• Business

    Temu-Shein: Νέος πονοκέφαλος από την αυστηρότερη πολιτική των ΗΠΑ για τα φθηνά κινεζικά προϊόντα

    • Bloomberg
    Colin Huang, ιδρυτής TEMU (αριστερά), Chris Xu, CEO Shein

    Colin Huang, ιδρυτής TEMU (αριστερά), Chris Xu, CEO Shein


    Τα σχέδια της Ουάσινγκτον για αυστηρότερο έλεγχο στις αφορολόγητες εισαγωγές κινεζικών προϊόντων επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους κολοσσούς του λιανικού εμπορίου, από την Alibaba Group Holding μέχρι την Temu και την Shein, οι οποίοι ήδη δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την καταναλωτική κρίση στη χώρα τους.

    Οι μετοχές της Alibaba και της μικρότερης ανταγωνίστριας της JD.com Inc. υποχώρησαν περίπου 2% στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές εξέταζαν τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν στις εταιρείες τα σχέδια των ΗΠΑ για φορολόγηση των πακέτων αξίας κάτω των 800 δολαρίων.

    Αυτή η εξέλιξη κλείνει ένα “παραθυράκι” που η Temu και η Shein χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια για να στέλνουν εκατοντάδες εκατομμύρια πακέτα στις ΗΠΑ ετησίως, αποκτώντας μερίδιο στην αγορά εις βάρος της Amazon.com. Η PDD υποχώρησε κατά 2,4% την Παρασκευή.

    Παράλληλα, η κίνηση αυτή απειλεί να αναδιαμορφώσει μέρος της αμερικανικής αγοράς λιανικού εμπορίου και να εξανεμίσει τον ενθουσιασμό που οδήγησε στην εκρηκτική άνοδο των φθηνών διαδικτυακών πλατφορμών όπως η Temu, η Shein και το Aliexpress της Alibaba.

    Ακόμη, επηρέασε τις μετοχές άλλων εταιρειών λιανικής που εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, όπως η αυστραλιανή εταιρεία μόδας Cettire Ltd., τη Δευτέρα.

    Μεγάλο πλήγμα για Shein και Τemu

    Ωστόσο, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Shein και η Temu θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα από την αυστηρότερη πολιτική, ανάλογα με το εύρος και το μέγεθος των επιβαλλόμενων δασμών.

    «Ενώ η αγορά ανέμενε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακοινώσει μέτρα για την αλλαγή/μεταρρύθμιση του εμπορικού κανονισμού «de minimis», εξακολουθεί να θεωρείται αρνητική εξέλιξη», έγραψε η αναλύτρια της Citigroup, Alicia Yap σε σημείωμα.

    «Η έλλειψη ορατότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και τις πιθανές επιπτώσεις θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα ένα βαρίδι για την απόδοση των τιμών των μετοχών».

    Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι σκοπεύουν να προτείνουν κανόνες που θα περιορίσουν τη χρήση της λεγόμενης απαλλαγής «de minimis», η οποία επιτρέπει σε προϊόντα αξίας μικρότερης των 800 δολαρίων να πηγαίνουν απευθείας στους καταναλωτές χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση της δασμοφοροδιαφυγής και στην αποτροπή αποστολών που περιέχουν φαιντανύλη.

    Οι επενδυτές έχουν προετοιμαστεί για την κίνηση αυτή εδώ και αρκετό καιρό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στο στόχαστρό της τη βιομηχανία της υπερ-γρήγορης μόδας τουλάχιστον από το 2021, όταν η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την κατήγγειλε ως «δηλητήριο» λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ρούχων μίας χρήσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για την προοπτική να εισέλθουν στη χώρα και άλλα παράνομα είδη -όπως τα ναρκωτικά-.

    Οι επενδυτές τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, αν και ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι ευρύς.

    Η Amazon, για παράδειγμα, έχει δεχτεί πιέσεις από την Temu και τη Shein – σε τέτοιο βαθμό που αναπτύσσει ένα marketplace με εκπτωτικά προϊόντα στην πλατφόρμα της για τους Κινέζους εμπόρους, προκειμένου να αποστέλλουν απευθείας στις ΗΠΑ.

    Η Shein, η οποία προετοιμάζεται για μια ΙPO που θα μπορούσε να την αποτιμήσει στα 60 δισ. δολάρια, υπήρξε πρωτοπόρος στην στόχευση των συνειδητοποιημένων ως προς το κόστος Αμερικανών, με μπλούζες των 2 δολαρίων και πουκάμισα των 10 δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Η Temu μπήκε στο παιχνίδι γύρω στο 2022 με το σύνθημα «Shop Like a Billionaire» και έγινε γρήγορα ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς ανάπτυξης της PDD παγκοσμίως.

    Η Temu πιθανότατα διακίνησε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια ακαθάριστου όγκου εμπορευμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2024, εκ των οποίων περίπου το 40% προήλθε από την Αμερική, εκτιμά ο αναλυτής της Jefferies, Thomas Chong.

    Και η εκρηκτική ανάπτυξη που ανέδειξε την PDD σε αγαπημένη εταιρεία της αγοράς δείχνει ήδη σημάδια εξασθένισης, χτυπημένη από την αδυσώπητη καταναλωτική ύφεση της Κίνας.

    Όσον αφορά την Shein, δεν μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε αβεβαιότητα πριν από το ντεμπούτο της στην αγορά.

    Και οι δύο αντιμετωπίζουν αυξανόμενο έλεγχο στις ΗΠΑ, καθώς η σχέση της χώρας με την Κίνα έρχεται στο επίκεντρο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    PwC: Πρόστιμο ρεκόρ $62 εκατ. και «λουκέτο» στις δραστηριότητές της στην Κίνα λόγω… Evergrande

    O μεγιστάνας που πλήρωσε 27 εκατ. δολάρια για ένα ακίνητο στο Notting Hill

    Kόλιν Χουάνγκ (Temu): Ο πιο πλούσιος άνδρας της Κίνας για μόλις 18 ημέρες – Γιατί κλυδωνίζεται η αυτοκρατορία του



    ΣΧΟΛΙΑ