ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου ο Greek billionaire Τέλης Μυστακίδης, o οποίος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 3,3 δισ. δολαρίων και έχει επιλέξει την Ελλάδα ώς φορολογική του κατοικία, θα κλείσει τα 62 του χρόνια.
Οι συγκυρίες το έφεραν έτσι, ώστε ο διεθνούς εμβέλειας μεγαλοεπενδυτής να γιορτάσει τα γενέθλιά του και ως ιδιοκτήτης ελληνικής τράπεζας. Καθώς έπειτα από μακρόσυρτες διεργασίες και διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν ενάμιση χρόνο, κλείδωσε το deal εξαγοράς της Aegean Baltic Bank.
Μιας μικρής μεν αλλά εύρωστης τράπεζας που εξειδικεύεται στα ναυτιλιακά δάνεια, έχοντας παρουσία στην αγορά από τον Δεκέμβριο του 2002.
Όπως όλα δείχνουν από τη συμφωνία λείπουν μόνο οι…υπογραφές, οι οποίες και αναμένεται να μπουν άμεσα. Αφού αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες νομικού περιεχομένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνολική αποτίμηση του deal ανέρχεται στα επίπεδα των 151,5 εκατ. ευρώ. Και τούτο γιατί γίνεται σε 1,1 φορές τα ίδια κεφάλαια της ABBank, τα οποία στο 9μηνο της περσινής χρονιάς ήταν 137,7 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση του Τέλη Μυστακίδη αποτελεί επί της ουσίας μια διπλή ψήφο εμπιστοσύνης. Τόσο για την αποτελεσματικότητα της διοικητικής ομάδας του Θόδωρου Αφθονίδη, όσο και για τις προοπτικές της τράπεζας. Συνάμα, λογίζεται ως ένα ακόμη έμπρακτο δείγμα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες, που ενσωματώνει η ελληνική οικονομία.
Η αρχιτεκτονική της συμφωνίας
Με βάση την αρχιτεκτονική της συμφωνίας ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος θα φτάσει να έχει τον έλεγχο του 68% της ΑΒΒank. Εκκινώντας από την αρχική εξαγορά του 48% και διασφαλίζοντας εν συνεχεία την πλειοψηφία.
Κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των εξελίξεων είναι ασφαλώς ο Θόδωρος Αφθονίδης. Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, της οποίας είναι εκ των βασικών ιδρυτών.
Το ποσοστό συμμετοχής από το 41% ανέβηκε πρόσφατα στο 45%. Πρώτα πήρε πάνω του το 2% που κατείχε ο επίσης συνιδρυτής της τράπεζας και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης. Ενώ αμέσως μετά μάζεψε και τις συμμετοχές ορισμένων άλλων μετόχων, που αθροίζουν ποσοστό 2%.
Στο πλαίσιο του deal ο Θόδωρος Αφθονίδης παραχωρεί το 17% (με εκτιμώμενο τίμημα της τάξεως των 25,7 εκατ. ευρώ). Μένει μεν με ποσοστό 28% , αλλά με έναν τρόπο, που επί της ουσίας δίνει τη σκυτάλη της τράπεζας στον Τέλη Μυστακίδη.
Στο ίδιο πλαίσιο της σπονδυλωτής συμφωνίας ο Τέλης Μυστακίδης αποκτά το 24% της συμμετοχής που έχει στην τράπεζα ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας. Με ένα τίμημα πέριξ των 36 εκατ. ευρώ.
Ο Γιάννης Κούστας σε κοινή εταιρεία μαζί με τον εφοπλιστή Νίκο Τσάκο κατέχουν εν συνόλω το 48% της ΑΒΒank. O τελευταίος όμως κρατάει το δικό του μερίδιο (24%) και παραμένει στο μετοχικό σχήμα.
Στον Τέλη Μυστακίδη καταλήγει επίσης και το 7% της τράπεζας, που εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του fund Orasis του Τζορτζ ‘Έλλιοτ, καθώς επίσης και σε αυτά των δύο πελάτων του. Των επενδυτικών σχημάτων Chenavari και Serengeti.
Τα σχέδια για το μέλλον
Είναι προφανές ότι το deal εξαγοράς της ΑΒΒank δεν αποτελεί μια στατικού χαρακτήρα επένδυση, αλλά συνιστά προοίμιο και άλλων κινήσεων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αναβαθμίσουν τη θέση της στην αγορά. Άλλωστε , πέρσι τον Ιούνιο ο Τέλης Μυστακίδης είχε αναφέρει επί λέξει σε συνέντευξή του (στην Καθημερινή): « Αν ολοκληρωθεί η εξαγορά, η πρώτη μας κίνηση θα είναι να προχωρήσουμε σε σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αυξήσει πολλαπλασιαστικά και τα δάνεια που μπορεί να δώσει. Επίσης αν την αγοράσουμε σκοπεύουμε να επεκτείνουμε και τις δραστηριότητες ώστε να γίνει διασπορά κινδύνου».
Πλέον, τα εάν δεν υπάρχουν στο «κάδρο» καθώς η εξαγορά έκλεισε και ο Τέλης Μυστακίδης έχοντας τον ουσιαστικό έλεγχο του 68% , μπορεί να δρομολογήσει απρόσκοπτα την υλοποίηση των αποφάσεών του.
Στο 9μηνο του 2023 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΑΒΒank ανήλθαν σε 21,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά περίπου 111% . Με συνολικό ενεργητικό 1,15 δισ., η τράπεζα έχει μηδενικό δανεισμό από το ευρωσύστημα, διαθέτει καταθέσεις 1 δισ., ενώ οι χορηγήσεις δανείων ανέρχονται σε 505 εκατ. ευρώ. Το 79% του υπολοίπου των χορηγήσεων αποτελείται από ναυτιλιακά δάνεια και το 21% από επιχειρηματικά.
Ο ενοποιημένος δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων CET-1, είναι στο 24%, χωρίς τα εποπτικά κεφάλαια να περιλαμβάνουν αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 1,7%, με την κάλυψη από προβλέψεις να ανέρχεται σε 91,3%.
Επίσης η αναμενόμενη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για την ετήσια χρήση του 2023 υπολογίζεται στο 23%.
Το προφίλ του αθόρυβου μεγιστάνα
Από την άλλη πλευρά ο Αριστοτέλης, ή Τέλης Μυστακίδης όπως αποκαλείται από όλους, συγκαταλέγεται και το 2023 στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Μάλιστα σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Forbes για τον τρέχοντα Απρίλιο, η περιουσία του αυξήθηκε από τα 3,3 σε 3,6 δισ. δολάρια…
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στη Ρώμη όπου εργαζόταν ο βιολόγος πατέρας του και από νεαρή ηλικία μετακινήθηκε Βρετανία, όπου σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics. Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία διέπρεψε στο εμπόριο μετάλλων, φτάνοντας να λάβει το προσωνύμιο «βασιλιάς του χαλκού» από τη θητεία του στην Glencore. Αποχώρησε από εκείνη το 2018, αλλά παραμένει μέτοχος με ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 2%. Τη στιγμή που η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Glencore είναι στα 71,2 δισ. δολάρια.
Αυτοδημιούργητος και με ιδιαίτερη έφεση στις μπίζνες, ο ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και…εχθρός της δημοσιότητας και της επίδειξης πλούτου Τέλης Μυστακίδης, κινεί ένας ογκοδέστατο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Διαθέτει θέσεις στη ναυτιλία, ενώ στην Ελλάδα έχει τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στην ακίνητη περιουσία, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Έχει επίσης συμμετοχή στις ιχθυοκαλλιέργειες (Philosofish) .
Στο παρελθόν είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Εθνικής, συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποιητική αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Ακόμη, είχε αποκτήσει το 5,1% της Πειραιώς, τοποθέτησε 40 εκατ. ευρώ στην προ τριετίας ΑΜΚ, αλλά καιρό τώρα έχει μηδενίσει τη μετοχική του συμμετοχή.
Με διπλή υπηκοότητα ( Ελληνική και Βρετανική) ο Τέλης Μυστακίδης διαθέτει κατοικίες σε Λονδίνο, Μιλάνο, Ελβετία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Αθήνα. Είναι παντρεμένος, έχει έναν γιό, μιλάει έξι γλώσσες, γνωρίζει άριστα τα μυστικά των αγορών, ενώ ασκεί αθόρυβα και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Μάλιστα άμεση ήταν και η ανταπόκρισή του για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, εισφέροντας 2 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό της Πολιτείας για τους πληγέντες.
Ο Τέλης Μυστακίδης πιστεύει ότι «η Ελλάδα μπορεί να κάνει θαύματα στα επόμενα χρόνια». Πιστεύει επίσης ότι «είμαστε από τις λίγες χώρες του πλανήτη με εμπειρία στη διαχείρηση σύγχρονων κρίσεων»…
Διαβάστε επίσης
Κλείνει το deal: Ο Τέλης Μυστακίδης αποκτά τον έλεγχο της Aegean Baltic Bank
Aegean Baltic Bank: Στοχεύει σε νέες συμφωνίες στην εγχώρια αγορά χρηματοδότησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γκάρι Γκένσλερ (Πρόεδρος SEC): Παραιτείται την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
- Ιταλία: Θα ήμασταν υποχρεωμένοι να συλλάβουμε τον Νετανιάχου αν επισκεπτόταν την χώρα
- Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Σισύφειο έργο, η σύλληψη των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου
- Ρωσία: Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί πριν από το πλήγμα με τον “πειραματικό” πύραυλο στο Ντνίπρο