ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα χρόνια της κρίσης οι σημαντικότερες επενδύσεις στην Ελλάδα έφεραν κυρίως κινεζική υπογραφή. Το 2016 και κατά τη διάρκεια της θητείας της τελευταίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην COSCO, με την Ελλάδα να γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα της Δύσης που θα συμμετείχε στο νέο Δρόμο του Μεταξιού. Τον Απρίλιο του 2019 η Ελλάδα συμμετείχε επίσης στην πρωτοβουλία 16+1 με την οποία το Πεκίνο επιχειρεί να διευρύνει τις επενδυτικές της δραστηριότητες στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο θεμέλιος λίθος της φιλικής προς την Κίνα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν μπήκε βέβαια επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρκετά νωρίτερα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της θητείας του Κώστα Καραμανλή μεταξύ 2004 και 2009, αναφέρει η DW. Αυτό αφορά πρωτίστως τη συνεργασία στον Πειραιά. Το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι είναι κομβικής σημασίας για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Οι Κινέζοι είχαν αποφασίσει να επενδύσουν στην Ελλάδα όταν οι Ευρωπαίοι δεν έδειχναν το παραμικρό ενδιαφέρον. Η εμπιστοσύνη αυτή στις δυνατότητες του λιμένα επιβραβεύθηκε. Σε διάστημα λίγων χρόνων οι Κινέζοι μετέτρεψαν τον Πειραιά στο πιο γοργά αναπτυσσόμενο λιμάνι της Μεσογείου.
Θα εγκρίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα κινεζικά σχέδια;
Ο Πειραιάς έχει γίνει ήδη η πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη, το πρώτο λιμάνι στο οποίο αγκυροβολούν τα τεράστια εμπορικά πλοία μεταφέροντας χιλιάδες κοντέινερ με κινεζικά προϊόντα. Από εκεί μικρότερα πλοία αναλαμβάνουν να τα μεταφέρουν στα υπόλοιπα μεσογειακά λιμάνια ενώ σημαντικό κομμάτι διακινείται και μέσω των σιδηροδρόμων προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι είναι κομβικής σημασίας για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού
Οι Κινέζοι έχουν όμως πολλά ακόμη σχέδια για τον Πειραιά. Στα πιο άμεσα περιλαμβάνονται η επέκταση του επιβατικού λιμένα για ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων και η κατασκευή υπερπολυτελών ξενοδοχείων και shopping-mall. Οι επενδύσεις αυτές δεν ευοδώθηκαν μέχρι στιγμής εξαιτίας της κωλυσιεργίας των κυβερνήσεων Τσίπρα. Στις αρχές Μαρτίου η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων δεν ενέκρινε την επέκταση, με κύρια επιχειρήματα το «αρχαιολογικό ενδιαφέρον» αλλά και τους κινδύνους που απορρέει η επένδυση για τους μικροεπιχειρηματίες της περιοχής.
Εκτιμάται ότι η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να άρει τα εμπόδια αυτά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μεταφέρει στην κινεζική κυβέρνηση το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Το εγχείρημα αυτό όμως δεν θα είναι εύκολο καθώς θα πρέπει να διατηρηθούν και οι ισορροπίες με τους ευρωπαίους εταίρους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Εβδομαδιαίες απώλειες κοντά στο 2% για WTI και Brent
- Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή και διακίνηση ηρωίνης και κάνναβης στη Βορειοανατολική Αττική
- ΗΠΑ: Αφαίρεσαν την επικήρυξη των 10 εκατ. δολαρίων για τον νέο de facto ηγέτη της Συρίας
- ΔΣΑ: Αποχή των δικηγόρων στις 13 και 14 Ιανουαρίου από τις δίκες στα Πολιτικά Τμήματα του Αρείου Πάγου