• Ενέργεια

    Τέρνα Ενεργειακή: Γίνεται η ισχυρή βάση της Masdar για νέες εξαγορές- Η Ελλάδα στο επίκεντρο νέων επενδύσεων

    Ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, προέδρος της COP28 και πρόεδρος της Masdar, Dr Sultan Al Jaber

    Ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, προέδρος της COP28 και πρόεδρος της Masdar, Dr Sultan Al Jaber


    Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα φάση ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη φιλοδοξεί να παίξει η Masdar, με εφαλτήριο Τέρνα Ενεργειακή.

    Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή, μέχρι τα τέλη  του χρόνου, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο  σημαντικών επενδύσεων και εξαγορών για την εταιρεία αλλά και μεγάλων προοπτικών για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Εξάλλου, τα φιλόδοξα σχέδια της Masdar για τον ρόλο της Τέρνα Ενεργειακή αποτέλεσαν κριτήριο για την επιλογή της από τον Γιώργο Περιστέρη ως τον ιδανικό επενδυτή, στη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στην αγορά των ΑΠΕ- δημιούργημά του.

    Ορόσημο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ήταν η  χθεσινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της απόκτησης του αποκλειστικού ελέγχου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την  εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar. Επόμενο βήμα είναι η έγκριση και από τις πολωνικές Αρχές, καθώς και στην Πολωνία έχει δραστηριότητα η Τέρνα Ενεργειακή και ακολούθως η Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις 23 Οκτωβρίου για την τελική έγκριση της εξαγοράς.

    Θα ακολουθήσει η πρώτη φάση της συναλλαγής, κατά την οποία θα μεταβιβαστούν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των   θεσμικών μετόχων και στελεχών. Αφού συγκεντρώσει η Masdar το 67% των μετοχών, θα ακολουθήσει το ενημερωτικό δελτίο για να πραγματοποιηθεί η δημόσια πρόταση ώστε  μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες πλήρους εξαγοράς των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή από την Masdar και να βγει η εταιρεία από το Χρηματιστήριο.

    Νέα εποχή

     Υπό τη νέα της ιδιοκτησία, η Τέρνα Ενεργειακή εισέρχεται σε μια νέα εποχή και από τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στις ΑΠΕ ανοίγει ο δρόμος για να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στόχος της Masdar είναι τα 100 GW στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως το 2030 και όπως δήλωσε ο διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ahmed Al Awadi , “η εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή με έδρα την Ελλάδα θα διευκολύνει την ανάπτυξη της Masdar στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο”.

     Ολόκληρη η περιοχή παίζει μεγάλο ρόλο στον στόχο της εταιρείας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 των 100 GW και το επόμενο διάστημα θα δούμε πώς θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και το μέγεθος της Τέρνα Ενεργειακή σε αυτή την κατεύθυνση. Η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας είναι μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. «Βλέπουμε την Terna Energy ως εφαλτήριο για τις επενδύσεις της Masdar στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν», υπογράμμισε ο Al Awadi.

    Η  φράση αυτή αντικατοπτρίζει επίσης την εμπιστοσύνη της Masdar στο αναπτυξιακό δυναμικό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, καθώς και τη δύναμη της ελληνικής αγοράς και του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    “Η Τερνα Ενεργειακή ήταν, είναι και θα είναι η εταιρεία που απέδειξε ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας για τη χώρα μας. Αυτόν τον εθνικό πρωταθλητή, η Ελλάδα όχι απλά δεν θα τον αποστερηθεί, σε συνέχεια της συμφωνίας που ανακοινώσαμε, αλλά θα τον δει να μεγαλώνει, να διακρίνεται διεθνώς και να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη χώρα μας”,  έχει δηλώσει ο Γιώργος Περιστέρης, δίνοντας το στίγμα για όσα αναμένεται να ακολουθήσουν

    Η επένδυση των 2,4 δισ. ευρώ για την απόκτηση της εισηγμένης, εξάλλου, αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει γίνει ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και τη μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η Masdar διεθνώς, αποτιμώντας το enterprise value της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 3,2 δισ. ευρώ.

    Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό και την ελκυστικότητα της ενεργειακής αγοράς της χώρας, σηματοδοτώντας ένα νέο γύρο μεγάλων επενδύσεων, τόσο για την υλοποίηση του χαρτοφυλακίου της Τέρνα Ενεργειακή, όσο και για την επέκταση της Masdar σε πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή αποτελεί διαφήμιση για τις ενεργειακές επενδύσεις της χώρας και  τη βάζει στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    Πρωτοπόρος στις ΑΠΕ η Masdar

    Η  Masdar είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην αιολική ενέργεια στα Δυτικά Βαλκάνια με την αιολική εγκατάσταση Čibuk 1 των 158 MW, τη μεγαλύτερη στη Σερβία, και το αιολικό πάρκο Krnovo 72 MW στο Μαυροβούνιο.

    Η εμιρετιανή εταιρεία επίσης γνωστή ως Abu Dhabi Future Energy Company, είναι μια κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ιδρύθηκε το 2006 ως θυγατρική της Mubadala Investment Company υλοποιώντας το «πράσινο όραμα» του Σουλτάν αλ Τζαμπέρ για διαφοροποίηση της πετρελαϊκής οικονομίας.

    Η ισχυρή Masdar, η θυγατρική της Mubadala Investment Company, του κρατικού fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δις δολαρίων, και θα  αποτελεί ένα ισχυρό πόλο στην ελληνική ενεργειακή αγορά, με σχέδια επενδύσεων σε όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση.

    Τα τελευταία 17 χρόνια, η Masdar έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και κινητήρια δύναμη της ενεργειακής μετάβασης. Η δυναμική της στοχεύει να επιταχύνει την παγκόσμια ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, να  και να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην υλοποίηση της στρατηγικής πρωτοβουλίας Net Zero των ΗΑΕ μέχρι το 2050. Αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα του οράματος των ΗΑΕ ως παγκόσμιος ηγέτης στη βιωσιμότητα και τη δράση για το κλίμα, και υποστηρίζει επενδυτικά σχέδια ενεργειακής μετάβασης σε 40 χώρες. Στοχεύει να επενδύσει 30 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 για να απομακρύνει 30 εκ. τόνους εκπομπών από τον πλανήτη.

    Με μετόχους τους τρεις κορυφαίους πρωταθλητές ενέργειας των ΗΑΕ – Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Mubadala Investment Company και Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) – η Masdar υποστηρίζει τη μετάβαση των ΗΑΕ προς μια οικονομία βιώσιμη και προωθεί την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον αραβικό κόσμο την τελευταία δεκαετία.



    ΣΧΟΛΙΑ