ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H αγορά, όπως άλλωστε έγραψε χθες το mononews.gr, έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Αν σταματήσουν την αντίδραση οι τράπεζες, βγάζουν τα blue chips.
Και η ανοδική κίνηση συντηρείται, έστω κι αν κάποιες κινήσεις, όπως τα placements, λόγω των discounts που δίνονται για να καταστούν ελκυστικά και «επενδύσιμα» από τα ξένα κεφάλαια, αποτελούν το έναυσμα για διόρθωση. Που και πάλι λειτουργεί προς όφελος της αγοράς, αφού οι μετοχές καθίστανται φθηνότερες, άρα ελκυστικές.
Στο πλαίσιο αυτό και με τις τράπεζες, την Alpha μετά το πενθήμερο ράλι της ως το 1,774 ευρώ, χθες διόρθωσε για δεύτερη μέρα, στην Πειραιώς, όπως φαίνεται ο πωλητής δεν έχει τελειώσει με τους επενδυτές να περιμένουν την ερχόμενη Τρίτη που Χρήστος Μεγάλου θα παρουσιάσει το νέο brand της τράπεζας, ενώ ΕΤΕ και Eurobank διορθώνουν φυσιολογικά από τα υψηλά 8,5 ετών, το θετικό πρόσημο ήρθε από τα ιστορικά υψηλά των Τιτάν, CENER και ΜΟΗ.
Κλείσιμο στα 32,20 ευρώ για την πρώτη με κεφαλαιοποίηση 2,5 δις. ευρώ. H δεύτερη έκλεισε στα 9 ευρώ με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από την μητρική Βιοχάλκο. Στο 1,711 δισ. η κεφαλαιοποίηση της Cenergy, στο 1,705 δισ. ευρώ της Βιοχάλκο. Και η τρίτη έκλεισε στα 28,56 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 3,16 δις. ευρώ.
Και οι τρεις εταιρείες, σύμφωνα με τους αναλυτές είχαν τους… λόγους τους.
Η Motor Oil με την εξαγορά της Ηλέκτωρ με σχεδόν 115 εκατ. ευρώ, μπαίνει στα απορρίμματα ή στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, όπως λέγεται. Πρόκειται για επιλογή αυτή καθ’ αυτή της διοίκησης Γιάννη Βαρδινογιάννη, αφού η Motor Oil πρωτοστατεί στον τομέα μετά την εξαγορά της Thalis το 2022. Από την πλευρά της η Ηλέκτωρ πρωταγωνιστεί στη διαχείριση των απορριμμάτων με εμβληματικό έργο το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ταυτόχρονα την ερχόμενη Τρίτη η ΜΟΗ ανακοινώνει τα αποτελέσματα ά 3μήνου, για τα οποία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, θα είναι και ισχυρά και ανοδικά.
Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική χθες για την Τιτάν και όπου έφτασε το report της Eurobank Equities για την μετοχή, προφανώς σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, κατέστησε τη μετοχή ανάρπαστη. Στα 40,5 ευρώ η νέα τιμή στόχος από 31 ευρώ πριν! Καθώς πλησιάζει η εισαγωγή σε χρηματιστήριο της θυγατρικής στις ΗΠΑ, έγραφε η Eurobank Equities, αναμένουμε από την αγορά να υιοθετήσει σταδιακά μια προσέγγιση SOTP στην αποτίμηση του Τιτάνα, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκρυστάλλωση αξίας >700 εκατ. ευρώ ή 9 ευρώ/μετοχή, δεδομένων των χαμηλότερων ασφαλίστρων κινδύνου που συνδέονται σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, σημειώνει.
Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή πάντα, η συζήτηση θα πρέπει να μεταφερθεί στην περιοχή για την αποτίμηση στα επίπεδα των 40 ευρώ. Το έχουμε αντικατοπτρίσει αυτό στο μοντέλο μας από νωρίς, τώρα βασίζοντας την αποτίμησή μας σε ένα SOTP (ΗΠΑ έναντι των υπόλοιπων), αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 40,5 ευρώ (από 31 ευρώ), τοποθετώντας τη μετοχή σε 6,3x 1 έτος fwd EV/EBITDA, αποτίμηση η οποία συνιστά 15% discount έναντι της παγκόσμιας μέσης αποτίμησης ομάδας ομοτίμων.
Από εκεί και πέρα, στη Cenergy έχει ανοίξει πάλι η συζήτηση είτε για placement, είτε για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Ο διορατικός όμιλος Βιοχάλκο έχει και έναν λόγο ακόμα να το πράξει. Το νέο κανονισμό του Χ.Α., που επιβάλει από το 2025 την αύξηση της διασποράς στις εισηγμένες. H συμμετοχή της Βιοχάλκο ανέρχεται σε 79,78%.
Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον περνάει σήμερα στα αποτελέσματα της Aegean τα οποία θα ανακοινωθούν πριν από το άνοιγμα των συναλλαγών και την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός της Μότορ Όιλ και στον ΟΠΑΠ.
Διαβάστε επίσης
Τι σηματοδοτεί για Ελλάκτωρ και Motor Oil το deal για την ΗΛΕΚΤΩΡ
Eurobank Equities για Τιτάν: «Ξεκλειδώνει» αξία πάνω από 9 ευρώ ανά μετοχή η ΙΡΟ στις ΗΠΑ
Τitan: Πόσα λεφτά πήραν Παπαλεξόπουλος, Κολακίδης, Ζαρκαλής, Παπαλεξοπούλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση