ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η βασίλισσα των ΑΠΕ βρήκε τον πρίγκιπα της στη Masdar.
H ισχυρή εταιρεία των Εμιράτων αναλαμβάνει να συνεχίσει το όραμα του Γιώργου Περιστέρη για την περαιτέρω ανάπτυξή της, διατηρώντας τη δομή της και αυξάνοντας την αξία της και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά ενέργειας της χώρας.
Η μεγάλη συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με αποτίμηση 3,5 δισ. ευρώ στην Masdar δεν είναι σημαντική μόνο για το μέγεθός της, που την κάνει τη μεγαλύτερη άμεση επένδυση που έχει γίνει στη χώρα.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του Γιώργου Περιστέρη είναι ότι εκτός από το υψηλό τίμημα που εξασφάλισε για όλους τους μετόχους της, βρήκε έναν αγοραστή που δεν είναι επενδυτικό κεφάλαιο που επιδιώκει πρόσκαιρες αποδόσεις αλλά μια εταιρεία παραγωγής ενέργειας που σχεδιάζει ισχυρή ανάπτυξη στις ΑΠΕ.
Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε τυχαία. Γιατί όπως και στη ζωή έτσι και στις αγοραπωλησίες εταιριών, δίνεται κάτι αν αναζητείται. Και πίσω από το σωστό ναι κρύβονται και αρκετά σωστά όχι.
Και ο Γιώργος Περιστέρης, είχε θέσει ξεκάθαρους όρους για το τι ζητούσε. Ο επιχειρηματίας που άνοιξε την αγορά ΑΠΕ στη χώρα, επενδύοντας αποφασιστικά όταν κανείς δεν πίστευε στην ανάπτυξη που θα ερχόταν, ήταν σε πλεονεκτική θέση, και μπορούσε να το κάνει. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά που της επέτρεπε να θέτει όρους και να κάνει επιλογές.
Οι όροι -κόκκινες γραμμές του Γιώργου Περιστέρη
Για τον Γιώργο Περιστέρη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι παιδιά του. Ενσαρκώνουν το όραμά του και η επιτυχία τους είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του, να σχεδιάζει βλέποντας μπροστά και να υλοποιεί με αποτελεσματικότητα, ακόμη και πριν το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα σχέδιά του.
Πίσω από την επιτυχία των εταιριών του, βρίσκεται το όραμα του επιχειρηματία για επιχειρήσεις που θα μεγαλώνουν και θα αναπτύσσονται αφήνοντας πίσω τους σημαντικά έργα και ευχαριστημένους μετόχους. Και φροντίζει το όραμα αυτό να διέπει τις εταιρείες του ακόμη και αν τις μεταβιβάσει σε ξένους επενδυτές.
Η εμπειρία από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2021, (όταν ο Γιώργος Περιστέρης απέτρεψε να καταλήξει σε fund και να πουληθεί κομμάτι κομμάτι αποκτώντας ο ίδιος το ποσοστό που θα πουλούσε η Reggebourg), τον οδήγησε στις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε όποιον ενδιαφερόταν για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θα γινόταν με τους όρους του, ή δεν θα γινόταν καθόλου.
Εκτός από το τίμημα, που έπρεπε να είναι το ίδιο για όλους τους μετόχους, προτεραιότητα για τον επιχειρηματία που έφτιαξε από το μηδέν την ισχυρότερη εταιρεία στις ΑΠΕ στη χώρα, ήταν να συνεχιστεί η ανάπτυξή της και να ολοκληρωθούν τα σημαντικά για τη χώρα έργα, τα πρωτοπόρα και καινοτόμα έργα που οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση. Με υπευθυνότητα απέναντι στους μετόχους, στους εργαζομένους αλλά και στη χώρα, και επίγνωση για το ισχυρό αποτύπωμα της εταιρείας στην αγορά ενέργειας, ο Γιώργος Περιστέρης δεν άφησε τίποτα στην τύχη.
Ζητούσε έναν επενδυτή που με σοβαρότητα θα συνεχίσει τις επενδύσεις και θα μεγαλώσει την αξία της εταιρείας, ισχυρό σε κεφάλαια και αξιόπιστο και κυρίως να αποσκοπεί σε μακροπρόθεσμες αποδόσεις.
Το περιβάλλον: Τα διεθνή βλέμματα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εδώ και μια δεκαετία είναι ελκυστική για τους ξένους επενδυτές. Ορόσημο της ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι ο Αύγουστος του 2020, όταν μέσα στην πανδημία έγινε ένα πολύ πετυχημένο placement. Ήταν η εποχή που στην πρώτη γραμμή ήρθαν οι επενδύσεις σε εταιρίες και κλάδους που προσέφεραν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια που δεν επηράζονταν από υγειονομικές, οικονομικές ή γεωπολιτικές κρίσεις.
Τότε έγιναν αντιληπτά τα αμυντικά χαρακτηριστικά της εταιρείας. Η εταιρεία που επένδυσε στις ΑΠΕ όταν κανένας δεν επένδυε, ανέλαβε μεγάλα ρίσκα αλλά και εξασφάλισε τα σοβαρά κίνητρα για επενδύσεις που δίνονταν τότε, όπως τις υψηλές ταρίφες. Το αποτέλεσμα ήταν σήμερα να έχει έργα με εξασφαλισμένες αποδόσεις, κάτι που φάνηκε μέσα στην πανδημία όταν τα κεφάλαια έψαχναν ασφαλείς επενδύσεις για να τοποθετηθούν.
Από τότε ξεκίνησε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια. Το 2020 σηματοδότησε αυτή τη στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων στα ασφαλή καταφύγια, και μετά ήρθε η ενεργειακή κρίση και η στροφή στις ΑΠΕ για γρήγορη ενεργειακή μετάβαση, και η αξία και η ελκυστικότητα της εταιρείας μεγάλωσε κι άλλο.
Πλέον η στροφή στις ΑΠΕ γίνεται από όλους, και τα έργα ΑΠΕ γίνονται commodity. Και η συγκυρία αυτή βρίσκει την ΤΕΡΝΑ να κυριαρχεί στην αγορά, να αναπτύσσει μεγάλες καινοτόμες επενδύσεις, να έχει παρουσία στο εξωτερικό και κυρίως, να είναι αποδοτική, με μεγάλα έργα στο χαρτοφυλάκιό της και έργα παλιά με εξασφαλισμένες ταρίφες.
Αποτελεί έτσι ταυτόχρονα μια εταιρεία ομόλογο και μια εταιρεία με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η εποχή των μνηστήρων: Πρώτα η Macquarie μετά η First Sentier
Τα διεθνή χαρτοφυλάκια έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη ξένοι επενδυτές τοποθετούνταν στη μετοχή όταν την άνοιξη του 2022, προσήλθε η Macquirie εκφράζοντας ενδιαφέρον για ένα μεγάλο ποσοστό στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αφού ολοκλήρωσε τη συμφωνία για την απόκτηση του ΔΕΔΔΗΕ ήταν αποφασισμένη να τοποθετηθεί περισσότερο στην Ελλάδα και ζήτησε να αγοράσει μεγάλο ποσοστό της εταιρείας.
Από την αρχή των συζητήσεων ο Γιώργος Περιστέρης θέτει τις κόκκινες γραμμές, τους όρους που απαιτούσε να τηρηθούν.
Πρώτον ό,τι συμφωνία γίνει, να αφορά ισότιμα όλους τους μετόχους. Δηλαδή το τίμημα που θα δοθεί για το ποσοστό των μετοχών που θέλουν, να δοθεί και για όλες τις μετοχές της εταιρείας.
Επειδή τα επενδυτικά κεφάλαια ενδιαφέρονται για τις αποδόσεις, έθεσε ως όρο ότι τα επενδυτικά σχέδια που έχει η εταιρεία να προχωρήσουν κανονικά. Δηλαδή οι μείζονες επενδύσεις που είναι και κρίσιμες για το εθνικό ενεργειακό σύστημα όπως η αντλησιοταμίευση δεν θα εγκαταλειφθούν. Άλλος όρος ήταν η έδρα να παραμείνει στην Ελλάδα, και η εταιρεία να μη διασπαστεί ούτε ως δομή ούτε να αλλάξει κάτι για τους εργαζομένους της.
Το αυστηρό πλαίσιο που έβαλε ο Γιώργος Περιστέρης, φάνηκε πως δεν ταίριαζε στην Macquarie.
Εν τω μεταξύ, καθώς οι συζητήσεις με την Macquarie έχουν διαρρεύσει, οι μνηστήρες πληθαίνουν άλλοι για μικρά ποσοστά και άλλοι για ολόκληρη την εταιρεία.
Ο Γιώργος Περιστέρης ακούει όλους όσους προσέρχονται αλλά οι όροι που τέθηκαν στην Macquarie ισχύουν για όλους.
Το καλοκαίρι του 2022 εμφανίζεται η First Sentier ακόμη ένα fund από την Αυστραλία και από το φθινόπωρο του 2022 αρχίζουν οι πιο επισταμένες επαφές, καθώς ο επενδυτής αποδέχεται αρχικά τους όρους του Περιστέρη.
Λίγους μήνες μετά όμως αλλάζει στάση και την άνοιξη του 2023, αρχίζει να διαφωνεί με κάποιους από τους όρους.
Ειδικότερα, ζήτησε να πάρει τα ποσοστά κάποιων μετόχων αλλά όχι όλων. Δηλαδή να παραμείνει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το ποσοστό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά ο νέος αγοραστής να βγάλει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μην μπορεί να το ρευστοποιήσει. Ταυτόχρονα, να μη δεσμευτεί να πάρει όλη την εταιρία.
Και τότε φάνηκε και ότι ο νέος επενδυτής δεν είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αυτό οδηγεί το καλοκαίρι του 2023 σε αδιέξοδο τις συζητήσεις.
Τότε επανεμφανίζεται η Macquirie με δήθεν ενδιαφέρον να αγοράσει μαζί με τη First Sentier την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενδιαφέρον που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν πραγματικό. Ήθελε μόνο να μπει στο VDR για να συγκρίνει τα έργα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με αυτά της ENEL που ήθελε να αποκτήσει για να διαπραγματευτεί καλύτερα τις αποτιμήσεις τους.
Η εμφάνιση της Masdar
Στο τέλος του 2023 κάνει την εμφάνισή της η Masdar που έχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και θέλει να αναπτυχθεί στις ΑΠΕ. Η περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ιδανική, αφού με μια κίνηση αποκτά την ισχυρότερη θέση στην αγορά των ΑΠΕ. Γρήγορα απέκλεισε την πρόταση που της έγινε να συνεταιριστεί με την First Sentier και ξεκαθάρισε ότι θέλει να πάρει όλη την εταιρεία μόνη της.
Τέλειωσαν οι επαφές τότε με την First Sentier και ξεκίνησαν οι εντατικές συζητήσεις με την Masdar.
Ακολούθησαν έξι μήνες συζητήσεων χωρίς μπρος πίσω και με ξεκάθαρους όρους. Δεκάδες συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, τόσο από κοντά όσο και διαδικτυακά για να συζητηθούν όλα, να επιλυθούν προβλήματα, να επέλθει η τελική συμφωνία.
Το πλαίσιο της Masdar ήταν: Είμαστε εταιρεία όχι fund. Θέλουμε την εταιρεία για να αποκτήσουμε βάση στην Ν.Α Ευρώπη και θα προχωρήσουμε όλες τις επενδύσεις γιατί θέλουμε να την αναπτύξουμε. Θέλουμε να κρατήσουμε τη διοίκηση και την εταιρεία ως έχει.
Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τους όρους -κόκκινες γραμμές του Γιώργου Περιστέρη γιατί όλοι οι όροι του, ήταν μέρος της στρατηγικής της Masdar .
Το αγκάθι και η τρίπλα Περιστέρη
Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις ήταν όμως η αποτίμηση των μελλοντικών έργων καθώς σημαντικά έργα όπως η αντλησιοταμίευση και τα υπεράκτια, δεν ήταν εύκολο να αποτιμηθούν με τον ίδιο τρόπο από τις δύο πλευρές. Η αξία των έργων αυτών για τον Γιώργο Περιστέρη ήταν μεγάλη, για τον αγοραστή όμως αυτό δεν μπορούσε να αποδειχθεί.
Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτό, η πλευρά Περιστέρη, έριξε την ιδέα του put option και call option δηλαδή της συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα μελλοντικά έργα αυτά κατά 50%. Η ιδέα της συμπόρευσης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και MASDAR στα μελλοντικά έργα ήταν ο τρόπος να λήξει η διαφωνία για τις αποτιμήσεις των μελλοντικών έργων.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί αν θελήσει να μπει σαν μέτοχος σε όλα τα αντλητικά έργα, την Αμφιλοχία και τα υπεράκτια και ταυτόχρονα αν η MASDAR θελήσει να το ζητήσει, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπει ως συνεπενδυτής.
Αυτή η λύση, ήταν το κομβικό σημείο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και λειτούργησε καταλυτικά. Εξασφαλίστηκε έτσι η ολοκλήρωση ολόκληρου του επενδυτικού πλάνου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ανάπτυξή της, αλλά και οι θέσεις όλων όσων απασχολούνται και θα χρειαστούν για τα έργα αυτά. Οι νέοι επενδυτές θέλουν να παραμείνει η διοίκηση για τρία χρόνια για να διασφαλιστεί η συνέχεια και η ολοκλήρωση των έργων. Και οι δύο πλευρές πήραν όλα όσα ήθελαν.
Τα επόμενα βήματα
Τα επόμενα βήματα είναι να ληφθούν όλες οι ρυθμιστικές εγκρίσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο, και το φθινόπωρο θα γίνει η πρώτη φάση της συναλλαγής, με τα ποσοστά των μετόχων, θεσμικών και στελεχών που θα πουλήσουν πρώτοι.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το ενημερωτικό δελτίο για να πραγματοποιηθεί η δημόσια πρόταση τον Οκτώβριο και μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και να βγει η εταιρεία από το Χρηματιστήριο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»