Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Τατιάνα Μπακάλτσουκ: Η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας, το διαζύγιο και η δημόσια διαμάχη για την εταιρεία κολοσσό Wildberries

Μπακάλτσουκ φωτογραφία: Andrey Rudakov/Bloomberg

Τατιάνα Μπακάλτσουκ φωτογραφία: Andrey Rudakov/Bloomberg

Η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας, Τατιάνα Μπακάλτσουκ, έχει εμπλακεί σε δημόσια διαμάχη με τον σύζυγό της για το μέλλον της μεγαλύτερης διαδικτυακής πλατφόρμας λιανικής πώλησης της χώρας.

Σε μια ανάρτηση στο Telegram αργά το βράδυ της Τρίτης, η Μπακάλτσουκ απέρριψε τους ισχυρισμούς του συζύγου της Βλαντισλάβ ότι η συμφωνία συγχώνευσης που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα με τον όμιλο Russ Group, την μεγαλύτερη εταιρεία υπαίθριων διαφημίσεων της χώρας, ήταν επιζήμια για την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της, Wildberries.

«Για ποιο λόγο ο Βλάντισλαβ παραπλανά άλλους ανθρώπους και από ποιον και για ποιο σκοπό κατασκευάστηκε αυτή η ιστορία είναι ένα μεγάλο μυστήριο για μένα», είπε.

Στην ανάρτησή της η Μπακάλτσουκ, η οποία έχει επτά παιδιά, επιβεβαίωσε την έναρξη των διαδικασιών διαζυγίου με τον σύζυγό της.

Η ένταση μεταξύ του ζευγαριού βγήκε απροσδόκητα στη δημοσιότητα μετά την ανάρτηση μιας βιντεοσκοπημένης δήλωσης από τον διαβόητο επικεφαλής της περιοχής της Τσετσενίας της Ρωσίας, Ραμζάν Καντίροφ, στο κανάλι του Telegram την Τρίτη.

Με τον Βλαντισλάβ Μπακάλτσουκ να κάθεται δίπλα του, ο Καντίροφ ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τόσο εντός της οικογένειας όσο και με την επιχείρηση που ιδρύθηκε από την οικογένεια», στο βίντεο που έλαβε περισσότερες από μισό εκατομμύριο προβολές.

Ο Μπακάλτσουκ είπε ότι η σύζυγός του «έκανε δουλειές με μια παράξενη εταιρεία με το πρόσχημα μιας συγχώνευσης που απομακρύνει την επιχείρηση και αποσύρει περιουσιακά στοιχεία».

Η περιουσία της Τατιάνα Μπακάλτσουκ, ανέρχεται σε 8,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Κατέχει το 99% των μετοχών της Wildberries, σύμφωνα με την οικονομική βάση δεδομένων Spark-Interfax, και ο σύζυγός της ελέγχει το υπόλοιπο 1%.

Η συνεργασία με την Russ Group

Η ξαφνική δημόσια διαμάχη έρχεται αφού η Wildberries ξεκίνησε τον περασμένο μήνα το εγχείρημά της με την Russ Group για τη δημιουργία μιας ψηφιακής αγοράς που θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προωθήσουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους. Οι εταιρείες σχεδιάζουν επίσης να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα πληρωμών.

Η προσπάθεια εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επέλεξε τον Μαξίμ Ορέσκιν, αναπληρωτή επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου, για να την επιβλέψει, όπως ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Ο Καντίροφ είναι ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους του Πούτιν. Πέρυσι, η τοπική ρωσική θυγατρική της γαλλικής εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού Danone SA μεταβιβάστηκε σε ομάδα διαχείρισης που συνδέεται με συγγενή του Τσετσένου ηγέτη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι το κράτος «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε οποιεσδήποτε οικογενειακές σχέσεις, ειδικά σε επιχειρηματικές σχέσεις», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Wildberries ανέφερε σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η εταιρεία και ο όμιλος Russ Group «συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά» και κάλεσε το κοινό να μην εστιάζει στις «λεπτομέρειες της διαδικασίας διαζυγίου».

Η Μπακάλτσουκ ξεκίνησε την Wildberries ως διαδικτυακό κατάστημα λιανικής πώλησης για ανθρώπους με περιορισμένο προϋπολογισμό και λίγο χρόνο για ψώνια το 2004. Περίοδο κατά την οποία βρισκόταν σε άδεια μητρότητας από τη δουλειά της ως δασκάλα.

Παρήγγειλε χύμα ρούχα από έναν γερμανικό κατάλογο ταχυδρομικών παραγγελιών, σάρωσε τις φωτογραφίες και τις δημοσίευσε στον ιστότοπό της.

Έκτοτε κατάφερε να μετατρέψει την εταιρεία από μια μικρή νεοσύστατη επιχείρηση στην οποία παρέδιδε η ίδια τα προϊόντα, σε έναν κολοσσό που πούλησε πέρυσι προϊόντα αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (28 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Διαβάστε επίσης:

Στερεύει η περιουσία του «βασιλιά» του εμφιαλωμένου νερού – Πώς ο 6ος πλουσιότερος στον πλανήτη έχασε $13 δισ.

Βρετανία: Προ των πυλών η «μεγάλη έξοδος» των εκατομμυριούχων – Τι φοβούνται, τι προτείνουν

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο Νέρωνας και η έπαυλή του – Εργασίες αποκατάστασης