ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι «γκουρού» των αγορών συνηθίζουν να λένε πως όταν γίνεται ένα χρηματιστηριακό ράλι, πρέπει κάποιος να είναι γρήγορος στην αρχή, στη συνέχεια έξυπνος και στο τέλος σοφός…
Στην περίπτωση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, φαίνεται ότι η «ορθόδοξη» επενδυτική τακτική βρίσκεται κάπου στη μέση. Δεν απαιτούνται δηλαδή ούτε γρήγορες, αλλά ούτε και… σοφές αποφάσεις.
Αυτή τουλάχιστον είναι η «ετυμηγορία» που εκφράζεται από έμπειρους και καλά ενημερωμένους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Για τους οποίους, εκείνο που μετράει από εδώ και πέρα, είναι η ευστροφία στην ανάγνωση των εξελίξεων, με φόντο τη «μεγάλη εικόνα» για την τράπεζα Πειραιώς. Και στον απόηχο της άντλησης 400 εκατ. ευρώ, με την ομολογιακή έκδοση μειωμένης εξασφάλισης (Tier II).
Οι… σοφιστικέ διαχειριστές δεν στέκονται στο ετήσιο επιτόκιο του 9,75%.
«Δεν αυτό το ουσιαστικό ζήτημα» λένε και σπεύδουν να προσθέσουν: «Τι μπορεί να είχε κάποιος στο μυαλό του ως επιθυμητό ή ως βέλτιστο επιτόκιο. Ας πούμε κάτι ανάμεσα στο υπεραισιόδοξο 8% ή και 8,5%. Από αυτά τα επίπεδα είναι τώρα 1,75% και 1,25% ψηλότερα, κάτι που μεταφράζεται σε πρόσθετο, ετήσιο κόστος της τάξεως των 7 και 5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μάλλον δε αξίζει να γίνεται κουβέντα για τέτοιου είδους ποσά. Και ειδικά για μια τράπεζα που ενισχύει σημαντικά την κεφαλαιακή δομή της, έχει κάνει deal για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της, ενώ διαθέτει στο χορηγικό της χαρτοφυλάκιο και άλλα 24,7 δισ. «πράσινα» δάνεια που αποπληρώνονται κανονικά».
Εκεί που στέκονται ιδιαίτερα οι διορατικοί διαχειριστές είναι το ύψος της ομολογιακής έκδοσης, το οποίο και δίνει «πόντους» στην εμπορευσιμότητά του. Γιατί το Tier II της Πειραιώς είναι από χθες αντικείμενο διαπραγμάτευσης από θεσμικά χαρτοφυλάκια. Μάλιστα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η τιμή του ανέβηκε στο 100,06% της ονομαστικής του αξίας.
Με «πυξίδα» το Tier II οι κατευθύνσεις
Όπως συμβαίνει με τα ομόλογα, η άνοδος της τιμής τους, ρίχνει αυτόματα την ετησιοποιημένη απόδοση, η οποία μετράει και το θεωρητικό κόστος χρηματοδότησης.
Στην περίπτωση της Πειραιώς, υποστηρίζεται ότι η απόδοση θα διαμορφωθεί βαθμιαία σε χαμηλότερα επίπεδα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της βελτίωσης των συνθηκών, σε ότι αφορά την ευρύτερη απομείωση του ελληνικού ρίσκου. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευανάγνωστο από εδώ και πέρα, το πού θα τοποθετεί κάθε φορά η αγορά τον «πήχη» για το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας.
Παράλληλα, η τιμολόγηση του ομολόγου μπορεί να λειτουργήσει και σαν ιδιότυπη πυξίδα για τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής. Με την έννοια ότι η πτώση της απόδοσης της ομολογιακής έκδοσης, θα είναι λογικό να πριμοδοτεί την άνοδο της τιμής της μετοχής…
Λαμβάνοντας υπόψη το Tier II και τη συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια , ο δείκτης κεφαλαίου πρώτης διαβάθμισης για την Πειραιώς πηγαίνει από το 13,7% στο 15,5% και με την προοπτική να ανέβει σύντομα στο 16%, σε συνδυασμό και με τις άλλες δράσεις του νέου στρατηγικού πλάνου που έχει χαράξει ο CEΟ Χρήστος Μεγάλου.
Χθες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 έκλεισε με πτώση 3,15% στα 3,07 ευρώ. Ένα σημαντικό μέρος των πιέσεων αποδίδεται σε Έλληνες «παίκτες» που θεώρησαν ψηλό το επιτόκιο του ομολόγου.
Πωλήσεις έγιναν και από ορισμένους οι οποίοι φρόντισαν να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Γνώριμη αντίδραση από όσους αγοράζουν στην προσδοκία και πουλάνε στο γεγονός.
Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς απορροφήθηκε από ξένα χαρτοφυλάκια, αρκετά από τα οποία βλέπουν τη μετοχή να πηγαίνει ψηλότερα σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Από τα προ πενταμήνου χαμηλά του το «χαρτί» της Πειραιώς είναι τώρα… 438,6% πιο πάνω. Παρά ταύτα με όρους ενσώματης λογιστικής αξίας, η τωρινή χρηματιστηριακή αποτίμηση της τράπεζα είναι στο 26,2%. Χαμηλότερα από κάθε άλλη συστημική. Τουλάχιστον για τους σοφιστικέ διαχειριστές, Πειραιώς είναι πλέον σε θέση να δικαιολογήσει μια αποτίμηση στο 35% της λογιστικής αξίας της. Κάτι που για να συμβεί, θα πρέπει να η μετοχή να ανέβει 33% από τα τρέχοντα επίπεδά της.
Μένει να αποδειχθεί αν χρόνος θα δικαιώσει ή όχι τους αισιόδοξους.