Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Τεχνητή νοημοσύνη: «Ζαλίζουν» τα ποσά που δαπανούν οι ισχυρές Big Tech – Πώς βλέπουν το μέλλον;

Oι Big Tech προχωρούν σε απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων. Πάνω: Mark Zuckerberg (Meta), Andy Jassy (Amazon), Κάτω: Tim Cook, CEO Apple, Sundar Pichai,( Alphabet)

Oι Big Tech προχωρούν σε απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων. Πάνω: Mark Zuckerberg (Meta), Andy Jassy (Amazon), Κάτω: Tim Cook, CEO Apple, Sundar Pichai,(Alphabet)

Πριν από τρεις μήνες, η Wall Street “τιμώρησε” τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς, επειδή ξόδεψαν τεράστια ποσά για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά.

Ωστόσο, οι εταιρείες της Silicon Valley απαντούν με σχέδια για ακόμη περισσότερες επενδύσεις αυτό το τρίμηνο.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των τεσσάρων μεγαλυτέρων τεχνολογικών εταιρειών Amazon, Microsoft, Meta και Alphabet, πρόκειται να σημειώσουν ρεκόρ και να ανέλθουν συνολικά σε πολύ περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μάλιστa, στελέχη της κάθε εταιρείας, ενημέρωσαν τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα ότι αυτές οι σημαντικές δαπάνες, όχι μόνο αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο έτος, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να αυξηθούν.

Τεράστιες επενδύσεις

Η αρχή έγινε με την άφιξη του ChatGPT της OpenAI, η οποία κινητοποίησε ταχύτατα τις εταιρείες που επιθυμούσαν να μπουν στο παιχνίδι  του ανταγωνισμού, καθώς σημειώνεται μια παγκόσμια “φρενίτιδα” στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αγωνίζονται τώρα για να εξασφαλίσουν τα “μαγικά” μικροτσίπ υψηλών προδιαγραφών και να δημιουργήσουν τα κατάλληλα data centers, που απαιτούνται για να φιλοξενήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Προκειμένου να υλοποιηθούν τα νέα σχέδιά τους, οι τεχνολογικοί γίγαντες προχώρησαν σε συμφωνίες με παρόχους ενέργειας για την τροφοδοσία αυτών των εγκαταστάσεων.

Σήμερα, με τον δικό της τρόπο η κάθε εταιρεία, προσπαθεί να πείσει τη Wall Street ότι αυτές οι κολοσσιαίες επενδύσεις θα εκτοξεύσουν τα κέρδη της στο μέλλον.

“Μοναδική ευκαιρία”

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθυνόμενος στους επενδυτές, ο ​διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, χαρακτήρισε την AI μια “μοναδική ευκαιρία” για να δικαιολογήσει την γιγαντιαία επένδυση-ρεκόρ των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2024, ενώ τόνισε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να νιώθουν ικανοποίηση που η εταιρεία προέβη σε αυτό το επιθετικό βήμα.

Από την άλλη, οι αναλυτές στο MoffettNathanson χαρακτήρισαν τις δαπάνες της Amazon “πραγματικά εξωπραγματικές”.

Μια μέρα νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, δεσμεύτηκε να αυξήσει τις επενδύσεις σε γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και άλλα φουτουριστικά projects, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν τώρα τον πυρήνα του μέλλοντος για την εταιρεία.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Meta ενδέχεται να ανέλθουν έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, αναφέρει το Bloomberg.

Στο μεταξύ, ο προϋπολογισμός κεφαλαίου της Alphabet εμφανίστηκε υψηλότερος από τις προσδοκίες της Wall Street, ενώ ο CFO, Anat Ashkenazi προέβλεψε “σημαντικές” αυξήσεις το 2025.

Για τη Microsoft, οι χαμηλές επιδόσεις ήταν θέμα περιορισμού της χωρητικότητας.

“Αυτή η ζήτηση εμφανίστηκε αρκετά γρήγορα”, ανέφερε ο CEO, Satya Nadella, στους επενδυτές, προσθέτοντας ότι τα κέντρα δεδομένων “δεν δημιουργούνται εν μία νυκτί”.

Η Microsoft δαπάνησε ποσό μαμούθ 14,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο, μια αύξηση 50% από πέρσι και ποσό υψηλότερο από ό,τι έχει ξοδέψει ποτέ η εταιρεία σε ακίνητα και εξοπλισμό σε ένα έτος, πριν από το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η Apple έχει επίσης δεσμευτεί να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη, εισάγοντας μια σειρά υπηρεσιών, όπως έναν εξελιγμένο Siri, με την ονομασία Apple Intelligence.

Ωστόσο, από τα σχετικά αδύναμα τριμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα, φάνηκε ότι τα νέα της προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, δεν κυκλοφόρησαν εντός χρονοδιαγράμματος.

Διαβάστε επίσης: 

Έρχονται έλεγχοι της εφορίας με τεχνητή νοημοσύνη – Πώς το ΑΙ θα ξετρύπωσει φοροφυγάδες και «μαύρα» εισοδήματα

Εγώ, το Ρομπότ: Πώς αλλάζει ο «εργασιακός χάρτης» όταν η επιστημονική φαντασία συναντά την τρομακτική πραγματικότητα

Chevron: Κέρδη και τζίρος άνω των προσδοκιών το γ’ τρίμηνο – Επιστροφές ρεκόρ στους μετόχους