• Business

    Τερκενλής: Γιατί έκλεισε το γνωστό ζαχαροπλαστείο στην οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη

    • NewsRoom
    Εκλεισε μετά από 25 χρόνια το κατάστημα Τερκενλής στην οδό Μητροπόλεως

    Έκλεισε μετά από 25 χρόνια το κατάστημα Τερκενλής στην οδό Μητροπόλεως


    To λουκέτο που ανακοινώθηκε για το κατάστημα Τερκενλής στην οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Άλλωστε, το όνομα Τερκενλής είναι από τα πλέον γνωστά όχι μόνο στη συμπρωτεύουσα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Είναι γνωστό ζαχαροπλαστείο για τα τσουρέκια του, κι όχι μόνο.

    Το κατάστημα στην οδό Μητροπόλεως κλείνει, καθώς έληξε το μισθωτήριο και σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ζήτησε ένα υπέρογκο ποσό, περί τα 20.000 ευρώ τον μήνα. Έτσι η εταιρεία αποφάσισε να μην συνεχίσει στο κτίριο στο οποίο βρισκόταν επί 25 χρόνια.

    Βεβαίως, επικαλείται και το υψηλό κόστος της ενέργειας και τα γενικότερα έξοδα.

    Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Τερκενλής Α.Ε. κάνει διευκρινήσεις σχετικά με το κλείσιμο του καταστήματος.

    Αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Με την παρούσα ανακοίνωση, η εταιρία Τερκενλής προς διευκρίνηση και ενημέρωση του κοινού, κάνει σαφές πως το κατάστημα που βρίσκεται επι της οδού Μητροπόλεως και Αγ. Σοφίας δεν αποτελεί το κεντρικό της κατάστημα και η διακοπή λειτουργίας του δεν επηρεάζει τη συνολική λειτουργία της εταιρίας. Η οποία παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

    Η απόφαση αυτή προέκυψε αφενός λόγω της ολοκλήρωσης του συμβατικού χρόνου μίσθωσης του χώρου και αφετέρου λόγω του ότι είχε καταστεί ασύμφορη η λειτουργία του (υψηλά ενοίκια, κόστος ενέργειας, γενικά έξοδα).

    Επιπλέον να επισημάνουμε ότι όλο το προσωπικό του καταστήματος έχει απορροφηθεί στα υπόλοιπα καταστήματα της επιχειρήσεις και θα στελεχώσει τον νέο χώρο που ήδη έχει μισθωθεί στο κέντρο της πόλης για την μεταφορά του εν λόγω καταστήματος».

    Βεβαίως, είναι λογικό η εταιρεία να θέλει να «μαζέψει» τα λειτουργικά της έξοδα και να επιλέγει να πάει σε νέο χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου προφανώς θα βρήκε και μικρότερο ενοίκιο.

    Όμως, ασφαλώς πρόκειται για πλήγμα για κάθε εταιρεία που διατηρεί ένα κατάστημα επί 25 χρόνια, να οδηγείται στο κλείσιμο, έστω και για λόγους που έχουν να κάνουν με τα υψηλά κόστη.

    Η ιστορία του Τερκενλή

    Το 1926 ο νεαρός έφηβος Σταύρος Τερκενλής – προσφυγόπουλο από την Μ. Ασία – ξεκινάει να εργάζεται σε ηλικία 12 ετών σ’ ένα από τα κεντρικότερα και πιο γνωστά αρτοζαχαροπλαστεία στην Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή.

    Το 1948 ξεκινάει η επιχειρηματική διαδρομή της οικογένειας Τερκενλή στο χώρο της αρτοζαχαροπλαστικής με την ίδρυση, του πρώτου καταστήματος από τον Σταύρο Τερκενλή στις οδούς Τσιμισκή με Αριστοτέλους γωνία, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

    Το 1988 μετά από 40χρόνια αναλαμβάνει το «τιμόνι» του ενός υφιστάμενου καταστήματος ο Παύλος Τερκενλής «ανοίγοντας πανιά» για την δημιουργία μιας αλυσίδας ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων καταστημάτων, κάνοντας το Brand γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οι Έλληνες του εξωτερικού «διαδίδουν» τον «Τερκενλή» σε όλες τις γωνίες του κόσμου.

    Το 2003 ξεκινάει η λειτουργία της κεντρικής παραγωγής στην Ν. Ραιδεστό Θεσσαλονίκης. Οι δυνατότητες πλέον αποκτούν υπόσταση και στόχους. Το 2007 γίνεται η ίδρυση του πρώτου καταστήματος στην πόλη της Αθήνας στο Χαλάνδρι.

    Η εταιρεία το 2018 είχε συνολικά 19 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Προτρέπουμε τους πελάτες μας να βάζουν υψηλότερους στόχους

    Πότε θα δοθούν οι πρώτες συντάξεις με αυξημένες οφειλές

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Την επόμενη εβδομάδα ο νόμος για το ποσό της εισφοράς των παραγωγών ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ