ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, μετά τις συζητήσεις του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τους συνεργάτες του, το όνομα του διαδόχου της κ. Γιωρκάτζη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. Η ανακοίνωση θα γίνει από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος φαίνεται να τηρεί απόλυτη σιγή ως προς την επιλογή του, ακόμη και απέναντι στους συνεργάτες του.
Το επικρατέστερο σενάριο των τελευταίων εβδομάδων ήταν ότι πιο κοντά στη διαδοχή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας βρισκόταν ο νυν εκτελεστικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ενώ αμέσως μετά φιγούραρε το όνομα του Ανδρέα Περσιάνη, μέχρι πρότινος μη εκτελεστικού συμβούλου του Δ.Σ. της Τράπεζας.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε, κατά το διάστημα των τελευταίων ημερών, να τεθούν υπόψη του και άλλες επιλογές, δεδομένου ότι οι επαφές και διαβουλεύσεις που είχαν ο ίδιος και συνεργάτες του με Κύπριους τραπεζίτες, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, δεν είχαν καρποφορήσει – τουλάχιστον μέχρι την περασμένη βδομάδα.
Υπόψη του προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, είχε τεθεί αρχικά και το όνομα του Τάκη Αράπογλου, ο οποίος προορίζεται για πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου. Ο κ. Αράπογλου, ωστόσο, απάντησε αρνητικά, καθώς, ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε διάφορες δημόσιες εταιρείες όπου είναι διορισμένος.
Επιπροσθέτως, το όνομα του Γιώργου Συρίχα είναι ένα από αυτά που ακούστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κ. Συρίχας μέχρι πρόσφατα ήταν εκτελεστικός σύμβουλος της Κ.Τ. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Κ.Τ, εκπροσωπώντας την τράπεζα σε διάφορα συμβούλια των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη. Στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup το 2013 συνόδευε τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, αλλά και τον υπουργό οικονομικών στις Βρυξέλλες, υπό την ιδιότητα του τότε ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Κ.Τ. Θεωρείται έμπειρος και πολύ καλός γνώστης της τραπεζικής εποπτείας και αποδεκτός από το εργασιακό περιβάλλον της Κεντρικής.
Για το σενάριο του κ. Συρίχα, θετικό στοιχείο αποτελεί ότι οι ικανότητές του αναγνωρίζονται από όλους ανεξαιρέτως. Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί αρνητικό στοιχείο για τον ίδιο το γεγονός ότι ήταν ο πλέον έμπιστος τεχνοκράτης του πρώην διοικητή της Κ.Τ, Αθανάσιου Ορφανίδη.
Σχετικά με τον Κωνσταντίνο Ηροδότου, επελέγη το 2014 ως επίτροπος αποκρατικοποιήσεων. Μετά την κατάργηση της μονάδας διορίστηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, εκτελεστικός σύμβουλος στην Κ.Τ. Είχε θητεύσει για αρκετά χρόνια σε διευθυντική θέση στην UBS και συγκεκριμένα στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. Ακούγεται ότι τυγχάνει της στήριξης της Πινδάρου, όχι όμως και του ΔΗΚΟ, αν και αμφότερα κόμματα αποφεύγουν την εμφανή εμπλοκή στη διαδικασία.
Σημειώνουν ότι ο διορισμός του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας αποτελεί καθαρά επιλογή του προέδρου Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το ΔΗΚΟ, ο πρόεδρός του, Νικόλας Παπαδόπουλος, κρατά αποστάσεις από το παρασκήνιο για διορισμό του διοικητή της Κ.Τ. Ωστόσο, μέλη της ηγεσίας του κόμματος φέρονται να μην είναι θερμοί με τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει, πλην αυτό του Γιώργου Συρίχα.
Ανώτατο στέλεχος του ΔΗΚΟ δήλωσε στη StockWatch ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι της αρχής ότι ο νέος διοικητής της Κ.Τ πρέπει να είναι άριστος γνώστης του τραπεζικού συστήματος, με εμπειρίες στις εποπτικές διαδικασίες και όχι μόνο να είναι ανεξάρτητος, αλλά και να φαίνεται.
Αναφορικά με το όνομα του Ανδρέα Περσιάνη, που επίσης φλερτάρει με τη διαδοχή, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα ήταν μη εκτελεστικός σύμβουλος του Δ.Σ της Κ.Τ. Από το 1989 μέχρι το 1994 διετέλεσε στέλεχος της Bain & Company στο Λονδίνο. Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Centaur Financial Services Ltd από το 1994.
Υπογραμμίζεται ότι οι πληροφορίες που διαρρέουν από το προεδρικό θέλουν τον πρόεδρο, κ. Αναστασιάδη, να «πολιορκήθηκε» το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους παράγοντες, κομματικούς και μη, οι οποίοι φρόντισαν να του προσκομίσουν διάφορα ονόματα, υποψήφια για τη θέση του διοικητή της Κ.Τ.
Μεταξύ των ονομάτων περιλαμβάνονται και ακαδημαϊκοί, που δεν προκρίνονται, όμως, λόγω της κριτικής στάσης που διατηρούν έναντι κυβερνητικών πολιτικών αποφάσεων. Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, το κατά πόσο ο πρόεδρος έχει συμπεριλάβει στη δική του λίστα κάποια από αυτά τα ονόματα.