Επενδύσεις με κίνητρο τη συγκέντρωση σε έναν – έως σήμερα – κατακερματισμένο κλάδο όπως είναι αυτός του τουρισμού, αλλά και με όχημα τις αναδιαρθρώσεις «πληγωμένων» επιχειρήσεων, ξένα και, εσχάτως, ελληνικά funds μπαίνουν σφήνα στην ξενοδοχειακή αγορά.

Οι 72 ξενοδόχοι, τα δάνεια των οποίων περιήλθαν στην κατοχή της κοινοπραξίας της SMERC του Νίκου Καραμούζη, του family office του Θανάση Λασκαρίδη και της ισραηλινής Brown, περιμένουν τις επόμενες κινήσεις του fund. Δια στόματος Καραμούζη η αγορά έλαβε, πάντως, τη διαβεβαίωση ότι στόχος είναι να μην κλείσει ούτε μία μονάδα.

1

Τα δάνεια των μονάδων είτε θα μεταβιβαστούν σε τρίτους τα δάνεια, είτε θα περιελθουν στην ιδιοκτησία των επενδυτών, ενώ ανοιχτή είναι η κοινοπραξία στη διάθεση κεφαλαίων για την οικονομική αναδιάρθρωση τους σε συνεργασία με τους οφειλέτες. Στο πλαίσιο αυτού του τελευταίου σεναρίου, το fund είναι έτοιμο να κάνει «σημαντικές» εκπτώσεις στην οφειλή. Θυμίζουμε ότι τα δάνεια των 254 εκατομμυρίων μεταβίβασε η Intrum στην κοινοπραξία και αφορούν μονάδες δυναμικότητας 4.000 δωματίων, 50% των οποίων βρίσκεται σε νησιά του Αιγαίου (22 ξενοδοχεία).

Το fund του Νίκου Καραμούζη επενδύει ούτως ή άλλως στον πεντάστερο τουρισμό. Τελευταία κίνηση η αναβάθμιση του Patmos Aktis, με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης. Η SMERC εξαγόρασε το ξενοδοχείο από την οικογένεια Πουλιού έναντι 17 εκατομμυρίων ευρώ και ανακαινίζεται με 20 εκατομμύρια έως τις αρχές του 2025.

Νέα αλυσίδα από τη HIG Capital

Παρότι τα έχει βρει… σκούρα με την περίπτωση του Κωνσταντίνου Κυπριώτη (έχει εξαγοράσει τα δάνεια και το 45%), η HIG Capital ανακοινώνει προσεχώς την εξαγορά δύο ξενοδοχείων στην Κρήτη και έχει ήδη ιδρύσει την Ella Resorts. Το αμερικανικό fund στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο 6.000 δωματίων στην Ελλάδα και επέκταση σε Ιταλία και Ισπανία. Η πρώτη κίνηση της HIG Capital στην εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά έγινε μέσω της αναδιάρθρωσης της Aldemar Ρόδου της οικογένειας Αγγελόπουλου. Η επένδυση των 100 εκατομμυρίων στα δύο ξενοδοχεία 835 δωματίων θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας σε 450 τη φετινή σεζόν. Το 2019 απέκτησε τον έλεγχο των τουριστικών μονάδων της Mayor Holdings του Γιώργου Δημητρίου στην Κέρκυρα. Η HIG επενδύει στην επέκταση των Mon Repos Palace Art Hotel, Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery με έργα 120 εκατομμυρίων, που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας σε 550.

Στη νησιωτική Ελλάδα επενδύει και η Hines, που εισήλθε στα ελληνικά ξενοδοχεία μέσω Συγγρού, όταν εξαγόρασε το πρώην Ledra Marriott, που σήμερα λειτουργεί ως Grand Hyatt κι έχει επεκταθεί στο κτίριο που λειτουργούσε ο κινηματογράφος Odeon. Ακολούθησε η απόκτηση του ελέγχου τριών ξενοδοχείων της Cyan Group συμφερόντων της οικογένειας Κεφαλογιάννη, τα οποία αναβαθμίζει η αμερικανική επενδυτική και τριών ακόμη μονάδων της οικογένειας Μαμιδάκη, τα οποία θα λειτουργούν με τα σήματα των Intercontinental, Wyndham και Mgallery της Accor. Στην ιδιοκτησία της Hines έχει επίσης περάσει και το συγκρότημα της Ντίας Καψή Out of the Blue στην Αγία Πελαγία.

Εντός της επόμενης διετίας προγραμματίζει να λειτουργήσει τα τρία ξενοδοχεία που εξαγόρασε από την οικογένεια Γρηγοριάδη η Goldman Sachs. Tα Pallini Beach, Theophano Imperial Palace και Athos Palace της G Hotels θα μετατραπούν σε ένα πεντάστερο θέρετρο 1.000 κλειδιών με πολυτελή διαμερίσματα. Πρόκειται για ένα project περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει υπαχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και θα απασχολεί 500 εργαζόμενους.

H μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, επένδυση sovereign fund ανήκει στο κρατικό fund της Σιγκαπούρης, που εξαγόρασε το μερίδιο των Oaktree, Goldman Sachs, Moonstone, Florac και Hermes GPE στη Sani/Ikos. Η GIC μπήκε στην ξενοδοχειακή εταιρεία που ίδρυσαν ο Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης και αποτιμάται σε 2 δισ. ευρώ, με στόχο να καταρτίσει ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πλάνο. Ανοιχτός σε επενδύσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Σάββας Λιασής, επικεφαλής του κυπριακού fund ECM Partners.

Διαβάστε επίσης

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία: Κήρυξη ως υποχρεωτική με απόφαση Χατζηδάκη

Επενδύσεις 2,6 δισ. από τα ελληνικά ξενοδοχεία την τελευταία τετραετία

Αυξημένη κατά 69,9% η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας το α’ δίμηνο 2023