ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι των μετοχών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη κάνουν τους πλούσιους του πλανήτη ακόμη πλουσιότερους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναλύει το πώς γνωστοί δισεκατομμυριούχοι επωφελήθηκαν και από αυτή την αναπάντεχη συγκυρία.
Συγκεκριμένα, την περιουσία του να αυξάνεται ραγδαία από το ανοδικό ράλι μετοχών που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη είδε ο συνιδρυτής της Nvidia, Jensen Huang.
Μάλιστα η αξία του γίγαντα των chip, μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης στην Wall Street, ξεπέρασε της Amazon, κάτι που είχε να συμβεί 22 χρόνια.
Επίσης, μετά την Amazon, η Nvidia ετοιμάζεται να αφήσει πίσω της σε κεφαλαιοποίηση και την Alphabet, και να γίνει η εταιρεία με την τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στη Wall Street.
Τα απροσδόκητα κέρδη των μετοχών του AI δημιούργησαν ακόμη έναν δισεκατομμυριούχο στην οικογένεια του Huang.
Ο λόγος για τη μακρινή του ξαδέρφη Lisa Su, διευθύνουσα σύμβουλο της ανταγωνιστικής της Nvidia, Advanced Micro Devices, η αξία της οποίας είναι 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά τον διπλασιασμό της αξίας μετοχής τον περασμένο χρόνο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γεγονός ότι δύο δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι αύξησαν τόσο πολύ την περιουσία τους, βασισμένοι στα μικροτσίπ, ανήκουν στην ίδια οικογένεια δείχνει το εύρος της φρενίτιδας που επικρατεί με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει κυριαρχήσει στο χρηματιστήριο και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που απέκτησαν φέτος οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου.
Μεταξύ των 500 πλουσιοτέρων ανθρώπων, 30 αποδίδουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους σε εταιρείες που παρακολουθούνται από τον Παγκόσμιο Δείκτη Τεχνητής Νοημοσύνης του Bloomberg.
Αυτές οι συμμετοχές αύξησαν την καθαρή τους περιουσία συνολικά κατά 124 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος.
Όπως φαίνεται από τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, το 96% του συνολικού πλούτου τους αποκτήθηκε από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι μεγαλύτεροι νικητές είναι οι Huang και Mark Zuckerberg.
Η Meta Platforms σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον δείκτη S&P 500 μετά τη Nvidia για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Την ίδια στιγμή, ο CEO της Microsoft, Steve Ballmer, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και αισιόδοξος για τη συνεργασία της Microsoft με την OpenAI, ενώ ο Michael Dell είδε την περιουσία του να αυξάνεται χάρη εν μέρει στις πρωτοβουλίες AI στην Dell Technologies και την Broadcom.
Ο Charles Liang, συνιδρυτής της Super Micro Computer, είδε την περιουσία του να τριπλασιάζεται στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καθώς η μετοχή της εταιρείας του επισκίασε με άνεση τις αποδόσεις άλλων σχετικών με το AI σχετικών μετοχών.
Η καθαρή περιουσία του συνιδρυτή της Palantir Technologies, Alex Karp, ανέρχεται σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού οι μετοχές του γίγαντα κατασκευαστή λογισμικού με τεχνητή νοημοσύνη σημείωσαν άλμα 31% σε μια μέρα την περασμένη εβδομάδα μετά από ισχυρά τριμηνιαία κέρδη.
Επιπλέον, άλλοι δισεκατομμυριούχοι επωφελήθηκαν έμμεσα.
Η καθαρή περιουσία του ιδρυτή της SoftBank Group, Masayoshi Son, αυξήθηκε κατά 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, αφού η τιμή της μετοχής της εταιρείας κατασκευής τσιπ Arm Holdings, σχεδόν διπλασιάστηκε σε τρεις συνεδριάσεις συναλλαγών, αποδίδοντας κέρδη που αποδεικνύουν ότι οι δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη ενισχύουν τις πωλήσεις.
Σημειώνεται ότι η Arm ανήκει κατά 90% στη SoftBank.
Έρχεται η νέα φούσκα τύπου Dot Com;
Επισημαίνεται ότι το μέγεθος των κερδών στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης έχει κάνει τους αναλυτές να αναρωτιούνται σχετικά με τη διάρκεια του ράλι και το μέλλον των εταιρειών.
Ο Michael Hartnett, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι “η ταχεία άνοδος των μετοχών τεχνολογίας αρχίζει να ομοιάζει με τη φούσκα των dot-com στο χρηματιστήριο, στα τέλη της δεκαετίας του 1990”.
Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος τότε συνέπεσε με τη μαζική ανάπτυξη του διαδικτύου, τον πολλαπλασιασμό των διαθέσιμων κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και την ταχεία αύξηση των αποτιμήσεων σε νέες νεοφυείς επιχειρήσεις.
Μεταξύ του 1995 και της κορύφωσής του τον Μάρτιο του 2000, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 400%, για να υποχωρήσει κατά 78% από το ζενίθ του Οκτωβρίου του 2002, χάνοντας όλα τα κέρδη του κατά τη διάρκεια της φούσκας.
Πολλές εταιρείες ηλεκτρονικών αγορών, καθώς και αρκετές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, κατέρρευσαν.
Διαβάστε επίσης:
Warren Buffett: Kίνηση έκπληξη από τον μεγαλοπεπενδυτή στην Apple
CVC: «Σπάει» η ισχυρή τριανδρία – Αποχωρεί ο συνιδρυτής Donald Mackenzie
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»