ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εντυπωσιακή ανάπτυξη του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης και οι καλύτερες του αναμενομένου προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, εξακολουθούν να προσθέτουν ασύλληπτα ποσά στις ήδη κολοσσιαίες περιουσίες των δισεκατομμυριούχων που ασχολούνται με την AI.
Οι τιτάνες της τεχνολογίας, των οποίων οι εταιρείες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν ήδη αυξήσει σημαντικά τα μηδενικά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Και παρόλο που οι μεγιστάνες έχουν ήδη δει τον πλούτο τους να παίρνει σημαντικά την ανιούσα, το 2024 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθεί νέο ρεκόρ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Stocklytics.com, οι οκτώ πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, διαθέτουν μαζί περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα νούμερο που ξεπερνά το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας!
Συνώνυμο της ανάπτυξης
Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει συνώνυμο της ανάπτυξης.
Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης πρωτοστάτησαν στο ράλι των τιμών των μετοχών, και έγιναν τα νέα κύρια αντικείμενα του «πόθου» των επενδυτών Venture capital (VC).
Οι τεχνολογίες AI, προσέγγισαν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον εταιρικό τομέα, βοηθώντας τους να αποκτήσουν τεχνογνωσία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Οι νέες τεχνολογίες έχουν αναδιαμορφώσει τον κόσμο μας, αποφέροντας κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μεγιστάνες της τεχνολογίας και στις εταιρείες πίσω από αυτούς.
Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία των Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Larry Page, Sergey Brin, Larry Elison και Jensen Huang, εκτοξεύτηκε κατά 745 δισεκατομμύρια δολάρια πέρσι.
Μάλιστα, και οι οκτώ δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν περιουσία μεγαλύτερη από το ΑΕΠ χωρών όπως η Αργεντινή και η Πολωνία και λίγο λιγότερη από το ΑΕΠ της Ελβετίας.
Από πέρσι, έχουν προστεθεί συνολικά περισσότερα από 390 δισεκατομμύρια δολάρια στον πλούτο τους, ο οποίος πλέον ανέρχεται τώρα στα 1,13 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Με άλλα λόγια, σε μια κατάταξη, αποτελούν τη 17η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Ποιοι ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε ο Mark Zuckerberg με αύξηση κατά 112,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι Jeff Bezos και Jensen Huang ακολούθησαν με ποσά 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.
Παρόλο που οι τιτάνες της τεχνητής νοημοσύνης πρόσθεσαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους τον περασμένο χρόνο, κανένας δεν έφτασε το ποσό του Zuckerberg.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης, με την εταιρεία του να επενδύει τεράστια ποσά στην έρευνα και ανάπτυξη και να εστιάζει μεταξύ άλλων σε εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας στο Metaverse, τη μηχανική εκμάθηση και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP).
Η περιουσία του Zuckerberg ανήλθε στα 177 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κορυφαίων δισεκατομμυριούχων της AI.
Σήμερα διαθέτει 196,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακολούθησε ο Bezos με αύξηση 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρσι, που έφτασε την περιουσία του στα 114 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή την ώρα, η καθαρή του περιουσία αγγίζει τα 194 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Μάχη» μεγιστάνων
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του γίγαντα της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, Jensen Huang, έχει δει την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση της καθαρής αξίας του μεταξύ των κορυφαίων δισεκατομμυριούχων τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτοντας κοντά στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του τον τελευταίο χρόνο.
Την ίδια στιγμή, οι συνιδρυτές της Google και μεγάλοι επενδυτές στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, Sergey Brin και ο Larry Page, πρόσθεσαν και οι δύο περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια στον πλούτο τους το περασμένο έτος, όπως και ο συνιδρυτής της Oracle, Larry Elison.
Επίσης, ο Bill Gates αξίζει τώρα 128 δισεκατομμύρια δολάρια, 24 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Τέλος, ο Elon Musk, είδε τη μικρότερη αύξηση τον περασμένο χρόνο στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, επτά φορές λιγότερο από του Zuckerberg και τέσσερις φορές λιγότερο από αυτή του Huang.
Ωστόσο, με περιουσία που αγγίζει τα 195 δισεκατομμύρια δολάρια, εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Διαβάστε επίσης:
Τεχνητή νοημοσύνη: «Ζαλίζουν» τα ποσά που δαπανούν οι ισχυρές Big Tech – Πώς βλέπουν το μέλλον;
Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ανιχνεύσουν ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων