ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέλη της Ακαδημίας αποτελούν και 32 Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 3 ιατροί. Η εκλογή των υποψηφίων μελών γίνεται μετά από πρόταση μελών της Ακαδημίας, εισήγηση και κρίση του υποψηφίου από τα αρμόδια όργανα της Ακαδημίας.
Η Academia Europaea (The Academy of Europe) ιδρύθηκε το 1988 ως ένας διεθνής μη κυβερνητικός Οργανισμός από επιστήμονες από όλους τους τομείς επιστημών, οι οποίοι είναι εμπειρογνώμονες και καθηγητές στον τομέα του επιστημονικού τους αντικειμένου. Η Ακαδημία στοχεύει να ενθαρρύνει τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα στην έρευνα και στη μόρφωση και να προάγει την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των πολιτών, όσον αφορά στα οφέλη από τη γνώση και τη μάθηση και από επιστημονικά αντικείμενα που επηρεάζουν την πολιτεία και την ποιότητα της ζωής της.
Η κα Γιαμαρέλλου εξελέγη Καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997 και οργάνωσε τη νεοϊδρυθείσα Δ’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το συναφές Ερευνητικό Εργαστήριο Λοιμώξεων, αρχικά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ». Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας από το 1996. Από το 2007 έως το 2017 διετέλεσε Εθνική Αντιπρόσωπος για τη Μικροβιακή Αντοχή στο ECDC στη Στοκχόλμη. Στο ΥΓΕΙΑ από το 2010 είναι Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής. Στο ερευνητικό της έργο περιλαμβάνονται 1.397 εργασίες (1154 δημοσιεύτηκαν στο εξωτερικό) και 479 ερευνητικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά του εξωτερικού μετά από κρίση (h-factor 58) με >13000 βιβλιογραφικές αναφορές, όπως και συγγραφή κεφαλαίων σε 54 βιβλία. Το 2014, κατά τη διεξαγωγή του 19ου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, τιμήθηκε με το 19ο Ιπποκράτειο Βραβείο το οποίο απονέμεται σε διακεκριμένους Παθολόγους ή συναφών ειδικοτήτων ιατρούς, διεθνούς εμβέλειας.