Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών προχωρούν σε σημαντικό βαθμό τις επενδύσεις τους στην οπτική ίνα, με στόχο την αύξηση των ταχυτήτων, ενώ σημαντικό πρόβλημα παραμένει η χαμηλή ζήτηση.

Πριν μερικές ημέρες η ΕΕΤΤ ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση στην πρόταση του ΟΤΕ για προγράμματα υψηλών ταχυτήτων σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι έως 3 Gbps. Όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ, η πρόταση του OΤΕ για αναβάθμιση τροποποιεί την ταχύτητα upstream των υπηρεσιών FTTH για τις ταχύτητες 300 Μbps, 500 Μbps & 1 Gbps από 30 Μbps, 50 Μbps & 100 Μbps σε 150 Μbps, 250 Μbps & 500 Μbps αντίστοιχα, δηλαδή από 10% σε 50% της downstream ταχύτητας.

Αυτή η κίνηση κρίνεται από την αγορά ως απάντηση του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας στην…επίθεση της ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του έτους να προσφέρει συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι με ταχύτητες ως 2,5Gbps. Βάζοντας ξανά φωτιά στον ανταγωνισμό.

Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ.

Nova και Vodafone ακόμα δεν έχουν προχωρήσει ανακοινώσεις, με το ενδιαφέρον για τα βήματα τους να είναι μεγάλο, αφού αν δεν κάνουν κάτι θα παραμείνουν πίσω, κάτι που δεν συμφέρει τις εταιρείες και κυρίως τους πελάτες τους.

Η λύση των vouchers

Θέλοντας να αλλάξει το σκηνικό και να αυξηθεί η ζήτηση για οπτική ίνα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει φέρει δύο vouchers συνολικής αξίας 220 εκατ. ευρώ, τα οποία ζητάει από τους παρόχους να απορροφήσουν γρήγορα και με συνέπεια.

Το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η δράση Gigabit Voucher για ευρυζωνικές συνδέσεις βασισμένες στις  οπτικές ίνες. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών την περιμένουν… πώς και πώς, αφού σήμερα γίνεται πολύ χαμηλή χρήση των συνδέσεων αυτής της κατηγορίας. Για παράδειγμα στον ΟΤΕ, όπου το δίκτυο του σε FTTH είναι το μεγαλύτερο στην χώρα, παρ’ όλο που φτάνει σήμερα σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μόλις 300.000 από αυτά κάνουν χρήση τέτοιων συνδέσεων.

Δικαιούχοι του «Gigabit voucher» θα είναι ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές που καλύπτονται από́ δίκτυα οπτικής ίνας και δεν διαθέτουν ευζωνική́ σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxisnet. Αφότου εκδοθεί η επιταγή στο όνομά τους θα μπορούν να επιλέγουν πάροχο. Το Gigabit Voucher θα έχει τη μορφή μηνιαίας επιδότησης που καλύπτει το αρχικό κόστος σύνδεσης και τους λογαριασμούς.

Το δεύτερο κουπόνι, του οποίου η δράση του έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο ακόμα τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά για τους παρόχους, είναι το Smart Readiness. Αυτό το voucher στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Fiber to the Home: Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Κομισιόν για τις τιμές χονδρικής – Το σχέδιο του ΟΤΕ και οι εκπτώσεις

Οι εννέα μετοχές που ξεχωρίζουν οι αναλυτές από το ΧΑ

ΟΤΕ: Μπαίνει στην εποχή του Κώστα Νεμπή – Οι αλλαγές και οι προκλήσεις για τον νέο CEO