Κάθε ύφεση δημιουργεί νέες απαιτήσεις, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Πόσα θα είναι τα νέα κόκκινα δάνεια; Θα εξαρτηθεί από πολλά, όπως το εμβόλιο, την επιστροφή της κοινωνίας στις καταναλωτικές τους συνήθειες, στο πώς θα πάει –για μας στην Ελλάδα- ο τουρισμός το 2021.

Τα παραπάνω σημείωσε ο κ. Τάσος Πανούσης CEO do-Value, πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων, μιλώντας πριν από λίγο σε διαδικτυακή συζήτηση του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, με θέμα τη σχέση επιχειρήσεων και τραπεζών.

«Θα είναι αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια» είπε και συνέχισε: Οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης και να διαχειριστούν το απόθεμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η μεγαλύτερη εξέλιξη στο τραπεζικό σύστημα, συνέχισε, είναι η απόσχιση προβληματικών δανείων από τραπεζικούς ισολογισμούς, τους επόμενους 12 μήνες θα βγουν δάνεια πάνω από 20 δισ. ευρώ, με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις.

Η διαχείριση αυτών των δανείων είναι επωφελής τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς υπάρχει η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στα υψηλής διαβάθμισης ομόλογα των τιτλοποιήσεων

Οι εταιρείες διαχείρισης δανείων είπε ο κ. Πανούσης είναι «παιδί της κρίσης» και γεννήθηκαν σε χώρες (Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) που δημιουργήθηκε υψηλό απόθεμα «κόκκινων» δανείων. Και αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Ήδη οι servicers διαχειρίζονται πάνω από 90 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια και απασχολούν περισσότερα από 4.000 άτομα προσωπικό. Το 2020 συνέχισε ο κ. Πανούσης οι servicers προχώρησαν σε περισσότερες από 60.000ρυθμίσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ύψους άνω του 1,6δις ευρώ προσφέροντας και άφεση χρέους.

Οι εταιρείες προσφέρουν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις στα νοικοκυριά να διατηρήσουν την περιουσία τους και στις επιχειρήσεις να διασφαλίσουν την λειτουργία τους, υπογράμμισε ο κ Πανούσης και συμπλήρωσε πως οι εταιρείες συμβάλλουν « στην ταχύτερη εξυγίανση της οικονομίας» καθώς κινητοποιούνται κεφάλαια μέσα από άμεσες ξένες επενδύσεις στο πλαίσιο των αναδιαρθρωσεων, την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς δανείων, και την αγορά ακινήτων.