ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Τέλης Μυστακίδης έχει περιουσία, σύμφωνα με τη λίστα Forbes, 3,1 δισ. δολάρια (εκτίμηση Σεπτεμβρίου 2023).
Ο 61χρονος επιχειρηματίας αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή της Glencore το 2018 και το 2021 προχώρησε σε επένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον.
Ποιος είναι ο Τέλης Μυστακίδης
Ο Τέλης Μυστακίδης, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στη Ρώμη στις 24 Απριλίου 1962.
Χαμηλών τόνων, αποφεύγει τη δημοσιότητα και έγινε γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο όταν το 2011 η πολυεθνική ελβετική εταιρεία Glencore εισήχθη στο ελβετικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθούν όλα τα ονόματα των μετόχων της.
Σπούδασε στο London School of Economics. Μιλάει έξι γλώσσες, είναι μεθοδικός και συστηματικός.
Με την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο, επιλέχθηκε για να στελεχώσει το τμήμα Επενδύσεων της Cargill, ενός από τους μεγαλύτερους οίκους της αγοράς εμπορευμάτων. Εκεί τον ανακάλυψε ο Μαρκ Ριτς, ο ιδρυτής της ελβετικής εταιρείας εμπορίας Marc Rich & Co που μετεξελίχθηκε στην πανίσχυρη Glencore, και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα.
Το 1994 ξεσπάει μεγάλο σκάνδαλο για τις δραστηριότητες του αμφιλεγόμενου στις τακτικές του Μαρκ Ριτς, ο οποίος και βρίσκεται αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορούμενος για φορολογικές παραβάσεις, ακόμη και για συνεργασία με τα τότε καθεστώτα σε Ιράν και Ιράκ και με τα καρτέλ ναρκωτικών στην Κολομβία.
Ο Μαρκ Ριτς επιλέγει από ανάγκη να αυτοεξοριστεί στην Ελβετία και να παραχωρήσει στους συνεργάτες του τον έλεγχο της εταιρείας του, ένας εκ των οποίων ήταν ο Τέλης Μυστακίδης. Η εξέλιξη αυτή απογείωσε την περιουσία του που, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes ανέρχεται στα 3,1 δισ. δολάρια.
Ζει μεταξύ Λονδίνου και Ελβετίας, ενώ πλέον έχει αποχωρήσει από την Glencore.
Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του –κάτι που τον δυσαρέστησε ιδιαίτερα- όταν αγόρασε το 2015 έναντι 64 εκατ. στερλίνων ένα από τα ακριβότερα διαμερίσματα του Λονδίνου. Ένα πολυτελές διαμέρισμα στην Belgravia, την κομψή, αριστοκρατική συνοικία του Γουέστμινστερ.
Το 2020 απέκτησε το 5,1472% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σήμερα, μετά την αύξηση κεφαλαίου, η συμμετοχή του υποχώρησε στο 2,9%.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε πελάγη ευτυχίας η Δόμνα Μιχαηλίδου: Ετοιμάζεται να γίνει μητέρα
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας