ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
Xωρίς να έχει αλλάξει κάτι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στις συζητήσεις, με τo Αυστραλιανό fund FIRST SENTIER, αφού οι ανακοινώσεις βρίσκονται προ των πυλών, η αγορά εστιάζει στις τρέχουσες εξελίξεις, που δεν είναι άλλες από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων σήμερα, πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο ενεργειακός βραχίονας του Γιώργου Περιστέρη αναμένεται να ανακοινώσει έσοδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα τμήματα ανάλυσης που παρακολουθούν τον όμιλο κάνουν λόγο για έσοδα στην περιοχή των 250 εκατ. ευρώ , τη στιγμή που κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο τα έσοδα διαμορφώνονταν σε 140 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για σημαντική αύξηση στην λειτουργική κερδοφορία της Τέρνα Ενεργειακή σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, συγκλίνοντας σε ένα μέγεθος της τάξης των 89 – 90 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εταιρεία έχει αυξήσει τις επενδυτικές δαπάνες της το 2022 και σε συνδυασμό με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου έργων σε λειτουργία και των νέων έργων που εντάσσονται σταδιακά, πάει για χρονιά ρεκόρ.
Οι αναλυτές κρίνουν ως απόλυτα φυσιολογικό το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο δεν γίνεται με ευκαταφρόνητους όγκους, δεδομένης της άσχημης κατάστασης στις αγορές, η οποία κινείται με στόχο να ξεπεράσει τα 6 GW στο τέλος της 10ετίας.
Από την πλευρά της η Eurobank Equities περιμένει 75% αύξηση στα έσοδα, στα 244 εκατ. ευρώ και 26% αύξηση στα EBITDA στα 89 εκατ. ευρώ με το καθαρό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 39 εκατ. ευρώ.
Όπως άλλωστε είχε τονιστεί σε πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου, ο αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029, αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).
Ως προς τις προτεραιότητες του επενδυτικού σχεδίου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 2,4 GW, στόχος που η εταιρεία θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή. Με αυτά τα δεδομένα μέχρι το 2025 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.
Αντίστοιχα την περίοδο 2026-2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ως προς τα έργα που ξεχωρίζουν, ναυαρχίδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα αιολικά είναι ο Καφηρέας στην Εύβοια, που θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW και το οποίο αναμένεται να μπει σε μερική λειτουργία ήδη από τα τέλη του 2022-αρχές του 2023.
Στα φωτοβολταϊκά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 470 MW στη Θεσσαλία.
Παράλληλα, στον πολλά υποσχόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών έργων ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωταγωνιστεί με το έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW της Αμφιλοχίας και το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW στο Αμάρι Κρήτης.
Επιπρόσθετα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επιστρέφει σταθερά αξία στους μετόχους της παρουσιάζοντας αύξηση στην τιμή της μετοχής της τάξεως του 370% την τελευταία πενταετία και έχοντας διανείμει στους μετόχους συνολικά 176 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το επενδυτικό πλάνο των 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 είναι όχι απλά διασφαλισμένο, αλλά προβλέπει και την παράλληλη συνέχιση της διανομής μερισμάτων στα συνήθη υψηλά επίπεδα των περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εμπεριέχει έργα υψηλής ποιότητας, διαφοροποιημένων τεχνολογιών και εξασφαλισμένων κεφαλαίων, τα οποία παράγουν εγγυημένες ταμειακές ροές και στηρίζονται από μακροχρόνια συμβόλαια.
Από τα 895 MW εγκατεστημένης ισχύος, τα 763 MW είναι στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 11 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης:
Citi: Γιατί το ισχυρό sell-off στις ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να είναι bullish
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΙΣΑ: Διαμαρτυρία για την εξαίρεση ιατρών λοιπών ειδικοτήτων από τον θεσμό του προσωπικού γιατρού
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης
- Γιώργος Ιωακειμίδης από το συνέδριο της ΕΝΠΕ: Είμαστε όλοι έξω με αναστολή
- UBS για Ελλάδα: Οι νεότερες εκτιμήσεις για την οικονομία – Μεγάλη μείωση στο χρέος προς το ΑΕΠ