Στην “black list” των ΗΠΑ με τις “κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες” μπήκε και η Tencent, οδηγώντας τη μετοχή σε βουτιά σχεδόν 8% στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (The National Defence Authorization Act of 2024), θα απαγορεύεται στο υπουργείο Άμυνας να προμηθεύεται αγαθά ή υπηρεσίες απευθείας από οντότητες που αναγράφονται στη λίστα από τον Ιούνιο του 2026 και έμμεσα από τον Ιούνιο του 2027.

1

Συνολικά 11 κινεζικές εταιρείες προστέθηκαν στον κατάλογο, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία παραγωγής μπαταριών CATL, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας εφοδιασμού για αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η Tesla.

Μάλιστα, η μετοχή της CATL, υποχώρησε έως και 5,6% στο χρηματιστήριο Σεντζέν.

Στη λίστα μπήκε και η Cosco Shipping Holdings, η μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών της Κίνας, αλλά και η μεγάλη κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία Cnooc.

Οι τελευταίες εξελίξεις ξύπνησαν μνήμες από το 2019, όταν στην Cosco επιβλήθηκαν κυρώσεις για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, μια συνθήκη που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο.

Επίσης, η Cnooc ήταν μία από τις πρώτες κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από αμερικανικές κυρώσεις, καθώς προστέθηκε σε μια μαύρη λίστα του Πενταγώνου το 2021.

“Λάθος” η προσθήκη στη λίστα

Από πλευράς της η Tencent υποστηρίζει ότι η προσθήκη της στη συγκεκριμένη λίστα ήταν “προφανώς ένα λάθος”…

“Δεν είμαστε στρατιωτική εταιρεία ή τέτοιου είδους προμηθευτής. Σε αντίθεση με τις κυρώσεις ή τους εξονυχιστικούς ελέγχους στις εξαγωγές, αυτή η καταχώριση δεν έχει καμία επίδραση στην επιχείρησή μας”, επισημαίνει  ο τεχνολογικός κολοσσός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η CATL, χαρακτήρισε “λάθος” την εισαγωγή της στην λίστα, ισχυριζόμενη ότι “δεν εμπλέκεται σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα”.

Όμως, σύμφωνα με αναλυτές της Morningstar, η Tencent έχει πολλές πιθανότητες να καταφέρει να αφαιρεθεί από τη λίστα ακολουθώντας τη νομική οδό, λόγω του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας, το οποίο σχετίζεται κυρίως με τα κοινωνικά δίκτυα και τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παραμονή της CATL στη λίστα, ενδέχεται να αποθαρρύνει τους Αμερικανούς πελάτες της από την αγορά των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας της εταιρείας ή από τις μπαταρίες ESS στο μέλλον.

Κλιμακώνεται ο “πόλεμος”

Σημειώνεται ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους, ειδικά από τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη παρουσίασε άλμα προόδου.

Υπενθυμίζεται ότι επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι εξετάζει νέους κανόνες με τους οποίους θα επιβληθούν περιορισμοί στα κινεζικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να περιοριστεί ή και να απαγορευθεί η διάθεσή τους στις ΗΠΑ.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου απάντησε ότι διαφωνεί κάθετα με αυτή την κίνηση, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν άμεσα τις “εσφαλμένες πρακτικές”.

Κυρώσεις από την Κίνα

Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2024, η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών για επιβολή νέων κυρώσεων σε επτά αμερικανικές στρατιωτικές εταιρείες και στελέχη που εμπλέκονται σε πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.

Οι εταιρείες στη λίστα περιλαμβάνουν τις Raytheon Canada, Raytheon Australia, Insitu Inc., Hudson Technologies, Saronic Technologies, Alcon και International Marine Engineering.

Οι κυρώσεις ακολούθησαν την απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν μέσω του νόμου National Defence Authorization Act.

Περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα και απαγόρευση συναλλαγών ή συνεργασίας σε κινεζικές οντότητες με τις εισηγμένες εταιρείες και τα ανώτερα στελέχη τους.

Ο Τραμπ φέρνει “ελπίδες”

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι συνομιλεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μέσω εκπροσώπων και πιστεύει ότι θα έχουν καλή σχέση από τη στιγμή της ορκωμοσίας του στις 20 Ιανουαρίου και μετά.

“Μιλάμε ήδη μέσω των εκπροσώπων τους”, ανέφερε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στον συντηρητικό δημοσιογράφο Χιου Χίγουιτ.

Χαρακτήρισε, δε τον Σι έναν ισχυρό άνδρα ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού στην Κίνα.

“Πιστεύω ότι μάλλον θα τα πάμε πολύ καλά”, δήλωσε ο Τραμπ.

Εντούτοις, σημείωσε ότι αυτή είναι μια αμφίδρομη σχέση, ενώ επανέλαβε την άποψη του ότι το Πεκίνο “κλέβει” τις ΗΠΑ στον οικονομικό τομέα.

Σήμερα το Πεκίνο επιβεβαίωσε τις συνομιλίες ανακοινώνοντας ότι δίνει “μεγάλη σημασία” στις δηλώσεις Τραμπ, κάνοντας λόγο για αμοιβαίο σεβασμό και αμοιβαία επικερδή συνεργασία.

Διαβάστε επίσης: 

Meta: Καταργεί το fact-checking στις ΗΠΑ

WSJ – Συρία: Έχουν αποχωρήσει η πλειονότητα των δυνάμεων του Ιράν και οι σύμμαχοί τους μετά την πτώση Άσαντ

CEO Hyundai: Η σχέση Μασκ και Τραμπ είναι καλή για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες