«Πλούσια» σε επιχειρηματικές εξελίξεις ήταν η χρονιά που μόλις έφυγε. Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια, σημαντικές συνεργασίες υπεγράφησαν και πολλές εξαγορές έλαβαν χώρα σε διάφορους κλάδους, αλλάζοντας τον «ρου» της οικονομικής ζωής της χώρας. Ωστόσο, πέντε επιχειρηματικές κινήσεις ξεχώρισαν και βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας επί αρκετές εβδομάδες για τον αντίκτυπο και τις αλλαγές που προκάλεσαν στην επιχειρηματική σκηνή του τόπου.

Η «βόμβα» του Τιτάνα

Από τις πιο «ηχηρές» κινήσεις ήταν η απόφαση της διοίκησης του Τιτάνα να μεταφέρει την έδρα του ομίλου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της ιστορικής βιομηχανίας τσιμέντων. Μια απόφαση που προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, αν και όλα έδειχναν ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί με δεδομένη την ασφυκτική κατάσταση που δημιούργησε η παρατεταμένη κρίση στην χώρα στους εξωστρεφείς ομίλους. Μάλιστα, ο Τάκης Κανελλόπουλος, κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού ομίλου την είχε προαναγγείλει εν μέρει κάποιους μήνες νωρίτερα, λέγοντας πως όσες επιχειρήσεις δεν τόλμησαν να επεκταθούν στο εξωτερικό και έμειναν προσκολλημένες στην ελληνική αγορά είτε έβαλαν λουκέτο είτε παλεύουν για να παραμείνουν όρθιες. Ο Τιτάνας ακολούθησε έτσι τον δρόμο που είχαν χαράξει λίγα χρόνια νωρίτερα εμβληματικές εταιρείες της χώρας, όπως η Coca Cola HBC και η ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου.

«Σφήνα» CVC στην ιδιωτική υγεία

Την επικαιρότητα απασχόλησε έντονα και η μεταβίβαση του ομίλου Υγεία στο επενδυτικό fund CVC Capital Partners. Μια κομβική εξαγορά, η οποία δημιούργησε νέα δεδομένα στον χώρο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Το fund CVC Capital αποτελεί έναν πραγματικό κολοσσό, ο οποίος διαχειρίζεται περί τα 70 δισ. δολάρια και διαθέτει με μεγάλη εξειδίκευση στον κλάδο της υγείας παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι το CVC Capital έχει ήδη στην κατοχή του τις ιδιωτικές κλινικές Metropolitan Hospital και Ιασώ General (πλέον Metropolitan General) και πλέον ελέγχει 5 νοσοκομεία, αφού στον όμιλο «Υγεία» συμπεριλαμβάνονται τα «Μητέρα» και «Λητώ».

Επένδυση στο μέλλον της attica stores

Μία από τις επιχειρηματικές κινήσεις της χρονιάς που προκάλεσαν αίσθηση ήταν και η εξαγορά, από τους βασικούς μετόχους της attica stores (Αττικά Πολυκαταστήματα), του ποσοστού 10,5% που ανήκε στον όμιλο Folli Follie και έβγαλαν στο “σφυρί” οι πιστώτριες τράπεζες. Η ηγετική τριάδα και βασικοί μέτοχοι των attica stores (Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης και Αλ. Σγουμπόπουλος) είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή το έντονο ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του ποσοστού, μιλώντας αποκλειστικά στο mononews.gr, και δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, αλλά θωράκισαν με μια κίνηση ματ την εταιρεία από το σκάνδαλο της Folli Follie.

Μία πολλά υποσχόμενη «κάθοδος»

Στις συμφωνίες που συζητήθηκαν τη χρονιά που πέρασε ήταν και η εξαγορά της Προμηθευτικής από τον Μασούτη. Για πολλούς μάλιστα αποτελεί το deal της χρονιάς, αφού έδωσε τη δυνατότητα στη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα να κάνει την είσοδό της στην αγορά της πρωτεύουσας. Το σίγουρο είναι πως ήταν μια κίνηση που ανέβασε κατακόρυφα τον ανταγωνισμό και έδωσε νέα τροπή στη μάχη των μεγάλων σούπερ μάρκετ της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον επικεφαλής Γιάννη Μασούτη, δρομολογεί δυναμικά σχέδια ανάπτυξης και για τη νέα χρονιά, επενδύοντας στην επέκταση του δικτύου της σε όλη την Ελλάδα.

Νέα σελίδα για το Νεώριο

Τέλος, στο επίκεντρο βρέθηκε και η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των πολύπαθων ναυπηγείων Σύρου στην αμερικάνικη Onex μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Πρόκειται, σύμφωνα με πολλούς, για μια ιστορική αλλαγή, η οποία εκτιμάται πως θα ξαναδώσει στα ναυπηγεία την χαμένη αίγλη τους, καθιστώντας τα ξανά πόλο έλξης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Μάλιστα, οι διοικούντες την Onex, και ειδικότερα ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Πάνος Ξενοκώστας, δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους να καταστήσουν το ναυπηγείο πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι σίγουρα αρκετά ενθαρρυντικά.