να μορφοποιηθεί ο χαρακτήρας της προσφοράς. Ενδεχόμενο μάλλον δύσκολο, αν όχι απίθανο για να συναινέσει η ιδιοκτήτρια MIG, για ευνόητους λόγους. Να επιτρέψει δηλαδή σε κάποιον που στη προκειμένη περίπτωση είναι και ανταγωνιστής του «Υγεία», να κάνει εσωτερικό έλεγχο στο θεραπευτήριο, με μόνη την εκδήλωση μιας μη δεσμευτικής πρότασης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση του CVC Capital, o οικονομικός και νομικός έλεγχος έγινε αφού υπήρχε ήδη στο τραπέζι δεσμευτική πρόταση εξαγοράς του «Υγεία».
Η επίθεση της Πειραιώς και ο ρόλος της Rothschild
Πέραν τούτων, στην ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς κατά Αποστολόπουλου, για τη δικαστική του προσφυγή, τονιζόταν με έμφαση ότι: «Οι ανυπόστατες αιτιάσεις και τα σενάρια συνωμοσίας που περιλαμβάνουν τα δικόγραφα δεν συντελούν στη διαμόρφωση εικόνας σοβαρού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ιδίως όταν δεν συνοδεύονται από υψηλότερη δεσμευτική προσφορά με πιστοποίηση ύπαρξης των αναγκαίων κεφαλαίων».
Στην προκειμένη περίπτωση, η MIG έχει προσλάβει ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο τη Rothschild, η οποία και αναμένεται το συντομότερο δυνατόν, να αποφανθεί για τα δέοντα με την παραχώρηση του «Υγεία». Πρωτίστως θα διερευνηθεί αν όντως υπάρχουν τα κεφάλαια (proof of funds) της μη δεσμευτικής πρότασης Αποστολόπουλου, καθόσον δηλώνεται ως χρηματοδότης του εγχειρήματος το αμερικανικό Fund ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων H.I.G. Σε τέτοιες περιπτώσεις ζητούνται και άλλα στοιχεία, όπως είναι και αυτό της ύπαρξης απόφασης από την επενδυτική επιτροπή του Fund.
Aν και ακόμη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της αγοράς που θεωρούν και αυτήν την κίνηση Αποστολόπουλου, ως «τρικλοποδιά» στη διαδικασία πώλησης του «Υγεία». Κάτι που βεβαίως θα κριθεί από τα ίδια τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο.
Το Ντυνάν και οι επικλήσεις της …ελληνικότητας
Στην αντίπερα όχθη οι άνθρωποι του CVC Capital θεωρούν ότι έχουν πράξει τα δέοντα για την εξαγορά του «Υγεία», αποφεύγοντας όμως να ανοίξουν τα χαρτιά τους, για το ζήτημα Αποστολόπουλου. Τουλάχιστον ως αίσθηση, εκείνο που διαχέεται είναι ότι το CVC Capital, αν δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση και δεν έχει οριστικοποιηθεί το deal εξαγοράς του «Υγεία», τότε θα υπάρξει δυναμική διεκδίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» από τη πλευρά τους, στον εν εξελίξει διαγωνισμό.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την απορία τους για τη συνεχή επίκληση από την πλευρά Αποστολόπουλου, της ανάγκης να διατηρηθεί η ελληνικότητα στο κλάδο των παροχών ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Ειδικά μάλιστα όταν ο ίδιος κατέχει το 41,8% του «Ιατρικού Αθηνών», έχοντας ως μετοχικό συμπαραστάτη του στη εταιρεία, εδώ και 12 χρόνια, τον πανίσχυρο γερμανικό όμιλο Asklepios, που κατέχει ποσοστό 36,48%. Έχοντας ξοδέψει περί τα 135 εκατ. ευρώ για να χτίσει τη μετοχική του θέση, αγοράζοντας κατά κύριο λόγο μετοχές από το Έλληνα επιχειρηματία. Μάλιστα σήμερα το «πακέτο» των Γερμανών αποτιμάται μόλις στα 40 εκατ. ευρώ… Το περίεργο είναι ότι ο Αποστολόπουλος δεν έχει μαζί του τον Asklepios για το «Υγεία» αλλά ένα αμερικανικό Fund.
Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις του CVC Capital στην Ελλάδα υλοποιούνται μέσω του Ηellenic Healthcare, σχήμα στο οποίο η ελληνική πλευρά (Δημήτρης Σπυρίδης και Βασίλης Θεοχαράκης) ελέγχουν το 40%. Ως εκ τούτου η παντιέρα της ελληνικότητας που ανεμίζει ο Αποστολόπουλος δείχνει παραφθαρμένη και μάλλον εκτός λογικής, για τις διεθνοποιημένες επιχειρηματικές συντεταγμένες που ακολουθούν άπαντες.
Πέραν τούτων και αναφορικά με το «Υγεία» δεν είναι διόλου αμελητέο το γεγονός, ότι όρος του deal είναι και το δικαίωμα της MIG να αποκτήσει ποσοστό 10% στο σχήμα του Hellenic Healthcare. Δικαίωμα που αναμένεται να ασκηθεί, δίνοντας καταφανή πλεονεκτήματα για την «επόμενη μέρα» που θα διαμορφωθεί στην αγορά της ιδιωτικής υγείας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Καμμένος: Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθω στην ελληνική πολιτική σκηνή
- Απώλεια έφερε στον Α . Λοβέρδο η στήριξη της υποψηφιότητας Τασούλα για την Προεδρία – Ο Παπαθεοδώρου αποχώρησε από τους «Δημοκράτες»
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεπέρασε τα 1,3 εκατομμύρια επιβατών τον Δεκέμβριο, μέσα σε ένα μήνα λειτουργίας
- Πώς να γλιτώσετε τους φόρους από ανείσπρακτα ενοίκια