Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (υπό την πίεση των δανειστών, φυσικά) τους άνοιξε την πόρτα και έστρωσε κόκκινο χαλί, και τώρα τα Funds-κοράκια ήρθαν για να μείνουν στη χώρα μας, επιχειρώντας να βάλουν χέρι σε περισσότερες από 15.000 μεγάλες επιχειρήσεις, δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια δανειοληπτών, με «όπλο» τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Με βάση τα επίσημα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους ξεπερνούν σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 26 δις ευρώ αφορούν σε 413.035 στεγαστικά δάνεια, τα 23,31 δις ευρώ σε 16.473 μεγάλες εταιρείες, τα 20,83 δις ευρώ σε 71.035 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα 14,01 δις ευρώ σε μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, ενώ σε 14,16 δις ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, που αγγίζουν τα 1.900.000 σε αριθμό.
Πρόκειται για μία αστείρευτη δεξαμενή πιθανής εκμετάλλευσης από τα διάφορα funds-κοράκια που σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές «κόκκινα» δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες, με τελικό σκοπό να εξαγοράσουν έναντι πινακίου φακής τις ίδιες τις επιχειρήσεις που χρωστούν, εκμεταλλευόμενες την «κερκόπορτα» που τους ανοίγουν οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα.
Η αδίστακτη Βρετανίδα
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Amanda Staveley, της γυναίκας-κοράκι που στρέφει το παγερό βλέμμα της στην Ελλάδα και φέρεται να είναι έτοιμη να επενδύσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει «κόκκινα» δάνεια και επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από ρευστότητα.
Η Staveley έχτισε το όνομά της ως dealmaker μέσα από τη συναλλαγή της με την τράπεζα Barclays, βοηθώντας στη διάσωσή της. Σήμερα έχει περιουσία £100 εκατομμύρια, παρότι πολλές κινήσεις της έχουν θεωρηθεί αμφιλεγόμενες. Το 2008 έπεισε το νέο ιδιοκτήτη του Manchester City να λάβει μερίδιο 16% στην Barclays για £3,5 δισεκατομμύρια, μια παρέμβαση η οποία, μαζί με μια παρόμοια επένδυση από την κυβέρνηση του Κατάρ, σήμαινε ότι η τράπεζα δεν χρειαζόταν τη συμβολή των φορολογούμενων για τη διάσωσή της. Τα στελέχη της Barclays ήταν σε θέση να καυχηθούν ότι η τράπεζα ήταν η μόνη μεγάλη τράπεζα που δεν χρειάστηκε κυβερνητική βοήθεια για την επιβίωσή της. Όμως, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να παραδώσει την Barclays στα χέρια των επενδυτών της Μέσης Ανατολής, χάρη σε μια “σκοτεινή” ρήτρα του συμβολαίου, που είχε τεθεί από τη Staveley…
Η περίπτωση αυτή δείχνει και τους κινδύνους της εμπλοκής των Hedge Funds στις ελληνικές τράπεζες: ο έλεγχος των τραπεζών από κερδοσκοπικά κεφάλαια ανοίγει το δρόμο στα «κοράκια» για να εμπλακούν ενεργά στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αποκτώντας πρόσβαση σε «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεός τους. Μεταξύ των εταιρειών που χρωστούν χρήματα στις τράπεζες (και επομένως μπορούν πολύ εύκολα να πέσουν στα «νύχια» των κορακιών σύντομα) είναι και μεγάλες εταιρείες που απασχολούν συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, σε νευραλγικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα και τα τρόφιμα. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα πόσο σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει η δραστηριοποίηση των κερδοσκοπικών funds για την ελληνική οικονομία.
Με δεδομένο ότι τα Funds ήδη έχουν κάνει δυναμική είσοδο σε ένα ελληνικό τραπεζικό σύστημα (με ευθύνη φυσικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών), με τον John Paulson να έχει μερίδια σε Alpha Bank και Πειραιώς και άλλα funds όπως τα Baupost, Discovery Capital Management και Alden Group Capital να είναι επίσης τοποθετημένα σε ελληνικές τράπεζες, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για μαζικές πωλήσεις κόκκινων δανείων σε κερδοσκοπικά funds, που εν τέλει θα οδηγήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, που δεν θα έχουν πια καμία προστασία από τις αχόρταγες ορέξεις των κορακιών…
Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:
http://www.mononews.gr/diochnoun-tis-diikisis-100-epichiriseon-i-trapezites-echoun-ta-lefta-exo-ke-arnounte-na-ta-feroun-enimerosi-ton-ikonomikon-isangeleon/49656