• Business

    ΤΑΙΠΕΔ: Αυξημένο το ενδιαφέρον για το logistics center στη Φυλή – Δίνει παράταση στο διαγωνισμό

    Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ

    Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ


    Παράταση δύο εβδομάδων δίνει το ΤΑΙΠΕΔ στο διεθνή διαγωνισμό για το logistics center στη Φυλή, καθώς, όπως αναφέρουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή σχήματα που επωφθαλμιούν το έργο ζήτησαν παραπάνω χρόνο προκειμένου να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις προσφορές τους.

    Πιο συγκεκριμένα, η ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε από τις 17 Ιουνίου για την 1η Ιουλίου 2024, ενώ ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από τα μέσα Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το διαγωνισμό τρέχει η μονάδα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) της οποίας ηγείται ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ταμείου, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

    Όσον αφορά το διαγωνισμό αυτός χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος και στη συνέχεια το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στο «κοσκίνισμα» των σχημάτων ώστε να καταλήξει σε ποια θα δώσει το πράσινο φως για να υποβάλουν τις προσφορές τους. Εφόσον δεν υπάρξουν νέες μεγάλες καθυστερήσεις, τότε δεν αποκλείεται να γνωρίζουμε τον ανάδοχο έως τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025 και η σχετική σύμβαση να υπογραφεί εντός της ίδιας χρονιάς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για το εν λόγω έργο μαζί με άλλα assets του Ταμείου ενδιαφέρον έχουν δείξει περισσότεροι από 20 επενδυτές από τη Μέση Ανατολή έως και την Αυστραλία και πρόκειται κυρίως για hotel operators, developers και funds- με τις οποίες συνομίλησε το ΤΑΙΠΕΔ κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης MIPIM 2024 που έγινε στις Κάννες και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο του Real Estate σε παγκόσμια Κλίμακα.

    Τι αφορά το έργο – Ανάσα για τον Κηφισό

    To logistics center στη Φυλή είναι ένα σημαντικό έργο αρχικής εκτιμώμενης αξίας 32 εκατ. ευρώ και έχει εκτιμηθεί ότι θα μοχλευθούν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η μετακόμιση πλήθους 400 εταιριών από τον Ελαιώνα στη Φυλή και προς τούτο έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 21 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν ως κίνητρο για τη μετακόμιση.

    Στα του έργου θα κατασκευαστεί επιχειρηματικό πάρκου σε ακίνητο περίπου 450 στρεμμάτων στην περιοχή «Σπηλιές». Σε αυτό θα γίνουν οι παραδόσεις εμπορευμάτων με κοινό χώρο παραλαβής εφόσον το επιθυμούν οι πελάτες και κοινό χώρο παράδοσης και ταυτόχρονα με απευθείας πρόσβαση στο σιδηρόδρομο.

    Η διάρκεια της παραχώρησης έχει οριστεί σε τουλάχιστον 35 έτη και δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση. Μάλιστα, τόσο η αρχικη διάρκεια της παραχώρησης όσο και η παράταση της θα συζητηθούν και θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου, δηλαδή το στάδιο κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ θα καταλήξουν στο τελικό τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου. Αυτό στη συνέχεια θα περιληφθεί στην πρόσκληση υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

    Εκτιμάται, δε, ότι ο αστικός ιστός θα πάρει μία σημαντική ανάσα όσον αφορά το κυκλοφοριακό καθώς οι εταιρείες που θα μετεγκατασταθούν στη Φυλή χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση 4.000 φορτηγά οχήματα, τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες.

    Σημειώνεται, ότι το έργο συνδέεται άμεσα με τη διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό, καθώς με τη «μετακόμιση» των εταιρειών θα απελευθερωθεί μια σημαντική έκταση στον Ελαιώνα, η οποία μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΑΙΠΕΔ: Θέμα ημερών ο διαγωνισμός για το logistics center στη Φυλή

    ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά ο διαγωνισμός για το logistics center στη Φυλή – Πού έδωσε το «πράσινο φως» το υπουργείο Περιβάλλοντος

    ΤΑΙΠΕΔ: Τον Μάιο ο διαγωνισμός για τα logistics σε Φυλή και στρατόπεδο Γκόνου



    ΣΧΟΛΙΑ