• Business

    Tesla: Απογοήτευση στη Wall Street με τα αποτελέσματα τριμήνου – Προειδοποίηση για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2024

    • NewsRoom
    Έλον Μασκ, CEO Tesla

    Έλον Μασκ, CEO Tesla


    Κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Tesla για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με τις πωλήσεις των αυτοκινήτων να αυξάνονται κατά μόλις 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση, πάντως, προκάλεσε η προειδοποίηση της εταιρείας του Elon Musk για τον ρυθμό ανάπτυξης της Tesla το 2024.

    Ειδικότερα, η Tesla ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 71 σεντς ανά μετοχή, έναντι εκτίμησης από την LSEG για 74 σεντς ανά μετοχή.

    Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 25,17 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 25,6 δισ. δολάρια.

    Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3%, από 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Το λειτουργικό περιθώριο για το τρίμηνο ανήλθε στο 8,2%, χαμηλότερο από το 16% του αντίστοιχου τριμήνου του 2022  και ελαφρώς υψηλότερο από 7,6% του τρίτου τριμήνου του 2023.

    Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκαν στα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια από 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

    Η πενιχρή αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων οφειλόταν εν μέρει στη μειωμένη μέση τιμή πώλησης των οχημάτων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Η Tesla ανέφερε στην παρουσίασή της ότι η αύξηση του όγκου των οχημάτων το 2024 «μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη» από τον ρυθμό ανάπτυξης του περασμένου έτους, καθώς η εταιρεία εργάζεται για την κυκλοφορία του «οχήματος επόμενης γενιάς» της στο Τέξας. Η εταιρεία προειδοποίησε τους επενδυτές ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλα κύματα ανάπτυξης».

    Ενώ άλλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύτηκαν να κατασκευάσουν και να πουλήσουν μεγάλο όγκο πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων πέρυσι, η Tesla ανέφερε 484.507 παραδόσεις το τέταρτο τρίμηνο και περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια για το 2023. Οι έντονες μειώσεις τιμών βοήθησαν την Tesla να επιτύχει αυτόν τον αριθμό, που ήταν ρεκόρ για την Εταιρία.

    Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η Tesla άρχισε να πουλά Cybertrucks σε πελάτες. Η εταιρεία ανέφερε ότι έχει τώρα τη δυνατότητα να κατασκευάσει περισσότερα από 125.000 οχήματα Cybertruck σε ένα χρόνο.

    Τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν από έτος σε έτος σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, με την Tesla να κατηγορεί για αυτό τα μειούμενα κέρδη, τη μειωμένη μέση τιμή πώλησης των οχημάτων της και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων «εν μέρει λόγω τεχνητής νοημοσύνης και άλλων έργων έρευνας και ανάπτυξης».

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Δεύτερη συνεδρίαση απωλειών για τον Dow Jones – Άλμα 10% για τη Netflix

    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο για την είσοδο στο Χρηματιστήριο

    Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στο WTI έφεραν οι κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ