ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανοδική πορεία της αγοράς και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα αναμένεται να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ, προωθώντας μια σειρά μετοχοποιήσεων που είναι εν αναμονή εδώ και καιρό.
Οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν μέσω του Χρηματιστηρίου και αυτό είναι μια απόφαση της κυβέρνησης προκειμένου να αναβαθμίσει το ελληνικό Χρηματιστήριο, ώστε να αξιοποιηθεί ως μηχανισμός χρηματοδότησης επενδύσεων. Ταυτόχρονα η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάνει το ΤΑΙΠΕΔ να επαναξιολογεί τις δυνατότητες μετοχοποιήσεων των συμμετοχών του.
Έτσι και πριν την μετοχοποίηση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος (ΔΑΑ) που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024, ενδέχεται να προχωρήσει η πώληση μετοχών της Helleniq Energy, καθώς αναθερμάνθηκε μια συζήτηση που είχε παγώσει την τελευταία τριετία.
Σημειώνεται ότι η αξία του ΔΑΑ σήμερα εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ και της Helleniq Energy ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ. Με αυτήν την αποτίμηση, τα προσδοκώμενα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι περίπου 1 δισ. ευρώ από τον ΔΑΑ και περίπου 800 εκατ. ευρώ από την Helleniq Energy.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόπειρα μετοχοποίησης της Helleniq Energy για το 50,1% των μετοχών της εταιρείας είχε γίνει το 2019 με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή αλλά κηρύχθηκε άγονη. Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ πιο ευνοϊκές, καθώς η εταιρεία έχει μετατραπεί σε ένα ενεργειακό όμιλο και παρουσιάζει μεγάλη κερδοφορία και καλές προοπτικές ανάπτυξης τόσο στις ΑΠΕ όσο και στα ορυκτά καύσιμα και το κυριότερο, οι δύο μέτοχοι η πλευρά Λάτση και το Δημόσιο έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην από κοινού πώληση μέρους της συμμετοχής τους.
Στην Helleniq Energy το ελληνικό δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% των μετοχών και το 47,12% η πλευρά Λάτση.
Όσον αφορά το ΔΑΑ, η είσοδος στο ΧΑ αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2024, με βάση τα στοιχεία του 9μηνου του 2023. Θα διατεθεί το 30% των μετοχών του, το 10% στην Avi Alliance και 20% με δημόσια εγγραφή. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η μετοχοποίησή της αποτελεί τον ιδανικό τρόπο αξιοποίησή της, ωστόσο, τονίζεται, ότι χρειάζεται αρκετή προετοιμασία πριν, για να διαμορφωθεί πρώτα το equity story, η δομή και η ταυτότητα της εταιρείας.
Η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης
Καθώς το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζεται για μια σειρά μετοχοποιήσεων στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται περισσότερη ευελιξία και πρέπει αν τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ 3986, ώστε να μπορεί να κάνει ιδιωτικές τοποθετήσεις -πωλήσεις πακέτων σε θεσμικούς επενδυτές.
Ειδικότερα, για να μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή, ακόμη και για το ΔΑΑ, τονίζουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ανάγκη να προηγηθεί μια νομοθετική παρέμβαση η οποία και ετοιμάζεται από το υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών (ΥΠΕΘΟΟ). Η νέα ρύθμιση δεν αποκλείεται να έρθει ακόμη και στο νομοσχέδιο που θα φέρει οικονομικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες και πρόκειται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Η ρύθμιση θα είναι μια τεχνική παρέμβαση που θα δίνει πραγματικά η δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να πραγματοποιήσει ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών εισηγμένων εταιρειών, κάτι που αν και το επιτρέπει το καταστατικό του, κολλάει η δυνατότητα αυτή τεχνικά.
Σημειώνεται ότι κάθε ιδιωτική τοποθέτηση, όπως και κάθε άλλη σύμβαση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, αξίας άνω των 500.000 ευρώ, πρέπει απαραιτήτως να εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι που δεν είναι δυνατό να γίνεται και στις ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων, οι οποίες κάποιες φορές γίνονται σε συμφωνημένη ελκυστική τιμή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»