• Business

    Tα κόκκινα δάνεια σπρώχνουν τις τράπεζες στο γκρεμό


    Δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ βρίσκονται ένα βήμα από το «κόκκινο» και η ανησυχία των τραπεζιτών εντείνεται ότι οι ημέρες του 2015 που φαίνεται να ξαναζεί η οικονομία θα πιέσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς που βαρύνονται ήδη με 83 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια.

    Τα δάνεια αυτά βρίσκονται στον προθάλαμο «του κόκκινου» και απειλούνται από το μακροοικονομικό περιβάλλον και τα νέα υφεσιακά μέτρα των επόμενων μηνών, αλλά οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο.

    Πρόκειται για δάνεια που, είτε εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και δεν περιλαμβάνονται έτσι στα NPLs είτε είναι ρυθμισμένα και άρα, έχουν επίσης ρίσκο να επανέλθουν σε καθυστέρηση, είτε εξυπηρετούνται μεν, αλλά αφορούν δανειολήπτη με άλλη έκθεση σε καθυστέρηση.

    Το βαρίδι των μη εξυπηρετούμενων δανείων διογκώνεται και περιλαμβάνει μεγάλες περιπτώσεις, όπως το Mega αλλά και άλλες επίσης μεγάλες που συντηρούνται αυτή τη στιγμή, χωρίς όμως οι τράπεζες να μπορούν να τις κρατήσουν στον αναπνευστήρα επί μακρόν.

    Τράπεζα της Ελλάδος και SSM μετρούν εποπτικά συνολικά τα NPEs, δηλαδή την επισφαλή έκθεση των τραπεζών. Η άνοδός τους κατά περίπου 10 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2015 στα 113,6 δισ. ευρώ έχει θορυβήσει τους τραπεζίτες, κάτι που εντείνεται από το γενικότερο κλίμα των ημερών, με την αξιολόγηση να καθυστερεί, το άνοιγμα της αγοράς δανείων να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και την ύφεση να διευρύνεται περαιτέρω ειδικά με την εφαρμογή νέων εισπρακτικών μέτρων εντός του έτους.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορεί να επιτευχθεί το νωρίτερο προς τα τέλη του 2016 και αυτό εάν κλείσει η αξιολόγηση με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ενώ τότε θα είναι δυνατό το «φρενάρισμα» των δανείων που βρίσκονται «στο ενδιάμεσο», χωρίς ακόμη να έχουν περάσει στο κόκκινο.

    Η βελτίωση των συνθηκών της οικονομίας είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση των καθυστερούμενων δανείων, αφού οι ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις που πραγματοποιούνται ανατρέπονται από την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι για να αποχαρακτηριστεί ένα δάνειο από ρυθμισμένο απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον δύο έτη από τη στιγμή του χαρακτηρισμού του, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, ανησυχία για την πλήρη αποπληρωμή, απομείωση ή εκ νέου ρύθμιση και να υφίστανται τακτικές ουσιώδεις μεταβολές τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν μπορούν να ισχύσουν από τη στιγμή που τα ρυθμισμένα δάνεια επανέρχονται δύο και τρεις φορές για νέα παρέμβαση.

    Το άνοιγμα της αγοράς θα επιτρέψει την εισφορά κεφαλαίων από funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δραστηριοποίησης και θα δώσει την ευκαιρία στις τράπεζες να διαχειριστούν το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αυξήθηκαν και το 2015 και ανέρχονται σε 110 δισ. ευρώ.

    Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις της τάξης των 36 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, αλλά η δημιουργία των νέων καθυστερήσεων είναι ακόμη δυσανάλογη του ρυθμού διαχείρισης, αφού μόνο μέσα στο 2015 δημιουργήθηκαν νέες καθυστερήσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/ekplixi-dite-pia-ependisi-85-ek-evro-pragmatopiite-stin-kriti/41177



    ΣΧΟΛΙΑ