Ανατροπές στις συναλλαγές των πολιτών και στο αφορολόγητο αναμένεται να φέρει το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το «κτίσιμο» του αφορολόγητου αναμένεται ακριβότερο έως και 50% ενώ ανατροπές έρχονται στην καθημερινότητά τους με τη μείωση του ορίου των 500 ευρώ πάνω από το οποίο απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά στα επίπεδα των 300 ευρώ, ενδεχομένως και χαμηλότερα.

Σύμφωνα, με τις νέες διατάξεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν περισσότερα από τα εισοδήματά τους για πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο και να αποφύγουν να πληρώσουν έξτρα φόρους. Το ελάχιστο ποσό δαπανών που θα απαιτείται για την εξασφάλιση του αφορολόγητου αναμένεται να αυξηθεί έως και 50%.

Έτσι λοιπόν, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να προχωρούν σε περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο και να αποφύγουν τους επιπρόσθετους φόρους.

Τι ίσχυε μέχρι τώρα:

 

 

 

Έως τώρα, η έκπτωση του φόρου κυμαίνεται μεταξύ 1.900 και 2.100 ευρώ και υπολογίζεται για τον καθένα, με βάση το εισόδημά του. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες που έχουν εισόδημα έως 10 χιλιάδες ευρώ οφείλουν να έχουν κάνει αγορές της τάξεως του 10% του εισοδήματός τους, χρησιμοποιώντας πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και πληρωμές μέσω e-banking. Αντιστοίχως, όσοι έχουν εισόδημα 10.000,01 έως 30 χιλιάδες ευρώ, πρέπει να πραγματοποιούν αγορές της τάξεως του 15% και οι άνω των 30 χιλιάδων ευρώ, χρειάζονται 20% δαπάνες με πλαστικό χρήμα, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο.

Οι αλλαγές

 

 

 

Τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν σημαντικά με τις νέες διατάξεις, αλλαγή που θα κυμανθεί μεταξύ 5 έως και 10%. Για τα χαμηλότερα εισοδήματα, προβλέπεται υποχρεωτική δαπάνη μέσω καρτών ή ηλεκτρονικών πληρωμών ύψους 15%, για τα μεσαία εισοδήματα οι αγορές θα πρέπει να φτάνουν στο 20%, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα, το ποσοστό θα αγγίξει το 25 έως και 30%. Οι αλλαγές δε σταματούν εκεί, αφού για όσους δεν κατορθώσουν να επιτύχουν τα προβλεπόμενα ποσοστά, θα επιβάλλεται «πέναλτι» φόρου, της τάξεως του 22%, για το ποσό που θα υπολείπεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγές στο αφορολόγητο: Ποιοι κινδυνεύουν με φόρο έως και 22%

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 11 φορολογικές αλλαγές του 2019: Μείωση αφορολογήτου, αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιολόγιο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχεται αύξηση στο όριο δαπανών με κάρτα για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου