ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση της ΡΑΑΕΥ με τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη για να του γνωστοποιηθεί η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «ενεργειακού τουρισμού», όπως λέγεται το φαινόμενο αλλαγής προμηθευτή αφήνοντας χρέη στον προηγούμενο.
Η πρόταση της ΡΑΑΕΥ, κατά πληροφορίες, θα δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία στην οποία ο καταναλωτής έχει οφειλές, να του κόβει το ρεύμα, ακόμη και αν αυτός έχει ήδη σύμβαση με άλλη εταιρεία.
Στόχος είναι, οι εταιρείες προμήθειας να μπορέσουν να διεκδικήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών και να πάψει το θεσμικό πλαίσιο να επιτρέπει τη συνεχή αύξησή τους.
Αφού ενημερωθεί αναλυτικά από τη ΡΑΑΕΥ, ο υπουργός Ενέργειας αναμένεται τις επόμενες μέρες να λάβει αποφάσεις για να αλλάξει ο Κώδικας Προμήθειας και να μην μπορούν άλλο όσοι έχουν οφειλές από έναν προμηθευτή ενέργειας να τις αφήνουν απλήρωτες και να συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται κανονικά από άλλον.
Τι προτείνει η ΡΑΕΕΥ
Η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής αφορά δύο μέτρα, α) το flagging και β) τις αποκοπές.
Το flagging είναι η γνωστοποίηση σε όλους για την ύπαρξη οφειλών.
Δηλαδή θα μπορεί η εταιρεία προμήθειας στην οποία ο καταναλωτής αφήνει οφειλές όταν αλλάζει εταιρεία, να ενημερώνει το σύστημα Θαλής στον ΔΕΔΔΗΕ για τις οφειλές του και σε αυτή την πληροφορία να έχουν πρόσβαση και οι υπόλοιποι προμηθευτές.
Το δεύτερο μέτρο που προτείνεται, που θεωρείται και το πιο αποτελεσματικό, είναι οι αποκοπές.
Θα μπορεί η εταιρεία προμήθειας στην οποία ο πελάτης που αποχωρεί αφήνει οφειλές, αν αυτός παρότι έχει ενημερωθεί αρνείται να διακανονίσει τα χρέη του, και άρα θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής, να ζητήσει την αποκοπή του από το ΔΕΔΔΗΕ, ακόμη και αν αυτός έχει μετακινηθεί σε άλλη εταιρεία προμήθειας.
Όσον αφορά το όριο της οφειλής από το οποίο και πάνω θα μπορούν οι εταιρείες να εκκινήσουν την παραπάνω διαδικασία, θα αποφασιστεί από τον υπουργό.
Για τις εταιρείες προμήθειας είναι σημαντικό να μην υπάρχει κανένα ποσό που να εξαιρείται της διαδικασίας, καθώς όπως διαμηνύουν είναι θέμα αρχής να μην ενθαρρύνονται τέτοιες συμπεριφορές.
Σήμερα τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών στις εταιρείες προμήθειας ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι τα 200 εκ. ευρώ προστέθηκαν το 2023. Από αυτά το 1/3 αντιστοιχούν σε παλιά ανεξόφλητα στη ΔΕΗ που δεν μπορούν να αποπληρωθούν αφού συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και εταιρείες που έχουν κλείσει (Πειραϊκή Πατραϊκή), αλλά και της ΛΑΡΚΟ…
Μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν μετά το 2020 και την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, αν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί εμποδίζουν την αλλαγή παρόχου.
Η απόφαση αυτή φρέναρε την πρόθεση του ΥΠΕΝ να σταματήσει τον ενεργειακό τουρισμό, και είχε αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών στους προμηθευτές.
Από τότε μέχρι σήμερα, οι εταιρείες προμήθειας αναζητούν τρόπους να λύσουν αυτό το πρόβλημα, όπως το να δημιουργήσουν Ενεργειακό Τειρεσία, όμως ούτε αυτό μπορεί να γίνει αν δεν προηγηθεί αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο.
Διαβάστε επίσης:
Παπαστεργίου: Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια στις τηλεπικοινωνίες
Plan B για τις επιπτώσεις του πολέμου στα καύσιμα εφόσον χρειαστεί…
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Ρουκέτες κατά του καρτέλ πετρελαίου και πώς θα μειωθούν οι τιμές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τάσεις MRB: Στο 22,9% η ΝΔ και 14,2% το ΠΑΣΟΚ – Ποιες λέξεις εκφράζουν τους πολίτες
- Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ
- Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για τις Πανελλήνιες
- Δίκη για το Μάτι: Ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων