Την τελευταία του παρουσία προς τους μετόχους της εταιρείας πραγματοποίησε χθες ο Μιχάλης Τσαμάζ, κλείνοντας έτσι και επισήμως τον γεμάτο επιτυχίες αλλά και δυσκολίες κύκλο του ως πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας.

Εμφανώς συγκινημένος, αλλά και υπερήφανος για όσα κατάφερε αυτά τα 14 χρόνια στο τιμόνι του ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ στην τελευταία του ομιλία, δήλωσε σίγουρος ότι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια, θα κινείται πάντα για το συμφέρον του πελάτη, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία και σταδιοδρομία στον νέο CEO κ. Κώστα Νεμπή.

1

«Μαζί, διανύσαμε ένα δύσκολο αλλά συναρπαστικό ταξίδι μετασχηματισμού, σε τρεις φάσεις, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μεθοδικά ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας, σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο» ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

«Επαναπροσδιορίσαμε την κουλτούρα μας, φέρνοντας τον πελάτη στο επίκεντρο. Αλλάξαμε την νοοτροπία μας και μετασχηματίσαμε τις διαδικασίες σε όλο τον οργανισμό. Επενδύσαμε εντατικά στα  δίκτυά μας  και γίναμε μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής σε υποδομές στην Ελλάδα. Αναπτύξαμε, ανανεώσαμε και εμπλουτίσαμε τις υπηρεσίες μας. Καθιερώσαμε την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα, κάνοντάς την love brand. Εξορθολογίσαμε τα οικονομικά μας, μειώνοντας το χρέος και τα κόστη μας. Μέχρι το 2016, σε ένα περιβάλλον που παρέμενε δύσκολο, είχαμε γίνει μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.

Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε και στις τιμές, καθώς τόνισε ότι δεν ενδιαφέρονται για τις αυξήσεις τιμών αλλά στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει. Ο ίδιος σημείωσε πως μέσω της διαχείρισης που έγινε από τη διοίκηση ο ΟΤΕ κατάφερε να απορροφήσει το αυξανόμενο λειτουργικό και ενεργειακό κόστος της προηγούμενης περιόδου

Η πορεία του Τσαμάζ στον ΟΤΕ

Ο Μιχάλης Τσαμάζ βρίσκεται στον ΟΤΕ σχεδόν 23 χρόνια, από τα οποία τα 14 χρόνια είναι πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Και «ηθικός αυτουργός» της γιγάντωσης του ΟΤΕ.

Είναι ο μακροβιότερος επικεφαλής του ΟΤΕ. Η πορεία του είναι συνυφασμένη με αυτή του σύγχρονου ΟΤΕ, μιας επιχείρησης που τις τελευταίες δύο δεκαετίες άλλαξε ριζικά. Και άλλαξε με ηγέτη και πρωταγωνιστή τον ίδιο. Μέσα από καίριες, πολλές φορές πρωτοποριακές και καθοριστικές αποφάσεις, παίρνοντας ρίσκα, ενώ ακόμα και σε αβέβαιες εποχές ( π.χ οικονομική κρίση), ο ΟΤΕ αποτελούσε πάντα τη σταθερή αξία του ελληνικού επιχειρείν.

Το 2001, ο κ. Τσαμάζ φεύγει από τη Vodafone και πηγαίνει στον ΟΤΕ, ώστε να αναλάβει τις επενδύσεις του ομίλου στο εξωτερικό. Αρχίζει εντατικά δουλειά, ωστόσο συνέπεσε σε μια εποχή δύσκολη, αφού οι «εσωτερικές συνθήκες» που επικρατούσαν τότε στο Μέγαρο, έκαναν εκείνον και τους συνεργάτες του να αντιμετωπίζονται ως ξένο σώμα στην εταιρεία. Μέχρι το 2004, όταν και ανέλαβε ο Παναγής Βουρλούμης και η κατάσταση έδειχνε να αλλάζει.

 

 

Ο κ. Τσαμάζ αναλαμβάνει να νοικοκυρέψει τις διεθνείς επενδύσεις του ΟΤΕ από τη θέση του επικεφαλής της OTE International στην οποία άλλωστε εργαζόταν ήδη αρκετό καιρό προσπαθώντας να βάλει τάξη. Ενώ το 2007 αναλαμβάνει την Cosmote, η οποία και κατακτήσει την πρώτη θέση στην αγορά.

Ο κ. Τσαμάζ ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΤΕ το 2010. Τη χρονιά αυτή ο ΟΤΕ απώλεσε το 8% των εσόδων του, το 11% των πελατών του στη σταθερή τηλεφωνία, ένα νούμερο τεράστιο (500.000), ενώ είχε καθαρό δανεισμό 4,3 δισ. ευρώ. Σήμερα ο καθαρός δανεισμός του ομίλου έχει μειωθεί, ο τζίρος αυξάνεται, πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας παίρνοντας σημαντικά έργα, ενώ ηγείται των πελατών στη συνδρομητική τηλεόραση.

Έπειτα από περίπου 14 χρόνια, ο ΟΤΕ είναι σήμερα μια ολοκληρωτικά νέα εταιρία. Επί εποχές Τσαμάζ μειώθηκε σχεδόν στο μισό το κόστος προσωπικού και περιορίστηκαν τα κόστη σε όλους τους τομείς. Ενώ παρά τις προκλήσεις ο ΟΤΕ καταγράφει σταθερά μερικά από τα υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας EBITDA ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη.

Παράλληλα η επιρροή του φαίνεται και στην πορεία της μετοχής. Η οποία το 2010 ήταν πέριξ των 5,90 ευρώ, μετά από 14 χρόνια η τιμή της έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ενώ έχει βρεθεί και στα 18 ευρώ. Παράλληλα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν μοιραστεί στους μετόχους σε μερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας τα περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα. Μόνο φέτος,  μέρισμα αυξήθηκε κατά 23% και η συνολική αμοιβή των μετόχων ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ.

Λόγια έμπνευσης

Στην πρώτη του ομιλία το 2010 ως πρόεδρος, δεν μάσησε τα λόγια του. Εξήγησε στους μετόχους τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει ρότα ο ΟΤΕ.

Οι αρνητικές επιδόσεις του ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της Ελληνικής οικονομίας, του «άρρωστου» ανταγωνισμού, της άδικης και κοντόφθαλμης ρύθμισης, αλλά και του τρόπου λειτουργίας μας και της «εταιρικής κουλτούρας» μας. Τους πρώτους τρεις παράγοντες δεν μπορούμε να τους επηρεάσουμε. Μπορούμε όμως να δουλέψουμε πάνω στους δύο τελευταίους»…

«Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων και ενεργειών που θα διασφαλίσουν την επιτυχία της στρατηγικής μας για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι η αύξηση της αξίας της εταιρείας μας, δηλαδή του ομίλου ΟΤΕ. Απ’ αυτήν την αξία εξαρτώνται οι μελλοντικές επενδύσεις και συνεπώς η ανάπτυξη της εταιρείας. Στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχιστεί ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, έτσι ώστε να ετοιμαστεί για να συγχωνευθεί, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, με την COSMOTE».

Μία ομιλία έμπνευση για τους μετόχους. Δίνοντας παράλληλα το στίγμα του, αλλά και μια υπόσχεση. Την οποία και τήρησε, καθώς απορροφήθηκε η Cosmote από τον ΟΤΕ.

Συνεργάτες του Μιχάλη Τσαμάζ μιλούν για ένα «παθιασμένο αφεντικό», ικανό να τους εμπνεύσει. Προφανώς δέχεται και πυρά, ειδικά σε περιόδους διαπραγματεύσεων για εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα. Αποφεύγει την υπερβολική έκθεση στη δημοσιότητα, ωστόσο, όταν θεωρεί πως ο ΟΤΕ «κινδυνεύει» επιτίθεται.

 

Κώστας Νεμπής, ο νέος πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ
Κώστας Νεμπής, ο νέος πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ

 

Άλλωστε όπως και ο ίδιος έχει πει: «Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης. Είτε παίζεις άμυνα και ελπίζεις για το καλύτερο, είτε αντιμετωπίζεις την κρίση ως ευκαιρία, καταλήγεις σε μια συγκεκριμένη στρατηγική και βγαίνεις στην επίθεση». Ατάκα που αποτυπώνει ακριβώς την οπτική που είχε για τα πράγματα. Την δυναμική στρατηγική που εφάρμοζε όλα αυτά τα χρόνια. Και ότι έβγαινε μπροστά χωρίς να φοβάται το οποιοδήποτε ρίσκο.

Πλέον στον Κώστα Νεμπή παραδίδει είναι μια διαφορετική εταιρεία. Ο ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024 εμφάνισε κύκλο εργασιών 877,6 εκατ. ευρώ με αύξηση 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο το 2023, EBITDA στα 326 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις σε FTTH, 5G και έργα ICT

Ευφυής και πρωτοπόρος, ήταν από τους πρώτους που προέβλεψαν την αξία του ICT για τον μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

«Οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε, το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τις επενδύσεις μας σε δίκτυα και τις υπηρεσίες μας, μέχρι τα έργα ICT που υλοποιούμε, τους συνεργάτες που επιλέγουμε και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας».

Το 2016 ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, θέτει ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Έτσι σχεδιάζεται ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360°, το οποίο δρα ως επιταχυντής πολλών αλλαγών στο εσωτερικό της εταιρείας και κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την ίδια την εταιρεία.

Παράλληλα, με τα υπερσύγχρονα δίκτυά του και τα έργα ICT που ανέλαβε, ο Όμιλος ΟΤΕ έγινε δύναμη ψηφιακού μετασχηματισμού για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και την χώρα.

Το 2021, θέτει ένα νέο όραμα για την επόμενη δεκαετία. Να γίνει ο ΟΤΕ ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 5G σε όλη τη χώρα.

O ΟΤΕ έχει ήδη φέρει την υποδομή οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) σε 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ενώ επιταχύνει την ανάπτυξή του για να φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2024 και τα 3 εκατομμύρια μέχρι το 2027, καλύπτοντας τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Σημειώνεται ότι το α’ τρίμηνο του 2024, ο Όμιλος OTE κατέγραψε ρεκόρ σε προσθήκες συνδρομητών FTTH με 36.000 νέες συνδέσεις και τη συνολική πελατειακή βάση του να αυξάνεται σε 287 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε σε 22%, από 18% ένα χρόνο πριν.

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Τσαμάζ: Παραδίδω τον ΟΤΕ σε εξαιρετική κατάσταση

ΟΤΕ: Το «μπόνους» στους μετόχους, η αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom και οι αμοιβές του Μιχάλη Τσαμάζ

Τσαμάζ: Εστιάζουμε στην εμπειρία του πελάτη – Τι είπε για ανταγωνισμό, ICT, οπτικές ίνες και το μέλλον του ΟΤΕ