• Business

    Tesla: Έχασε 85 δισ. δολάρια σε μια μέρα και έπεσε πίσω από την Eli Lilly σε κεφαλαιοποίηση

    • NewsRoom
    Ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla και του Twitter, Elon Musk

    Ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla και του Twitter, Elon Musk


    Η απογοητευτική πρόβλεψη της Tesla για μια επιβράδυνση της ανάπτυξής της το 2024, καθώς όπως αναμένεται να μπει σε μια μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει στην  κατασκευή νέων μοντέλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προκάλεσε αναστάτωση στους επενδυτές, οδηγώντας σε βαριές απώλειες την Πέμπτη.

    Η εταιρεία του Elon Musk είδε την μετοχή της να κατρακυλά, χάνοντας συνολικά αξία ύψους 85 δισ. δολαρίων, με την κεφαλαιοποίησή της αυτοκινητοβιομηχανίας να υποχωρεί κάτω από αυτή της φαρμακευτικής Eli Lilly..

    Όπως παρατηρεί το Bloomberg, το γεγονός ότι η Lilly είναι μια από τις πιο εταιρείες που ξεπέρασαν την Tesla σηματοδοτεί μια αλλαγή στις τάσεις των επενδυτών. Οι κατασκευαστές και προμηθευτές ηλεκτρικών οχημάτων δεν αποτελούν πλέον στόχο των αγοραστών στην παρούσα συγκυρία, αλλά αντίθετα ευνοούνται εταιρείες που ασχολούνται με την απώλεια βάρους.

    Η Lilly’s εκτινάχθηκε το τελευταίο διάστημα χάρη στα φάρμακα της Mounjaro και Zepbound, τα οποία την κατέστησαν τη μεγαλύτερη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο . Παρόμοιες ελπίδες για φάρμακα αδυνατίσματος οδήγησαν τη δανική Novo Nordisk A/S στην κορυφή της Ευρώπης το 2023, κάνοντάς την την πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία.

    «Οι αγορές τείνουν να ευνοούν μεγάλες τάσεις και σίγουρα μια από αυτές τις τάσεις σε ένα σημείο ήταν τα ηλεκτρικά οχήματα και όλα τα πράγματα Tesla», δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers. «Αυτή τη στιγμή, οι τάσεις που τραβούν πραγματικά τους επενδυτές είναι η τεχνητή νοημοσύνη και τα φάρμακα απώλειας βάρους GLP1».

    Η Tesla, κάποτε η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία στον δείκτη S&P 500, χάνει τώρα έδαφος από τη Lilly και την Broadcom Inc. καθώς αγωνίζεται να παραμείνει στην πρώτη 10άδα. Η πτώση 13% της αυτοκινητοβιομηχανίας την Πέμπτη έφερε την κεφαλαιοποίησή της κάτω από 580 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η εταιρεία ανέφερε μικρότερα κέρδη από τις εκτιμήσεις ενώ προειδοποίησε πως ο ρυθμός επέκτασής της θα είναι «σημαντικά χαμηλότερος» φέτος. Οι μετοχές της έχασαν περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας τους τον Ιανουάριο, καθιστώντας την τη μοναδική χαμένη μετοχή μέχρι στιγμής το 2024 μεταξύ των Magnificent Seven tech megacaps.

    Η αποτίμηση της Lilly ήταν περίπου 595 δισεκατομμύρια δολάρια, την ίδια ώρα.

    Η αναρρίχηση της Lilly τροφοδοτήθηκε κυρίως από την κυκλοφορία μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται «GLP1s», για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη, μαζί με μια πειραματική θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μετά το περσινό ράλι 59%, οι μετοχές της φαρμακευτικής εταιρείας ανεβαίνουν άλλο 7% μέχρι στιγμής το 2024 και οι πωλήσεις των Mounjaro και Zepbound αναμένεται να ωθήσουν τη μετοχή ακόμη υψηλότερα.



    ΣΧΟΛΙΑ