Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τάσος Βασιλειάδης: Η επένδυση στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST – Μετά τη Λάρισα, στα Ιωάννινα και… στην Ινδία

Τάσος Βασιλειάδης Πάρκο Καινοτομίας JOIST

Ο Δρ. Τάσος Βασιλειάδης

Ο Δρ. Τάσος Βασιλειάδης θεωρείται υπόδειγμα σύγχρονου επιχειρηματία στη Λάρισα και όχι μόνο. Η ιδέα του να φτιάξει το πρώτο και το μόνο – ως τώρα – Πάρκο Καινοτομίας στην Ελλάδα αποδεικνύεται επικερδής και δείχνει ότι η καινοτομία είναι εφικτή και στο πλαίσιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).

Άνθρωπος αποφασιστικός, τολμηρός, με όραμα, κατάφερε να βάλει την Περιφέρεια στον χάρτη της καινοτομίας και συνεργάζεται με startups στους τομείς της ηλεκτρονικής υγείας και του φαρμάκου, όπου το JOIST έχει αποκτήσει εξειδίκευση.

Το Πάρκο ιδρύθηκε το 2022 ως ιδιωτική επένδυση, χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, με ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βασιλειάδης δεν κρύβει τη χαρά του που το Πάρκο Καινοτομίας γίνεται πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, που συρρέουν για να παρακολουθήσουν εκθέσεις και επιστημονικές ομιλίες. Όπως λέει, το Πάρκο επισκέπτονται συχνά και τα τέσσερα παιδιά του, προκειμένου να μάθουν από μικρά την έννοια του επιχειρείν.

Ο ίδιος έχει σπουδάσει marketing και το διδακτορικό του επικεντρώθηκε στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την εκπαίδευση. Το απέκτησε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου και δίδαξε για ένα χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωσή του.

Από το 2005, μαζί με συνεργάτες, ίδρυσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της μεταφοράς τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Στη συνέντευξη, που μας παραχώρησε ο Δρ. Βασιλειάδης, μας λέει ότι σύντομα θα ανοίξει νέος χώρος στα Ιωάννινα, ενώ συζητείται και η επέκταση στην Ινδία.

Κύριε Βασιλειάδη πώς προέκυψε η ιδέα για το Πάρκο Καινοτομίας JOIST;

Η ιδέα δεν ήρθε τυχαία. Ξεκίνησε πριν από περίπου οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις Βρυξέλλες, όπου συζητούσαμε για τον τρόπο που η καινοτομία θα μπορούσε να φτάσει ευκολότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Το συμπεράσματα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Διαπιστώσαμε πως πολύ λίγες ΜμΕ ήταν σε θέση να υιοθετήσουν καινοτόμες λύσεις και να αξιοποιήσουν τα αντίστοιχα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι που έθεσε την εξής ερώτηση: Πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε αυτό το κενό και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, αλλά και τις νεότερες γενιές, να προσεγγίσουν και να ενσωματώσουν την καινοτομία;

Γυρίζοντας στην Ελλάδα, το σχέδιο ξεκίνησε σιγά σιγά να παίρνει μορφή. Μαζί με τους συνεργάτες μου αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο, που θα γεφυρώνει αυτό το χάσμα, δίνοντας την ευκαιρία στις μικρότερες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.

Επιπλέον θέλαμε να ενθαρρύνουμε τη νεότερη γενιά να ασχοληθεί με την καινοτομία από μικρή ηλικία. Έτσι κι έγινε. Από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του Πάρκου, φιλοξενήσαμε πάνω από 10.000 παιδιά, τα οποία είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και να μάθουν για την καινοτομία.

Γιατί στη Λάρισα;

Η απόφαση να επιλέξουμε τη Λάρισα ως έδρα του JOIST δεν ήταν τυχαία. Η Λάρισα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, παρά τις προκλήσεις που συνήθως αντιμετωπίζει η Περιφέρεια. Από τους πρωταρχικούς μας στόχους ήταν η ενίσχυση της Περιφέρειας και η δημιουργία ευκαιριών, που θα συγκρατήσουν τους νέους στον τόπο τους. Δεν θέλαμε να τους βλέπουμε να φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά να μένουν εδώ, να δημιουργούν και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Η Λάρισα, με τη γεωγραφική της θέση στο κέντρο της Ελλάδας, διευκολύνει την πρόσβαση σε επιχειρήσεις και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα από όλη τη χώρα. Οι υποδομές της πόλης και η αναπτυξιακή της δυναμική ήταν καθοριστικοί παράγοντες στην απόφασή μας να ξεκινήσουμε το Πάρκο Καινοτομίας εδώ.

Σε ποιους απευθύνεται το Πάρκο Καινοτομίας JOIST;

Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups, μέχρι ερευνητές, ακαδημαϊκούς και άτομα που έχουν πάθος για την καινοτομία. Οι σύγχρονοι ιδιωτικοί και συνεργατικοί χώροι εργασίας μας παρέχουν σε επαγγελματίες και ομάδες τη δυνατότητα να συνεργάζονται, να πειραματίζονται και να αναπτύσσουν νέες ιδέες.

Το JOIST διαθέτει, επίσης, εξειδικευμένα εργαστήρια με προηγμένες τεχνολογίες, όπως εικονική πραγματικότητα (VR), επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και τεχνητή νοημοσύνη (AI). Αυτές οι νέες τεχνολογίες δίνουν στις επιχειρήσεις τα εργαλεία, που χρειάζονται, για να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν πρωτότυπα προϊόντα και υπηρεσίες. Επιπλέον διοργανώνουμε εκπαιδευτικές δράσεις, σεμινάρια και workshops, ενώ φιλοξενούμε σημαντικές εκθέσεις όπως το Innovent και το πολύ πρόσφατοInno Health Forum, που ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και Πανεπιστημίων.

Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις, που συμμετέχουν στο JOIST Community και στο ευρύτερο οικοσύστημά μας, έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται, για να υιοθετήσουν την καινοτομία. Μέσω της δικτύωσης, της ανταλλαγής ιδεών και της συνεχούς επαφής με την τεχνολογία, οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικές και να προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

Η ανάπτυξη του startup οικοσυστήματος είναι περιορισμένη στην Περιφέρεια;

Ναι, το οικοσύστημα των startups στην Περιφέρεια παραμένει λιγότερο αναπτυγμένο κι αυτό είναι κάτι που στοχεύουμε να αλλάξουμε. Στο JOIST έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως μέσα από την υποστήριξη που παρέχουμε σε startups στους τομείς της ηλεκτρονικής υγείας και του φαρμάκου, όπου έχουμε αποκτήσει εξειδίκευση. Αυτή η εξειδίκευση οφείλεται κυρίως στον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) Health Hub, τον οποίο φιλοξενούμε και ο οποίος λειτουργεί ως μια ισχυρή πλατφόρμα για τη δημιουργία συνεργασιών.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα, είναι η φιλοξενία μιας startup από τη Βοστώνη, που ασχολείται με την ανάπτυξη βιοδεικτών για την πρόβλεψη της νόσου του Crohn. Η επιλογή του JOIST ως έδρα της επιβεβαιώνει ότι το περιβάλλον, που έχουμε δημιουργήσει, είναι ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο. Η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες, που προσελκύουν τέτοιες επιχειρήσεις.

Μέσω της άμεσης πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες, του δικτύου υποστήριξης που προσφέρουμε και των ευκαιριών συνεργασίας, οι startups στην Περιφέρεια έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές.

Ποιες είναι οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές startups;

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι η δυσκολία πρόσβασης σε Πανεπιστήμια και σε ερευνητικά κέντρα. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιστορικό κενό συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκής κοινότητας, κάτι που προσπαθούμε να γεφυρώσουμε. Στο JOIST έχουμε δημιουργήσει τις δομές και τα εργαλεία, για να διευκολύνουμε αυτή τη σύνδεση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ένα, ακόμη, βασικό εμπόδιο, που αντιμετωπίζουν οι startups, είναι η έλλειψη καθοδήγησης. Παρόλο που πολλές διαθέτουν εξαιρετικές ιδέες, συχνά χρειάζονται υποστήριξη, για να τις μετατρέψουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Απαιτούνται έμπειροι επαγγελματίες, που κατανοούν την αγορά και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός ισχυρού επιχειρηματικού μοντέλου. Η χρηματοδότηση είναι εξίσου σημαντική, αλλά χωρίς μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική, δεν υπάρχει εγγύηση της επιτυχίας.

Επενδύουμε συνεχώς στη δημιουργία συνεργασιών με διεθνή ιδρύματα και επιχειρηματικούς φορείς. Αυτή η στρατηγική μας επιτρέπει να παρέχουμε στους συνεργάτες μας όχι μόνο υποστήριξη, αλλά και πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.

Κύριε Βασιλειάδη πώς βλέπετε το μέλλον του JOIST;

Το JOIST δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την πορεία του. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε συνεχώς το οικοσύστημά μας και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Θέλουμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες υπηρεσίες και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς, είτε μέσω της καινοτομίας, είτε μέσω νέων συνεργασιών.

Θεωρούμε την καινοτομία θεμελιώδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και πιστεύουμε ότι το JOIST μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός ισχυρού κέντρου καινοτομίας στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη χώρα σε έναν κόμβο καινοτομίας, προσελκύοντας εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις, που θα συνεργαστούν μαζί μας, για να διαμορφώσουν το μέλλον της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας.

Η αποστολή μας είναι ξεκάθαρη: να ενισχύσουμε την Περιφέρεια, να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και να συμβάλλουμε στην οικονομική και στην τεχνολογική αναγέννηση της Ελλάδας.

Τι καινούριο έρχεται;

Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST ιδρύθηκε το 2022 ως ιδιωτική επένδυση, χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, με ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Συζητάμε για την επέκταση στην Ινδία, όπου έχει ήδη δημιουργηθεί μια εταιρεία σε συνεργασία με εισηγμένη στο χρηματιστήριο της χώρας. Παράλληλα, πρόσφατα ξεκινήσαμε διερευνητικές συνεργασίες με το EIT Silicon Valley Hub.

Σύντομα θα ανοίξει ένας νέος χώρος στα Ιωάννινα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Συσκευασίας (ΕΙΣ), όπου θα λειτουργεί το νέο JOIST Innovation Space, με έμφαση στον ποιοτικό έλεγχο και το SMART packaging.

Τα παιδιά σας επισκέπτονται το JOIST;

Με τη σύζυγό μου Σοφία έχουμε τέσσερα παιδιά: η Αγγελική προετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, η Κατερίνα είναι 12 ετών και φοιτά στην πρώτη γυμνασίου. Η Ανδριάνα είναι 8 ετών και πηγαίνει στην τρίτη δημοτικού και ο Βασίλης είναι 7 ετών και είναι στη δευτέρα δημοτικού.

Τα παιδιά από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού επισκέπτονται το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ώστε να κατανοήσουν ζητήματα επιχειρηματικότητας, δημιουργικότητας και να γνωρίσουν το περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιείται ο πατέρας τους.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα και καινοτομία στην Υγεία: Επενδύσεις άνω του 1 δισ.