Ρολά κατεβάζει σήμερα η εμβληματική βρετανική μάρκα Ted Baker, στα 31 εναπομείναντα καταστήματά της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ενώ πάνω από 500 άτομα χάνουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με το BBC.

Υπενθυμίζεται ότι μία σειρά σκανδάλων, εσωτερικής κακοδιαχείρισης και αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες, οδήγησαν το αγαπημένο brand της Αμάλ Κλούνει και της Έμα Στόουν στα χέρια διαχειριστών τον Μάρτιο φέτος.

1

Τον Απρίλιο, οι διαχειριστές έκλεισαν 15 καταστήματα, περικόπτοντας 245 θέσεις εργασίας.

Προτού βρεθεί υπό καθεστώς διαχείρισης, η Ted Baker απασχολούσε περίπου 975 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ διατηρούσε 46 καταστήματα, μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και είχε παρουσία σε πολυκαταστήματα.

Η μητρική εταιρεία, No Ordinary Designer Label (NODL), απασχολεί 513 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο στα καταστήματα και τα κεντρικά γραφεία της Ted Baker, ενώ στην Ιρλανδία διαθέτει 78 υπαλλήλους.

Το deal 211 εκατ. λιρών

Πριν από δύο χρόνια περίπου, η εταιρεία βγήκε από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς εξαγοράστηκε σε ένα deal ύψους 211 εκατ. στερλίνων από την αμερικανική Authentic Brands Group (ιδιοκτήτρια της Juicy Couture).

Τον περασμένο Μάρτιο όμως, η Authentic ανακοίνωσε ότι η «ζημία που έγινε» κατά τη διάρκεια μιας συνεργασίας με άλλη εταιρεία ήταν «πολύ σοβαρή για να αποκατασταθεί».

Τον Απρίλιο, οι διαχειριστές δήλωσαν ότι η Authentic συνέχιζε «τις συζητήσεις με πιθανούς συνεργάτες εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου για την Ted Baker».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Sky News, αυτό δεν υφίσταται πλέον.

Η αρχή του τέλους ενός ιστορικού brand

Η Ted Baker άνοιξε για πρώτη φορά στη Γλασκώβη το 1988 και γρήγορα κατάφερε να κερδίσει το κοινό χάρη στο ιδιαίτερό της στυλ της.

Έτσι κατάφερε να ανοίξει καταστήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ διαθέτει καταστήματα σε πόλεις της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, τα οποία προς το παρόν παραμένουν ανεπηρέαστα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια «κτυπήθηκε» από την οικονομική αστάθεια.

Η αρχή του τέλους ήρθε το 2019, όταν ο ιδρυτής Ρέι Κέλβιν παραιτήθηκε μετά από ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά, τις οποίες αρνήθηκε.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων για «ανάρμοστες αγκαλιές» και «μασάζ άνευ λόγου», έφεραν σε δύσκολη θέση τον 63χρονο Κέλβιν, οδηγώντας τον στην έξοδο.

«Μία φορά έβγαλε το πουκάμισό του και άρχισε να μιλάει για τη σεξουαλική του ζωή. Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την επιχείρηση λόγω της παρενόχλησης, είτε αυτή είναι λεκτική, είτε σωματική, είτε σεξουαλική», σημείωναν κάποιοι εργαζόμενοι.

«Μεγάλη ντροπή» χαρακτήρισε την κατάληξη της ιστορικής μάρκας,  ο Clive Black της Shore Capital, προσθέτοντας ότι ήταν μια «σκοτεινή εποχή» για τους εργαζόμενους.

Η διάδοχός του Λίντσεϊ Πέιτζ και ο πρόεδρος Ντέιβιντ Μπερνστάιν παραιτήθηκαν το επόμενο έτος, μετά από την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων, ενώ οι αγοραστές στράφηκαν αλλού, αναγκάζοντας το brand να «μάχεται» διαρκώς, προκειμένου να επιβιώσει.

Επομένως, η απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων ήταν πια μονόδρομος, σύμφωνα με αναλυτές.

Την Κυριακή, η ιστοσελίδα λιανικής της στο Ηνωμένο Βασίλειο έγραφε «Αντίο προς το παρόν», δίνοντας στους πελάτες 14 ημέρες περιθώριο για επιστροφές προϊόντων.

Αναφέρει δε ότι «δεν λαμβάνει παραγγελίες αυτήν τη στιγμή».

Διαβάστε επίσης: 

Ted Baker: Το χρονικό μιας πτώσης – Τα σκάνδαλα, οι ζημιές και η προβληματική διαχείριση

Deal 254 εκατ. δολαρίων: Η ιδιοκτήτρια της Juicy Couture εξαγοράζει την Ted Baker

Ελβετικά ρολόγια: HΠΑ και Iαπωνία «έσωσαν» τις εξαγωγές – Βουτιά της ζήτησης στην Κίνα