• Business

    Γιώργος Περιστέρης – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι θα εισπράξουν οι μεγάλοι και όλοι οι άλλοι μέτοχοι μετά το mega deal

    Ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, προέδρος της COP28 και πρόεδρος της Masdar, Dr Sultan Al Jaber

    Ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, προέδρος της COP28 και πρόεδρος της Masdar, Dr Sultan Al Jaber


    Ισότιμη ευκαιρία εξόδου σε όλους τους πάνω από 10.000 μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής προσφέρει το mega deal εξαγοράς από τους Άραβες της Masdar.

    Όπως μάλιστα τονίστηκε από τον διοικητικό ηγέτη της «πράσινης» ενεργειακής εταιρείας Γιώργο Περιστέρη, η συναλλαγή προϋποθέτει εξ αρχής ότι μετά τις σχετικές εγκρίσεις θα ακολουθήσει Δημόσια Πρόταση. «Διασφαλίζοντας τα συμφέροντα όλων και όχι μόνο κάποιων από τους μετόχους.
    Ειδικά το τελευταίο, μπορεί να μην είναι συνήθης πρακτική στην ελληνική αγορά, για εμάς όμως είναι εκ των ων ουκ άνευ.»

    Λαμβάνοντας υπόψη το τίμημα των 20 ευρώ ανά μετοχή, καθώς επίσης και το προ διανομή τίμημα των 0,38 ευρώ ανά μετοχή, το συνολικό ποσό που θα κατευθυνθεί στους μετόχους ανέρχεται σε 2,407 δις. Για να υπάρχει ένα μέγεθος σύγκρισης το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν ίσο με τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από τους τακτικούς φόρους στη ακίνητη περιουσία, όπου κυριαρχεί ο ΕΝΦΙΑ. Αντιστοιχεί επίσης σε 3,8 φορές το κόστος που είχε η κατασκευή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου…

    Η σειρά των απαιτούμενων εγκριτικών διαδικασιών αναμένεται να τελεσφορήσει εντός 6μηνου, δίνοντας το έναυσμα για το ξεκίνημα των καταβολών στους μετόχους.

    Η Masdar αποκτά αρχικά το 36,59% που έχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η μητρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το ποσοστό αυτό θα ανεβεί σε τουλάχιστον 67% καθώς μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και άλλοι μέτοχοι που δεν υποχρεώνονται σε γνωστοποιήσεις, έχουν δεσμευτεί να πουλήσουν τα «χαρτιά» τους στην κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2023, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε στο χαρτοφυλάκιό της 43.211.556 μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Των οποίων το τίμημα από την πώληση, μαζί με το μέρισμα που θα εισπραχθεί, ανέρχεται σε 880,6 εκατ. ευρώ.

    Οι μετοχικές θέσεις της διοικητικής ηγεσίας

    Στις ίδιες οικονομικές καταστάσεις ο μεγάλος τιμονιέρης της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης, είχε στα τέλη της περσινής χρονιάς 13.279.747 μετοχές. Ήτοι ποσοστό 11,244% με βάση τον διευρυμένο αριθμό των κυκλοφορούντων μετοχών, έπειτα από την περσινή δωρεάν τίτλων σε στελέχη της εταιρείας.

    Στην περίπτωση αυτή το τίμημα της πώλησης, μαζί με το μέρισμα διαμορφώνεται σε 270,6 εκατ. ευρώ.

    Από τα μέλη του Δ.Σ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ο Μιχάλης Γουρζής, παλαιό στέλεχος και διευθυντής έργων, εμφανίζεται στις περσινές οικονομικές καταστάσεις να έχει 2.993.648 μετοχές. Αν η θέση του παραμένει στα ίδια επίπεδα, τότε του αναλογούν 61 εκατ. ευρώ, από το τίμημα της πώλησης και το μέρισμα.

    Ο συγκεκριμένος αριθμός μετοχών αντιστοιχεί στο 2,53% της εταιρείας, αν και στις λογιστικές καταστάσεις αναγράφεται ως ποσοστό συμμετοχής το 3,53%. Στην περίπτωση που η διαφορά οφείλεται σε άλλη έμμεση συμμετοχή, θα αυξηθεί αναλογικά και το ποσό από το τίμημα πώλησης.

    Ο Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης που κατέχει το νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου, είχε στα τέλη της περσινής χρονιάς 1.586.652 μετοχές. Ποσοστό 1,34%, το οποίο μεταφράζεται σε συνολικά έσοδα 32,3 εκατ. ευρώ.

    Μικρότερο αριθμό μετοχών έχουν και άλλα 7 μέλη του Δ.Σ και διευθυντικά στελέχη, συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξεως του 0,335%. Και παραπέμποντας σε τίμημα πώλησης της τάξεως των 8,2 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του μερίσματος.

    Σε όλες τις περιπτώσεις δεν είναι γνωστό το πιθανό κόστος κτήσης για τις μετοχές που ενδεχομένως αποκτήθηκαν από την αγορά, πέραν των όσων έχουν χορηγηθεί δωρεάν.

    Λαμπρές αποδόσεις 62,2% στην τριετία

    Τρίτος τη τάξει μέτοχος στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέσω της εταιρείας Atale Enterprises, από τον Απρίλιο του 2021, ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Συνολικά και σε δύο δόσεις αποκτήθηκαν 7.479.911 μετοχές στην τιμή των 13 ευρώ η μία. Με το συνολικό κόστος κτήσης να ανέρχεται σε 97,238 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός αυτός των μετοχών εμφανιζόταν στις λογιστικές καταστάσεις του 2021 και του 2023. Πέρσι όμως η θέση του μειώθηκε σε 6.643.362 μετοχές, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 5,625%.

    Εάν και τώρα ο αριθμός των μετοχών είναι ίδιος, τότε το τίμημα πώλησης ανέρχεται σε 132,9 εκατ. ευρώ περίπου.

    Σε αυτά όμως θα πρέπει να προστεθεί και το έσοδο από τις προγενέστερες ρευστοποιήσεις, το οποίο μπορεί να είναι περί τα 14,6 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι η μεσοσταθμική τιμή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ήταν το 2023 στα 17,42 ευρώ.

    Ενώ σε ότι αφορά τα μερίσματα, μαζί με το εφετινό, υπολογίζεται ότι έχουν εισπραχθεί περί τα 10,2 εκατ. ευρώ.

    Συνεπώς το κλείσιμο θέσης του Βαγγέλη Μαρινάκη, θα έχει αποφέρει αθροιστικά 157,7 εκατ. ευρώ. Με τις υπεραξίες να διαμορφώνονται σε περίπου 60,5 εκατ. ευρώ , μεταφραζόμενες σε απόδοση της τάξεως του 62,2%…

    Σε αδρές γραμμές όλοι οι υπολειπόμενοι μέτοχοι, που είτε έχουν δεσμευτεί να δώσουν τα «χαρτιά» στην αρχική φάση της συμφωνίας με τη Masdar, είτε θα το πράξουν αυτό στη διαδικασία της δημόσιας πρότασης, έχουν λαμβάνειν 1,019 δις ευρώ. Μαζί με το επικείμενο μέρισμα. Η εν λόγω μεγάλη ρευστότητα θα πάει σε ιδιώτες Έλληνες επενδυτές και θεσμικά χαρτοφυλάκια ( εγχώρια και ξένα) που αντιπροσωπεύουν συνολικό ποσοστό 42,326%.

    Μεγάλες υπεραξίες και από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Το mega deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει όμως θετική απήχηση και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Διότι το πολύ ισχυρό της ταμείο της εμπλουτίζεται με επιπλέον ρευστότητα. Ενώ λαμβάνοντας υπόψη και τα αναμενόμενα μερίσματα από το σύνολο των έργων, τα οποία είτε βρίσκονται, είτε θα μπουν σε λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια ,αλλά και τα ήδη εξασφαλισμένα περιθώρια επιπλέον μόχλευσης, η συνολική επενδυτική ισχύς του Ομίλου ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ. Αναβαθμίζοντας το ‘’οπλοστάσιό’’ της για τη διεκδίκηση νέων μεγάλων έργων στις υποδομές και τις παραχωρήσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό.

    Ήδη τα κέρδη για τη μετοχή «τρέχουν» με 29% από την αρχή του έτους, δικαιώνοντας τους επενδυτές που έχουν κτίσει θέσεις στη μετοχή. Μεταξύ αυτών και τη Latsco Hellenic της Μαριάννας Λάτση που τον Μάρτιο του 2021 απέκτησε το 7,6% (7.858.571 μετοχές) έναντι 88 εκατ. ευρώ. Με το κόστος κτήσης ανά μετοχή να είναι στα 11,2 ευρώ.

    Τώρα που η μετοχή είναι στα 16,98 ευρώ το «πακέτο» των μετοχών αυτών αξίζει 133,4 εκατ. ευρώ και συνυπολογίζοντας και τα εισπραχθέντα μερίσματα των περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, η συνολική τιμολόγηση διαμορφώνεται σε 137,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 49,9 εκατ. ευρώ πάνω από το κόστος κτήσης, με την έως τώρα απόδοση να ανέρχεται σε 62,4%. Σαφώς καλύτερη από το να είχε παραμείνει στη Lamda Development. Από την οποία αποχώρησε τον Ιούλιο του 2021 εκποιώντας μετοχές αξίας 84,2 εκατ. ευρώ περίπου. Με τίμημα ανά μετοχή στα 5,652 ευρώ, που είναι τώρα στα 6,68 ευρώ (18,2% πιο πάνω).

    Υπεραξίες όμως της τάξεως του 28,6% καταγράφουν και τα ξένα funds που πήραν τα 6 εκατ. μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον περασμένο Ιανουάριο στη διαδικασία του placement. Με τιμή στα 13,2 ευρώ ανά μετοχή.

    Αν μη τι άλλο ο διορατικός και πολύπλευρα αποτελεσματικός Γιώργος Περιστέρης ξέρει να δημιουργεί υπεραξίες για όλους.

    Διαβάστε επίσης:

    Κατηγορίες Παπαστάθη για Ζούλα, Παπαδάκη, Ελματζιόγλου, η «κόκκινη» Νατάσα, η Ζήνα με τα χάμπουργκερ και ο τουρκικός χαβάς της Κουτσαυτάκη
    Απόστολος Λύτρας: Η «σκοτεινή» ζωή του ποινικολόγου – Τα ακίνητα, τα super cars, τα σκάφη και τα πολλά μετρητά
    H&M: Η απάντηση της αλυσίδας για το «λουκέτο» στα καταστήματά της



    ΣΧΟΛΙΑ