Τα επενδυτικά κίνητρα, το ευέλικτο πλαίσιο και οι ευκολίες χρηματοδότησης κάνουν την αγορά των ΗΠΑ επενδυτικό παράδεισο και για τις ΑΠΕ, καθώς οι ευκαιρίες αποδόσεων είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με την ελληνική αγορά. Κι αν κάτι αποκαλύπτει το καθεστώς επενδυτικών κινήτρων που ευνόησε και ενθάρρυνε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να προχωρήσει στην εξαγορά του αιολικού πάρκου 200 MW στην Αμερική, είναι… η απουσία ανάλογων κινήτρων στην ελληνική αγορά.
Η εντυπωσιακή επένδυση αξίας 310 εκατ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 200 MW στο Τέξας, που ανακοινώθηκε χθες, αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αμερικάνικη αγορά στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αλλά και τις πολλαπλάσιες δυνατότητες μεγέθυνσης που δίνουν αυτά σε μια εταιρεία που θέλει να αναπτυχθεί.
«Στις ΗΠΑ προσφέρεται η δυνατότητα του tax equity και η εταιρεία δεν χρειάζεται να καταβάλει από δικά της κεφάλαια το σύνολο του τιμήματος. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έχουν μεγάλα φορολογικά κίνητρα τόσο μακροπρόθεσμα (tax credits) όσο και βραχυπρόθεσμα (tax equity)», σημειώνουν κύκλοι της εταιρείας.
Με ίδια κεφάλαια χρηματοδοτήθηκε λιγότερο από το μισό της αξίας της επένδυσης στο Τέξας, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από Project Finance και το tax equity.
Στο έργο στις ΗΠΑ οι αποσβέσεις ήταν μεγάλες κι επειδή το έργο είναι νέο η κερδοφορία του ήταν μικρή, δίνει τη δυνατότητα πώλησης των αποσβέσεων που πλεονάζουν. Στην πράξη το tax equity μειώνει το κόστος μια επένδυσης πολλαπλασιάζοντας τη δυνατότητα και το μέγεθος των επενδύσεων.
Πολλές πηγές χρηματοδότησης, ευέλικτο πλαίσιο
Στο πλαίσιο των επενδυτικών κινήτρων, μάλιστα, στις ΗΠΑ δίνεται η δυνατότητα, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι εταιρείες να πραγματοποιούν επενδύσεις, την απόσβεση της επένδυσης αντί να την κάνουν μακροπρόθεσμα να την κάνουν σε ένα ή δύο χρόνια, μειώνοντας τα κέρδη και επομένως τη φορολογία των εταιρειών που επενδύουν. Και αν η εταιρεία που πραγματοποιεί την επένδυση και τις αποσβέσεις δεν έχει αρκετά κέρδη ώστε να ωφελείται από αυτό το καθεστώς, μπορεί να βρει χρηματοδότηση, πουλώντας τις πλεονάζουσες αποσβέσεις και αντλώντας ανάλογη χρηματοδότηση.
Εκτός από τα μεγάλα επενδυτικά κίνητρα, οι λόγοι που η εταιρεία επιλέγει να επενδύει στις ΗΠΑ, είναι η ευκολία στην ανάπτυξη. «Για να επιτύχουμε τους μεγάλους στόχους ανάπτυξης χρειαζόμαστε και μεγάλα πάρκα και στις ΗΠΑ υπάρχουν οι μεγάλες μονάδες είτε για να αναπτύξεις είτε για να αγοράσεις. Αν θέλεις γρήγορη ανάπτυξη χρειάζεσαι αγορές που να προσφέρουν μεγαλύτερα κίνητρα και να έχουν λιγότερη γραφειοκρατία.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει 1512 ΜW σε λειτουργία ή έτοιμα προς λειτουργία σε Ευρώπη και ΗΠΑ και πλέον ο στόχος είναι τα 2.000MW.
Παρά την ανάπτυξή της στο εξωτερικό, βασική αγορά της εταιρείας παραμένει η Ελλάδα αλλά το σύνολο των ΑΠΕ στη χώρα είναι 2.500 MW. Τα μεγέθη που θέλει να επιτύχει η εταιρεία όμως, δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο από την ανάπτυξη στην Ελλάδα και έτσι το βλέμμα της ΤΕΡΝΑ είναι σταθερά στραμμένο στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, δυσχεραίνεται από το αργό και δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο που καθυστερεί στην υιοθέτηση των αναγκαίων ρυθμίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος εδώ και χρόνια ζητά, χωρίς αποτέλεσμα, θεσμικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσει σε επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ στην αποθήκευση ενέργειας, που είναι ο μόνος τρόπος για να μεγιστοποιηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα. Οι επενδύσεις αυτές αν και έχουν τεράστια προστιθέμενη αξία τόσο για την αγορά ενέργειας, όσο και σε θέσεις εργασίας, δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν και έχουν προχωρήσει μελετητικά, αφού ακόμη δεν υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο….
Η παρουσία στις ΗΠΑ
Με το νέο αιολικό πάρκο, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 493 MW. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία λειτουργεί ήδη δύο αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, ένα ισχύος 138 MW στην περιοχή Elmore County του Idaho κι ένα ισχύος 155 MW στην περιοχή Scurry County του Τέξας (Fluvanna 1), ενώ κατασκευάζει ένα ακόμα ισχύος 158 MW επίσης στο Τέξας (Gopher Creek – Fluvanna 2), το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2019.
Με τη νέα επένδυση, η εταιρεία θα διαθέτει στις ΗΠΑ ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 651 MW, σε λειτουργία ή υπό κατασκευή.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα ανέρχεται πλέον σε 1232 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 493 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη.
Ο Όμιλος διαθέτει επίσης υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 280 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική.
Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα μεγάλη επένδυση για την Τέρνα Ενεργειακή: Εξαγοράζει αιολικό πάρκο στο Τέξας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ): Μειονέκτημα για τον Έλληνα επιχειρηματία το κράτος- Θέλουμε ισότιμη μεταχείριση με τους ξένους
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Reggeborgh Invest: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Γιώργο Περιστέρη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή