ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Τα «κόκκινα» ακίνητα (REO) μαζί με τα δάνεια αναμένεται να είναι ο αναπτυξιακός πυλώνας που θα επικεντρώσει περισσότερο η Τεχνική Ολυμπιακή, βάσει των όσων δήλωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Γιώργος Στέγγος, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες.
Το όχημα της για τον τομέα αυτόν αναμένεται να είναι η Mount Street Hellas, η οποία εξαγοράστηκε πλήρως στα μέσα του τρέχοντος μήνα
Οι σημαντικότερες εξελίξεις στις οποίες αναφέρθηκε ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας αφορούν, επίσης, την πορεία της υπόθεσης του Πόρτο Καρράς και την επίσημη παράδοση ενός οδικούς έργου στη Ρουμανία.
Από την άλλη πλευρά ο κατασκευαστικός βραχίονας παραμένει προβληματικός για την εταιρία καθώς το κατασκευαστικό κόστος που έχει αυξηθεί λόγω της ανόδου των υλικών και της έλλειψης εργατών, δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσο η κατασκευή μπορεί να είναι κερδοφόρα ως δραστηριότητα. Για αυτό το λόγο έχει μπει προς το παρόν σε παύση.
Σχετικά με τη ναυτιλία, η δραστηριότητα της Τεχνικής Ολυμπιακής παραμένει σταθερή παρά τη μείωση των ναύλων στα μικρά container ships (σ.σ. Έως 5000 TEU), αλλά τουλάχιστον τα time-charters για τα μεγαλύτερα πλοία (από 5.900 έως 7.000 TEU) διατηρούν τις τιμές τους σε καλά επίπεδα (κατά μέσο όρο στα 40.000 δολάρια ανά ημέρα).
Κόκκινα δάνεια και Real Estate
Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια η Τεχνική Ολυμπιακή ολοκλήρωσε στις 16 Ιουνίου την πλήρη εξαγορά της Mount Street Hellas, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2021 και το κόστος της ανήλθε συνολικά στα 500.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης επισημάνθηκε ότι η εταιρεία διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια αξίας 580 εκατ. Ευρώ και στόχος της Τεχνικής Ολυμπιακής είναι να διεισδύσει περισσότερο στο REO όπως έκανε πρόσφατα με το Project Arrow της Intrum, ενώ επιδιώκεται και η αύξηση του ποσού των δανείων.
Σχετικά με το λόγο της εξαγοράς της θυγατρικής της ιρλανδικής εταιρείας Mount Street, ο κ. Στέγγος ανέφερε ότι η εταιρεία αποφάσισε την αποχώρηση από όλες τις χώρες της Ευρώπης πλην του Ηνωμένου Βασιλείου και τη συνέχεια της δραστηριοποίησής στην Αμερική και την Αυστραλία. Επομένως, η εξαγορά της Mount Street Hellas μέσω των θυγατρικών της Τεχνικής Ολυμπιακής, PFC Premier Finance Corporation με έδρα στην Κύπρο και την T.O International Holding LTD ήταν απαραίτητη για την Τεχνική Ολυμπιακή ώστε να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στα κόκκινα δάνεια.
Σημειώνεται ότι η μητρική εταιρεία Mount Street ιδρύθηκε το 2013 και διαθέτει γραφεία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ διαχειρίζεται με εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας άνω των 80 δισ. Ευρώ.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η Τεχνική Ολυμπιακή έχει αποκτήσει μέσω ανταλλαγής κόκκινων δανείων ένα ακίνητο στο Ψυχικό και μία έκταση στη Βούλα. Το ακίνητο στο Ψυχικό αφορά σε μία βίλα 520 τμ. με οικόπεδο 2000 τμ. και εκτιμάται πως θα πωληθεί για τουλάχιστον 2 εκατ.ευρώ. Μάλιστα ο κ. Στέγγος δήλωσε ότι έχει υπάρξει συνεννόηση με τον υφιστάμενο ενοικιαστή για να παραδώσει το ακίνητο στα τέλη του επόμενου.
Η έκταση βρίσκεται στα Πηγαδάκια Βούλας και είναι ένα οικόπεδο 7000 τμ, στο οποίο μπορούν να κατασκευαστούν ακίνητα 7000 τμ, και για το οποίο η εισηγμένη αναμένεται να επενδύσει 20 εκατ. Ευρώ και στην παρούσα φάση η Τεχνική Ολυμπιακή αναμένεται να πάρει στα χέρια της το ακίνητο και αναμένεται να λάβει σήμερα τις απαραίτητες πολεοδομικές αδειοδοτήσεις.
Όσον αφορά το πακέτο Project Arrow η Τεχνική Ολυμπιακή αναμένεται αποκτήσει ένα πακέτο που περιλαμβάνει 83 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, στα οποία βρίσκονται οι 186 οριζόντιες ιδιοκτησίες. Τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι οικιστικά (80%), ενώ ακολουθούν τα καταστήματα και οι γραφειακοί χώροι (10%), και οικόπεδα (λιγότερο από 10%).
Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αθήνα, όπου συγκεντρώνεται το 60%, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Λάρισα, την Κόρινθο και την Αχαΐα.
Η εκκρεμότητα του Πόρτο Καρράς και οι διαιτησίες σε Ρουμανία και Σάμο
Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που πρέπει να κλείσει για την Τεχνική Ολυμπιακή είναι η είσπραξη του ποσού για το Πόρτο Καρράς που έχει πωληθεί το 2020 στην Belterra Investments συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
Σύμφωνα με το κ. Στέγγο η Τεχνική Ολυμπιακή έχει δώσει στον ανεξάρτητο ελεγκτή, που είναι η KPMG, τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά η πλευρά της Belterra Investments καθυστερεί με αποτέλεσμα να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης. Το επόμενο βήμα είναι βγει το τελικό πόρισμα εντός των επόμενων δύο μηνών και η Τεχνική Ολυμπιακή, όπως έχει ήδη γράψει το mononews αναμένεται να λάβει 22,3 εκατ. ευρώ με τα 5 εξ αυτών να οδεύουν στην εταιρεία και τα υπόλοιπα 17,3 στην 100% θυγατρική της, Τεχνική Ολυμπιακή International Holdings.
Υπενθυμίζεται ότι η KPMG κατέθεσε το 2021 ότι από το συνολικό τίμημα των 168,88 εκατ ευρώ θα εκπέσουν 70,7 εκατ ευρώ με αποτέλεσμα το τελικό τίμημα της πώλησης να ανέρχεται σε 98,1 εκατ. ευρώ.
Ένα άλλο ζήτημα που έχει οδεύσει σε διαιτησία είναι το οδικό έργο που έχει αναλάβει στη Ρουμανία η Τεχνική Ολυμπιακή και σύμφωνα με πηγές της εταιρίας το ρουμανικό δημόσιο κάνει το παν για να μην παραλάβει οριστικά το έργο, που ολοκληρώθηκε το 2021, και να αποφύγει να καταβάλει το τελικό ποσό.
Βάσει των όσων αναφέρθηκαν στη γενική συνέλευση και αυτό το ζήτημα οδεύει προς το τέλος του, καθώς εν τέλει επετεύχθη η τελική συμφωνία και η Τεχνική Ολυμπιακή να εισπράξει 2,5 εκατ. Ευρώ στο άμεσο μέλλον.
Εκτός από τη Ρουμανία, όμως, η Τεχνική Ολυμπιακή ετοιμάζεται να απευθυνθεί σε διαιτησία για τη Μαρίνα Σάμου καθώς υπάρχει διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο σχετικά με το ενοίκιο και επιδιώκεται η μείωσή του.
Διαβάστε επίσης
Τεχνική Ολυμπιακή (Κ. Στέγγος): Βγαίνει στην αγορά για νέα κόκκινα δάνεια και τουριστικά ακίνητα
Τεχνική Ολυμπιακή: Αποκτά και το υπόλοιπο 50% της ιρλανδικής Mount Street Hellas Holdco
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!