Σε πτώση βρίσκεται σήμερα η μετοχή της Tesco, αφού η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας διατήρησε σταθερές τις προοπτικές κερδών της, παρά το ρεκόρ στις πωλήσεις τροφίμων κατά τη διάρκεια των εορτών, η οποία επισκιάστηκε εντούτοις από τις επικείμενες αυξήσεις φόρων της κυβέρνησης. 

Ειδικότερα, η μετοχή υποχώρησε έως και 3,2% στην αρχή των διαπραγματεύσεων, ενώ στις 14:59 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε κατά 1,05%.

1

Ακολουθώντας την ίδια πορεία, η μετοχή της Marks & Spencer Group υποχώρησε στο Λονδίνο, παρά τις αναφορές ότι έσπασε το ρεκόρ σε πωλήσεις τα Χριστούγεννα.

Άλμα πάνω από 20%

Η μετοχή της Tesco έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 20% τους τελευταίους 12 μήνες, επωφελούμενη από κάποιες μειώσεις στις τιμές, αλλά και την προώθηση του προγράμματος επιβράβευσης “Clubcard”.

Οι πωλήσεις της αλυσίδας αυξήθηκαν κατά 3,8% το τρίτο τρίμηνο που έληξε στις 23 Νοεμβρίου, ενώ κινήθηκαν ανοδικά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες έως τις 4 Ιανουαρίου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,1%, με το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού να μειώνεται κατά 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Tesco κατέχει σήμερα σχεδόν το 29% της αγοράς και διαθέτει προβάδισμα σε σχέση με την Sainsbury που κατέχει το 16%, σημειώνει η ερευνητική εταιρεία Kantar αυτή την εβδομάδα.

Προ των πυλών η “φοροκαταιγίδα” της κυβέρνησης των Εργατικών

Στο μεταξύ, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν επιβάρυνση του καταναλωτικού κλίματος από κινδύνους που ελλοχεύουν στον ευρύτερο οικονομικό τομέα, εστιάζοντας στις πληθωριστικές προοπτικές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ανακοίνωσε τον Οκτώβριο 2024 τον νέο και “επώδυνο” προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο αυξάνονται οι φόροι κατά 40 δισ. λίρες.

Στόχος, όπως διατείνεται η υπουργός, είναι να ενισχυθούν οι δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες (ειδικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας) και να καλυφθεί η τεράστια δημοσιονομική “τρύπα” που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Οκτωβρίου, ακολούθησε ένα sell off βρετανικών ομολόγων και υποχώρηση της στερλίνας, με την Ριβς να προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές λέγοντας πως η “κυριότερη δέσμευση” του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ είναι “η οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα’.

Ξεπούλημα ομολόγων ξυπνά μνήμες του παρελθόντος

Θα πρέπει να αναφερθεί και η νεότερη εξέλιξη που αφορά τα επιτόκια δανεισμού για τα βρετανικά δεκαετή ομόλογα, τα οποία εκτοξεύτηκαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης (ή 0,12 ποσοστιαίες μονάδες) στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο στο 4,921%.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν και πάλι άνω των 10 μονάδων βάσης στο 5,474% οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων, μετά από το άλμα 28ετίας που έκαναν αυτή την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, βουτιά σε χαμηλό 14 μηνών έναντι του αμερικανικού δολαρίου έκανε η λίρα στη Βρετανία.

Αυτή η συνθήκη οδήγησε σε συγκρίσεις με την αναστάτωση που προκάλεσε ο μίνι προϋπολογισμός της πρωθυπουργού Λιζ Τρας το 2022.

Αρκετοί μάλιστα σημειώνουν ότι οι εξελίξεις θυμίζουν τον “εφιάλτη” της κρίσης χρέους του 1976, όταν η Βρετανία υπέβαλε αίτηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο ύψους $3,9 δισ., καθώς τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού και του εμπορικού ισοζυγίου, βύθισαν τη χώρα σε κρίση.

Εκείνη την περίοδο, η κυβέρνηση συμφώνησε σε μέτρα λιτότητας, τα οποία επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης: 

Δανία: Η πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων μετά τις δηλώσεις Τραμπ

ΗΠΑ: Νέοι περιορισμοί στην πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα τσιπ – Στη λίστα του Μπάιντεν και η Nvidia

Δανία: Η πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων μετά τις δηλώσεις Τραμπ