Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ παίρνουν μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων

Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

H ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε συνεργασία με την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ είναι όπως όλα δείχνουν η κοινοπραξία που θα αναλάβει ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κοινοπραξία έδωσε χθες τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, στον δυτικό τομέα Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

Η μονάδα θα υλοποιηθεί μέσω Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η αξία της ΣΔΙΤ εκτιμάται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Εκτός της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν φτάσει και οι Metlen (πρώην Μυτιληναίος), Intrakat, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και ΑΒΑΞ – THALIS (όμιλος Motor Oil).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καμιά από τις άλλες κοινοπραξίες δεν κατέθεσε οικονομική προσφορά, με αποτέλεσμα το έργο να οδεύει προς την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ.

Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου στην κατασκευή του έργου μπορεί να ανέλθει κατά μέγιστο σε 60 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ είναι 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.

Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 276.000 τόνους/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, με εκτιμώμενες πραγματικές εισροές περί τους 262.700 τόνους /έτος.

Μέρος αυτής θα είναι μία μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνων ετησίως. Ουσιαστικά, η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα υποδέχεται το 64% των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και ειδικότερα των δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, καθώς και εκείνα των δήμων των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον δήμο Παιονίας (Κιλκίς).

Να σημειωθεί ότι ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων παραμένει στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Masdar.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Πακέτο σχεδόν για το 1% του μετοχικού κεφαλαίου – Προηγήθηκε πακέτο και στη ΤΕΝΕΡΓ

Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΒΑΞ, ΔΑΑ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ

Μογγολία: Νικητές πριν καν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες