• Business

    Telegram: Τι υποστηρίζει η Γαλλία για την σύλληψη του δισεκατομμυριούχου CEO

    • NewsRoom

    FILE – In this Aug. 1, 2017 file photo, Telegram co-founder Pavel Durov, center, smiles following his meeting with Indonesian Communication and Information Minister Rudiantara in Jakarta, Indonesia. Russia’s top court has ruled that the Telegram messaging app can be forced to provide user data to security services. (AP Photo/Tatan Syuflana, File)


    Κενά στην προστασία ανηλίκων από τη βία εντόπισαν οι γαλλικές αρχές στην δημοφιλή εφαρμογή Telegram, τα οποία οδήγησαν στην σύλληψη του διευθύνοντα συμβούλου της Pavel Durov.

    Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται γαλλικά μέσα, καθώς η κράτηση του δισεκατομμυριούχου ισχυρού άνδρα της τεχνολογίας έχει παραταθεί έως και 96 ώρες.

    Τι απαντάει η πλατφόρμα

    Ο δικαστής πάντως θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι την Τετάρτη αν θα απαγγείλει κατηγορίες στον 39χρονο CEO ή αν θα τον αφήσει ελεύθερο.

    Όπως σημειώνει το Bloomberg, tο ένταλμα σύλληψης του Durov εκδόθηκε από την OFMIN, μια γαλλική υπηρεσία που συστάθηκε πέρυσι για την πρόληψη της βίας κατά των ανηλίκων.

    «Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης βρίσκεται η έλλειψη εγκράτειας και συνεργασίας της πλατφόρμας (η οποία μετράει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χρήστες), ιδίως στην καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά των παιδιών», έγραψε στο LinkedIn ο Jean-Michel Bernigaud, γενικός γραμματέας της OFMIN.

    Σύμφωνα με το AFP, ο Durov μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για την παροχή δυνατότητας διακίνησης ναρκωτικών και την προώθηση της τρομοκρατίας μέσω του Telegram.

    «Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της είναι υπεύθυνοι για την κατάχρηση αυτής της πλατφόρμας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. «Περιμένουμε την άμεση επίλυση αυτής της κατάστασης».

    Μακρόν: Δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο X ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο, πίσω από τη σύλληψη του Durov.

    Επισημαίνοντας ότι είχε διαβάσει «ψευδείς πληροφορίες» μετά τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, ο γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ότι «η σύλληψη του προέδρου του Telegram σε γαλλικό έδαφος έγινε στο πλαίσιο εν εξελίξει δικαστικής έρευνας», συμπληρώνοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν».

    Ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος Πάβελ Ντούροφ – «ο Ρώσος Μαρκ Ζάκερμπεργκ», όπως τον αποκαλούν – είναι υπήκοος Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Η περιουσία του υπολογίζεται σε 15,5 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

    Τον περασμένο Απρίλιο είχε δηλώσει πως ορισμένες κυβερνήσεις είχαν επιδιώξει να του ασκήσουν πιέσεις, αλλά υποστήριζε ότι η πλατφόρμα του πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» και όχι να εξυπηρετεί «γεωπολιτικά παιχνίδια».

    Διαβάστε επίσης:

    Telegram: Ο Πάβελ Ντούροφ «δεν έχει τίποτα να κρύψει» – Παρατείνεται η κράτησή του στη Γαλλία

    Telegram: Αντιδράσεις φέρνει η εφαρμογή ανταλλαγής κρυπρογραφημένων μηνυμάτων

    Γαλλία: Συνελήφθη ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και επικεφαλής του Telegram Πάβελ Ντούροφ



    ΣΧΟΛΙΑ