ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πλατφόρμα Telegram διαβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Πάβελ Ντούροφ, 39 ετών, ο οποίος έχει γαλλική και ρωσική υπηκοότητα, «δεν έχει τίποτε να κρύψει», μετά τη σύλληψή του το Σάββατο στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, και την προφυλάκισή του στο πλαίσιο έρευνας για διάφορα αδικήματα μέσω της εφαρμογής που δημιούργησε.
«Το Telegram τηρεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ο έλεγχος του περιεχομένου συμμορφώνεται προς τους κανόνες του τομέα», σημείωσε η εταιρεία, που έχει εγκαταστήσει την έδρα της στο Ντουμπάι, μέσω του καναλιού της και άλλων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο Πάβελ Ντούροφ δεν έχει τίποτε να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη», συνέχισε. «Είναι παράλογο να διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως μια πλατφόρμα, ή ο ιδιοκτήτης της, ευθύνεται για καταχρήσεις» των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσω αυτής, επέμεινε.
Η προφυλάκιση του ιδρυτή και επικεφαλής της πλατφόρμας Telegram, του Πάβελ Ντούροφ, παρατάθηκε χθες βράδυ, την επομένη της σύλληψής του στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ, δυνάμει εντάλματος ερεύνης για διάφορα αδικήματα μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, που μεταξύ άλλων επιτρέπει την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
Πλαισιωμένος από σωματοφύλακα και τη βοηθό του που τον συνοδεύει μόνιμα, ο δισεκατομμυριούχος με διπλή —γαλλική και ρωσική— υπηκοότητα, 39 ετών, συνελήφθη το Σάββατο το βράδυ, διευκρίνισε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στις διωκτικές αρχές.
Ο δημιουργός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Telegram είχε αναχωρήσει από το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, κι επρόκειτο να διανυκτερεύσει στο Παρίσι, όπου σχεδίαζε να δειπνήσει, πρόσθεσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Σύμφωνα με άλλη πηγή, δικαστής αποφάσισε να παραταθεί η προληπτική κράτηση του κ. Ντούροφ, που μπορεί να διαρκέσει ως και 96 ώρες το μέγιστο, χθες το βράδυ, καθώς τον βαραίνουν κατηγορίες που συνδέονται με το «οργανωμένο έγκλημα».
Αφού παρέλθουν οι 96 ώρες, ο Πάβελ Ντούροφ μπορεί είτε να αφεθεί ελεύθερος, ή να προσαχθεί ενώπιον δικαστικού για να του ασκηθεί ποινή δίκη.
Η OFMIN, γαλλική υπηρεσία αρμόδια για τη δίωξη εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων, είχε προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος ερεύνης σε βάρος του κ. Ντούροφ, καθώς έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε προκαταρκτική έρευνα για διάφορα αδικήματα —από απάτη ως διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακή παρενόχληση, οργανωμένο έγκλημα, ακόμη και εξύμνηση της τρομοκρατίας—, σύμφωνα με πηγή του AFP.
Στην έρευνα εμπλέκεται η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικών εγκλημάτων της εθνικής υπηρεσίας δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και η ONAF, υπηρεσία καταπολέμησης της τελωνειακής απάτης, κατά πηγές του πρακτορείου.
Η γαλλική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Πάβελ Ντούροφ πως έμεινε άπρακτος (απουσία κάθε ελέγχου, έλλειψη συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές) παρά την παράνομη χρήση της πλατφόρμας από συνδρομητές της.
«Φτάνει πια με την ατιμωρησία του Telegram», είπε με ικανοποίηση ένας από τους ερευνητές, με δόση έκπληξης που ο δισεκατομμυριούχος, παρότι γνώριζε ότι καταζητείται στη Γαλλία, αποφάσισε να ταξιδέψει στο Παρίσι. «Ίσως εξαιτίας του αισθήματος πως έχει απόλυτη ατιμωρησία», σχολίασε μια από τις πηγές.
«Ο Πάβελ Ντούροφ δεν έχει τίποτε να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε από την πλευρά του το Telegram χθες βράδυ. «Είναι παράλογο να διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως μια πλατφόρμα, ή ο ιδιοκτήτης της, ευθύνεται για καταχρήσεις» των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσω αυτής, επέμεινε, πρόσθεσε η εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Το Telegram τηρεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» και «ο έλεγχος του περιεχομένου συμμορφώνεται προς τους κανόνες» των εταιρειών του κλάδου της, ανέφερε ακόμη η εταιρεία.
Η πλατφόρμα ιδρύθηκε το 2013 από τον Πάβελ Ντούροφ και τον αδελφό του Νικολάι. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν εναλλακτική στους μεγάλους αμερικανικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που επικρίνονται συχνά για την εμπορική εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους. Το Telegram τονίζει πως δεν αποκαλύπτει ούτε θα αποκαλύψει ποτέ δεδομένα των χρηστών του.
Η σύλληψη του κ. Ντούροφ προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. «#FreePavel», απαίτησε ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας X, ο Ίλον Μασκ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο συμπλήρωσε κατόπιν αιχμηρά στα γαλλικά: «Liberté. Liberté! Liberté?».
Στη Ρωσία, όπου το Telegram είναι από τους πλέον χρησιμοποιούμενους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με κανάλια που ενίοτε έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ενημέρωσε ότι η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι κινητοποιήθηκε αμέσως, «ως είθισται» σε περιπτώσεις σύλληψης ρώσων πολιτών στο εξωτερικό.
Εξάλλου, θυμίζοντας πως αρκετές ΜΚΟ σε διεθνές επίπεδο είχαν καταδικάσει το 2018 απόφαση δικαστηρίου που προέβλεπε να κλείσει το Telegram, απόφαση που ουδέποτε εφαρμόστηκε, η κυρία Ζαχάροβα διερωτήθηκε αν «θα απευθύνουν εκκλήσεις στο Παρίσι» για να αφήσει ελεύθερο τον κ. Ντούροφ «ή θα το βουλώσουν».
Σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, ο Πάβελ Ντούροφ αφηγήθηκε τον Απρίλιο στον αμερικανό παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον στο Ντουμπάι πως αποφάσισε να δημιουργήσει υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων αφού υπέστη πολλές πιέσεις από τις ρωσικές αρχές για τον VK, ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε στην πατρίδα του προτού τον πουλήσει και φύγει από τη Ρωσία το 2014.
Κατόπιν δοκίμασε να εγκατασταθεί στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Σιγκαπούρη, στο Σαν Φρανσίσκο, προτού τελικά επιλέξει το Ντουμπάι, το οποίο επαινεί για το επιχειρηματικό περιβάλλον και την «ουδετερότητά του».
«Νομίζω πως τα πάμε καλά», το Telegram έχει «900 εκατομμύρια χρήστες που πιθανόν θα ξεπεράσουν το δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μέσα σε έναν χρόνο», σημείωσε.
Στο εμιράτο του Κόλπου, το Telegram προστατεύεται από τους κανονισμούς και τους ελέγχους άλλων κρατών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ασκούν ολοένα μεγαλύτερη πίεση σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να διαγράφουν περιεχόμενο που χαρακτηρίζουν παράνομο.
Διαβάστε επίσης
Telegram: Αντιδράσεις φέρνει η εφαρμογή ανταλλαγής κρυπρογραφημένων μηνυμάτων
Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει