Περιεχόμενα

Στην περαιτέρω διείσδυση στην αγορά του Real Estate και τους λόγους για τους οποίους έχει στην παρούσα φάση ενδοιασμούς την κατασκευή αναφέρθηκε η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2022.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία συμφερόντων της οικογενείας Στέγγου αποτελεί πλέον ένα όχημα Holdings, το οποίο εκτός από τη ναυτιλία, επενδύει στις κατασκευές, την ενέργεια με επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ γίνεται προσπάθεια για το restart στον τουρισμό.

Από τα όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση ξεχωρίζει το ζήτημα του Πόρτο Καράς με τη διοίκηση να αναφέρει ότι έχει αναλάβει ως σύμβουλος η KPMG, η οποία συλλέγει τα υπό εξέταση στοιχεία από την Τεχνική Ολυμπιακή και την Beltera Investements του Ιβάν Σαββίδη. Εφόσον συγκεντρωθούν αυτά, η συμβουλευτική θα βγάλει στα τέλη του Ιουλίου το τελικό της πόρισμα και τον επόμενο χρόνο η Τεχνική Ολυμπιακή θα λάβει το ποσό που της αναλογεί το οποίο εκτιμάται στα 22,3 εκατ. ευρώ με τα 5 εξ αυτών να οδεύουν στην εταιρεία και τα υπόλοιπα 17,3 στην 100% θυγατρική της, Τεχνική Ολυμπιακή International Holdings.

Όσον αφορά τη ναυτιλία, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει επικεντρώσει στα containers και συμμετέχει κατά 15% σε έξι πλοία και 85% σε ένα. Σημειώνεται ότι τα πλοία αυτά έχουν συμπληρώσει τα 25 έτη ζωής και θα έπρεπε να αποσυρθούν, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για τα containers με αποτέλεσμα να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες για να μπορούν να ναυλώνονται έως για πέντε επιπλέον έτη.

Real Estate

Το Real Estate είναι ένας κλάδος στον οποίο η Τεχνική Ολυμπιακή βλέπει σημαντικές υπεραξίες και έχει ήδη αρχίσει να αποκτά ακίνητα μέσω πλειστηριασμών, debt swapping και αγοράς χαρτοφυλακίων, τα οποία σκοπεύει να τα μισθώνει ή να τα πουλάει.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε αυτό τον κλάδο, αφορά στην εξαγορά 186 οριζόντιων ιδιοκτησιών από το Project Arrow της Intrum Hellas μέσω διαγωνισμού που ανέλαβε να τρέξει η Grand Thornton.

Όπως έχει ήδη γράψει το mononews, η Τεχνική Ολυμπιακή εξαγόρασε 83 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, στα οποία και βρίσκονται οι 186 οριζόντιες ιδιοκτησίες. Η πλειοψηφία των ακινήτων αφορούν τα οικιστικά, με το ποσοστό επί του συνόλου των ιδιοκτησιών να διαμορφώνεται στο 80%, ενώ ακολουθούν τα καταστήματα και οι γραφειακοί χώροι (10%), ενώ στην ιδιοκτησία της εταιρείας περιήλθαν οικόπεδα (λιγότερο από 10%).

Τα εν λόγω ακίνητα βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά η πλειοψηφία τους εντοπίζεται στην Αθήνα, στην οποία συγκεντρώνεται το 60% των νέων ιδιοκτησιών της εισηγμένης, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Λάρισα, την Κόρινθο και την Αχαΐα.

Εκτός, όμως από τα παραπάνω, το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εξαγορά του ακινήτου της Renault Μεσογείων στη Λ. Βάρης – Κορωπίου, καθώς εκκρεμεί μία δικαστική απόφαση σχετικά με το αίτημα αναστολής του πλειστηριασμού. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στόχος της εταιρείας είναι το ακίνητο αυτό να ενοικιασθεί και τα yields στα οποία αποσκοπεί ανέρχονται μεταξύ του 6% και του 7%.

Επιπλέον, η Τεχνική Ολυμπιακή διαθέτει δύο ιδιοκτησίες προς πώληση, μία στο Ψυχικό και άλλη μία στη Βούλα. Όσον αφορά την πρώτη, πρόκειται για μία βίλα 520 τμ. με οικόπεδο 2000 τμ. στο Ψυχικό, η οποία αποκτήθηκε μέσω debt swapping και εκτιμάται πως θα πωληθεί για τουλάχιστον 2 εκατ.ευρώ.

Η δεύτερη ιδιοκτησία που θα βγει προς πώληση βρίσκεται στα Πηγαδάκια Βούλας και πρόκειται για ένα οικόπεδο 7000 τμ, στο οποίο μπορούν να κατασκευαστούν ακίνητα 7000 τμ, και για το οποίο η Τεχνική Ολυμπιακή αναμένεται να επενδύσει 20 εκατ. ευρώ

Κατασκευές

Εάν το Real Estate είναι ένας τομέας που η οικογένεια Στέγγου βλέπει σχετικά «ζεστά», δεν ισχύει το ίδιο και την κατασκευαστική δραστηριότητα, στην οποία έχει κάνει μία παύση.

Ο βασικός λόγος για την απόφαση αυτή είναι το γεγονός ότι οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών έχουν αυξηθεί, ενώ ακόμα και τα δημόσια έργα που δημοπρατούνται δεν έχουν τα απαραίτητα περιθώρια κέδους, ώστε η Τεχνική Ολυμπιακή να επενδύσει σε αυτά. Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι η εταιρεία εξετάζει τη διεκδίκηση έργων για σήραγγες καθώς έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Η διοίκηση τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει «σηκώσει» ψηλά το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ ένα άλλο ακόμη ζήτημα είναι η έλλειψη εργατικού προσωπικού και για αυτό το λόγο χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις. Πιο συγκεκριμένα, ειπώθηκε ότι είναι απαραίτητο να περάσει ο νόμος για την άφιξη εργαζομένω από το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

Τεχνική Ολυμπιακή: Τι ακίνητα αγόρασε η οικογένεια Στέγγου από την Intrum

Τεχνική Ολυμπιακή: Προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση χαρτοφυλακίου έως 186 ακινήτων

──────────────────