• Business

    Θα κάνουν την έκπληξη τα χρηματιστήρια τον Οκτώβριο; Εννέα χρήσιμα συμπεράσματα


    Παρά το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια πραγματοποιούν έντονες διακυμάνσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οι τεχνικοί δείκτες είναι ουδέτεροι και δεν δείχνουν με σαφήνεια ποια είναι η τάση των οικονομικών δεικτών.

    Ποια στρατηγική θα πρέπει, λοιπόν, να ακολουθήσουν οι επενδυτές όταν οι τεχνικοί δείκτες δεν βοηθούν, όπως στην παρούσα φάση; Ας δούμε κάποια γενικά συμπεράσματα που μπορούν να φανούν χρήσιμα:

    1. Ο Οκτώβριος είναι συνήθως μήνας έντονων διακυμάνσεων για τις μετοχές. Οι traders θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να παρακολουθούν τις κινήσεις των δεικτών.

    2. Επιπλέον, η εποχή ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και οι προσδοκίες είναι υψηλές, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας. Αν τα συνολικά κέρδη είναι αδύναμα, μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει sell-off. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε το βλέμμα μας στα αποτελέσματα του τεχνολογικού κλάδου.

    3. Η Deutsche Bank μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στην Ευρώπη και ίσως στον χρηματοοικονομικό κλάδο των ΗΠΑ. Επίσης, πρέπει να παρακολουθούμε και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Credit Suisse. Μέχρι στιγμής, ο S&P 500 έχει αντιδράσει ελάχιστα στα προβλήματα αυτά και αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα.

    4. Οι τιμές των ακινήτων στην Νέα Υόρκη εξακολουθούν να υποχωρούν. Υπάρχουν αναφορές για προβλήματα και σε άλλες περιοχές. Ειδικότερα, αρκετές μεγάλες ιδιοκτησίες και στις δύο ακτές των ΗΠΑ δεν πωλούνται, αναγκάζοντας τους πωλητές να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών και μερικές φορές να καταγράψουν ακόμη και ζημιές.

    5. Στις αμερικανικές μετοχές εξακολουθούν να παρατηρούνται εκροές κεφαλαίων.

    6. Περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι προειδοποιούν για τις τρομερές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στις μετοχές. Η πιο πρόσφατη προειδοποίηση προήλθε από το βετεράνο διαχειριστή κεφαλαίων Julian Robertson, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg επέκρινε την «αναγκαστική επένδυση σε μετοχές», δηλαδή το γεγονός ότι οι αποταμιευτές έχουν οδηγηθεί στη χρηματιστηριακή αγορά και όχι σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου. Μάλιστα, ο ίδιος κατηγορεί την πρόεδρο της Federal Reserve, Janet Yellen ότι συνέβαλε στη δημιουργία της φούσκας του χρηματιστηρίου. Ο Robertson εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια χρειάζονται για να προσελκύσουν τους αποταμιευτές.

    7. Πριν και μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, η διακύμανση στα χρηματιστήρια αναμένεται να κορυφωθεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αν εκλεγεί ο Donald Trump, όπως και στο brexit, αναμένεται μεγάλη αναταραχή και πιθανόν να υπάρξει sell off στις αγορές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αν κερδίσει η Hilary Clinton θα σημειωθεί ράλι.

    8. Η αγορά ήταν bull για οκτώ χρόνια και πλέον κινείται πλάγια, ενώ σύμφωνα με τις πιθανότητες, η επόμενη κίνηση θα είναι bear. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει αυτό και πόσο θα διαρκέσει. Πρέπει να κρατήσετε στην άκρη 8%-10% των κεφαλαίων σας, που θα σας βοηθήσει να χαράξετε στρατηγική κατά την επόμενη κίνηση της αγοράς.

    9. Στο θετικό σενάριο, το “μαγικό χέρι” μπορεί να συνεχίσει να προστατεύει τα χρηματιστήρια από ένα μαζικό sell off. Αυτό το αόρατο χέρι θα είναι αποτελεσματικό όσο ο όγκος και η μεταβλητότητα είναι περιορισμένα και κανείς δεν βιάζεται να πουλήσει. Ωστόσο, δεν μπορεί να εμποδίσει μία σημαντική διόρθωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/pente-korifei-manatzer-tis-germanias-lene-stirizoume-tin-deutsche-bank/79115

     



    ΣΧΟΛΙΑ