Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιώργος Προκοπίου: Το μυστικό deal με τη Lamda, γιατί θα αγοράσει επιπλέον ποσοστό

Γιώργος Προκοπίου (εφοπλιστής) - Οδυσσέας Αθανασίου (CEO Lamda Development)

Γιώργος Προκοπίου (εφοπλιστής) - Οδυσσέας Αθανασίου (CEO Lamda Development)

Το κενό στην ελληνική ναυπηγική εκπαίδευση φέρεται ότι θα επιχειρήσει να καλύψει η επένδυση του Γιώργου Προκοπίου στο Ελληνικό, καθώς ένα από τα σενάρια αξιοποίησης της έκτασης που εξαγόρασε ο εφοπλιστής στο οικόπεδο του πρώην αεροδρομίου είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου σχετικού με τη ναυτιλία και τη ναυπήγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Προκοπίου εξαγόρασε οικόπεδα επιφάνειας περίπου 185.000 τετραγωνικών μέτρων, στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας του επιχειρηματία με τη Lamda Development.

Η έκταση βρίσκεται στα σύνορα του οικοπέδου με το γκολφ της Γλυφάδας, εκεί όπου ήταν σταθμευμένα τα μη πλόιμα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2023 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της Lamda και του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας για την αγοραπωλησία των τεσσάρων αεροσκαφών, τρία εκ των οποίων συμφωνήθηκε να απομακρυνθούν και να αποτελέσουν εικαστικά εκθέματα.

Ο Γιώργος Προκοπίου, ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον Μάρτιο του 2023, έχει κατά καιρούς δηλώσει ανοιχτός σε συνέργειες σχετικές με την εκπαίδευση και τις νέες δεξιότητες, δηλώνοντας πως είναι απαιτούμενες προκειμένου νέοι άνθρωποι να στελεχώσουν ξανά τα ναυπηγεία, ενώ είχε αναφέρει ότι προσβλέπει σε συνεργασίες με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα και τους κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Να σημειωθεί εδώ πως η εκπαίδευση ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διευθύνοντα συμβούλου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προκοπίου προτίθεται να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development. Προφανώς το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε αγορά επιπλέον ποσοστού, είτε με συμφωνία για αγορά ιδίων (αν και δεν διαθέτει πλέον πολλές η εταιρεία) είτε μέσω συμφωνίας με άλλους μετόχους, είτε μέσω της αγοράς.

Εκτός από τον Σπύρο και την Μαργαρίτα Λάτση, σημαντικά ποσοστά που φτάνουν το 10,07% κατέχει η  VOXCOVE Holdings (συμφερόντων Πάνου Γερμανού και VNK των Βασίλη και Νέλλυς Κάτσου).

Επίσης η Brevan Howard Capital Manageement Limited (BHCML), των Τρύφωνα και Δέσποινας Νάτση,  κατέχει το 6,36% των μετοχών της Lamda Development.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ..

Πληροφορίες του mononews αναφέρουν ότι ο Γιώργος Προκοπίου βρισκόταν εδώ και δύο μήνες σε συζητήσεις με τον επικεφαλής της Lamda, κ. Οδυσσέα Αθανασίου, και μετά την εξέλιξη αυτή, δηλαδή την απόκτηση του 2%, και οι δύο πλευρές αισθανόταν εξαιρετικά ικανοποιημένες καθώς πρόκειται για μια ισχυρή συμμαχία.

Αυτή δεν είναι η μοναδική επένδυση του Γιώργου Προκοπίου στο real estate, όπου έχει επιδοθεί εκτός από τη ναυτιλία. Πριν από δύο χρόνια, ο εφοπλιστής αγόρασε μέσω πλειστηριασμού το οικόπεδο του Ευγένιου Τίγκα στη Σαρωνίδα, στην τιμή ρεκόρ των 30 εκατομμυρίων, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του είχε περιέλθει το ιστορικό κατάστημα Άκρον Ίλιον Kριστάλ στη Σταδίου, που ανακαινίζεται με 25 εκατ. ευρώ, διαμέρισμα στο συγκρότημα One Hyde Park του Knightsbridge του Λονδίνου και η βίλα πρώην ιδιοκτησίας του ζεύγους Λυμπέρη στη Μύκονο.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, αποτελούσε όραμά του η επένδυση στο Ελληνικό, σε συνέχεια των τοποθετήσεών του στην αγορά ακινήτων των νοτίων προαστίων.

Γιατί αγόρασε με premium

Ο ιδρυτής της Dynacom, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που συνεργάζεται με το Συμβούλιο των Επιτρόπων στη Νέα Υόρκη για τη διοίκηση του Κολλεγίου Αθηνών, είχε εμφανιστεί πρόθυμος να χρηματοδοτήσει το σχέδιο του Κολλεγίου για απόβαση στο Ελληνικό, το οποίο, ωστόσο, ματαιώθηκε.

Η «συμφωνία – πακέτο» της ΖΕΡΚΟ του Γιώργου Προκοπίου με τη Lamda περιλαμβάνει και την αγορά 3.534.734 ιδίων μετοχών της παραχωρησιούχου του Ελληνικού, που αντιστοιχούν σε 2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι μετοχές αγοράστηκαν με premium περίπου 9% σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου πριν την ανακοίνωση, πέρα από το γεγονός ότι ο εφοπλιστής έδωσε με την κίνησή του ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο της ανάπλασης.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου η μετοχή της Lamda έκλεισε στα 6,5 ευρώ, ενώ η εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή ολοκληρώθηκε σε τιμή πώληση 7,10 ευρώ ανά μετοχή.

Να σημειωθεί εδώ πως μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της Lamda, οι Pantelakis και Euroxx Securities εξέδωσαν εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες βλέπουν υψηλά περιθώρια ανοδικής κίνησης για τη μετοχή της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η σύσταση της Pantelakis Securities είναι υπεραπόδοση (overweight) και η τιμή στόχος τα 11 ευρώ, ενώ η Euroxx Χρηματιστηριακή ξεκινά με αξιολόγηση overweight και τιμή-στόχο στα 10 ευρώ ανά μετοχή, με προοπτική ανόδου 47% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής.