Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Αυτά είναι τα 4 επενδυτικά σχήματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Δημήτρης Κοπελούζος Πρόεδρος του Copelouzos Group

Δημήτρης Κοπελούζος Πρόεδρος του Copelouzos Group

Τέσσερα επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κοινοπραξία CAMERON (Όμιλος Κοπελούζου) – GOLDAIR CARGO – BOLLORE AFRICA LOGISTICS, το fund QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, με έδρα το Τέξας, το οποίο στηρίζουν οι Αμερικάνοι προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης -όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει τα τελευταία χρόνια ο Αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, την κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την  ΟΛΘ Α.Ε..

Από την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσία συμβολαιογράφου θα κληθούν οι εκπρόσωποι των κοινοπραξιών προκειμένου να ανοιχθούν οι φάκελοι και εν συνεχεία οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν τους φακέλους προκειμένου να αποφανθούν αν έχουν την δυνατότητα οι κοινοπραξίες να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Σημειώνεται ότι τα 4 επενδυτικά σχήματα που υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος, δεν έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν μεταξύ τους στη δεσμευτική προσφορά, ωστόσο τους επιτρέπεται να εντάξουν και άλλες τρίτες εταιρείες στα σχήματά τους.

‘Οπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ), «τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης» (ΟΛΑ ΑΕ).

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Υπενθυμίζεται ότι στον ΟΛΑ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης.