Για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία μίλησε ο ισχυρός άνδρας της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή, που έδωσε το “παρών” στο χθεσινό φόρουμ.

«Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί την επιθυμία μας να επανέλθουμε σε μια περιοχή, στην οποία έχουμε παρουσία τα τελευταία 30-35 χρόνια, με διακοπές δυστυχώς. Το κλίμα δεν ήταν καλό γενικώς για μεγάλα projects που ενδιαφερόμαστε εμείς, ενεργειακά ή μεταλλουργικά επί παραδείγματι. Δεν υπήρχε καλό κλίμα, δεν υπήρχαν και χρήματα. Επιχειρηματικά δεν ήταν ελκυστικός προορισμός, παρότι αυτή η χώρα είναι δίπλα μας. Προτιμούσαν πολλοί επιχειρηματίες να κάνουν δουλειές στη Βουλγαρία ή την Τουρκία. Εδώ, πολύ λιγότερο. Εάν τώρα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αμφισβητήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ μας και δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα, νομίζω θα υπάρξουν ευκαιρίες και για μεγάλες εταιρείες, αλλά ακόμα περισσότερο για μεσαίες και μικρότερες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως μπορεί η αγορά της Βόρειας Μακεδονίας να είναι μικρή, αλλά είναι γειτονική και με εύκολη πρόσβαση. «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μπει και στην ΕΕ, οπότε πολλά πράγματα θα απλουστευτούν, και νομίζω πως θα υπάρξει και χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και από τις ίδιες τις Βρυξέλλες, με τα αναπτυξιακά πακέτα. Θα υπάρξει χρηματοδότηση για να γίνουν κάποια πράγματα εδώ».

Ερωτηθείς εάν διανοίγονται νέες προοπτικές μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για επενδύσεις, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, στο οποίο εγώ δεν μπορώ να υπεισέλθω. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια αφετηρία για τη δημιουργία καλύτερου κλίματος και επιχειρηματικών ευκαιριών στη χώρα. Θα ήθελα πάρα πολύ, η όποια συμφωνία -των Πρεσπών ή όπου αλλού γινόταν- να ήταν μια συμφωνία συναινετική από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. Το ίδιο είχα πει και πέρυσι στους Δελφούς, όπου είχα μιλήσει. Είχα πει ότι αυτή η χώρα θα πρέπει να είναι μια χώρα φιλική προς την Ελλάδα. Συνορεύει με την Ελλάδα και είναι βασικά φιλική χώρα».

Σε ό,τι αφορά, δε, τα δικά του σχέδια για τη χώρα, είπε πως εδώ κι έναν μήνα «ξεκινήσαμε, δουλεύουμε καλά και μεγάλα πράγματα, βλέπουμε τις προτεραιότητες που υπάρχουν, τι πρέπει να γίνει», επισημαίνοντας πως το πόσο άμεσα θα γίνουν όλα αυτά εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η χώρα να σταθεί και να οργανωθεί. «Πρέπει να τους βοηθήσουμε να σταθούν, να οργανωθούν. Περιμένουν από εμάς να τους βοηθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Ευχήθηκε, κλείνοντας, να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεραστούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για το θέμα αυτό, για τις οποίες, όπως τόνισε, δεν παίρνει θέση. «Θα ήθελα να τα δω όλα αυτά να ξεπερνιούνται, να υπάρξει πολύ μεγάλη συναίνεση και να αγκαλιάσουμε αυτή τη χώρα. Θα είναι μεγάλη επιτυχία», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα εμπορικά σήματα, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε: «Δεν είμαι ειδικός αλλά είναι ένα σοβαρό θέμα, που θέλει προσοχή για να λυθεί σωστά. Θέλει καλή συνεργασία, θέλει συζήτηση. Νομίζω ότι από εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία να γίνουν όλα αυτά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευ. Μυτιληναίος: Ελπίζουμε να επαναφέρουμε την παρουσία μας στα Βαλκάνια στο παλαιό της μέγεθος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μυτιληναίος: Στα 2 δισ. ο τζίρος του 2019 – Eπενδύσεις σε 5 άξονες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευ. Μυτιληναίος: «Στην Ελλάδα το κράτος στραγγαλίζει τη βιομηχανία»