Μεγάλη διάθεση για επενδύσεις σε διάφορους κλάδους και διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους δείχνουν από τις αρχές του νέου έτους τα οικογενειακά γραφεία (family offices) ανά τον κόσμο, επιδεικνύοντας την ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική τους επιρροή.

Οι κινήσεις τους, που συχνά χαρακτηρίζονται από τόλμη και στρατηγική διορατικότητα, αποτελούν ένα ηχηρό μήνυμα: τα οικογενειακά γραφεία αναλαμβάνουν επενδυτικούς κινδύνους σε μια περίοδο κατά την οποία άλλοι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

1

Σε αυτό συνηγορεί, μεταξύ άλλων, η ευελιξία τους, που πηγάζει από το γεγονός ότι εξυπηρετούν έναν ή μία μικρή ομάδα πελατών, και έτσι μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με άλλους θεσμικούς επενδυτές.

Αυτή η τάση, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, σηματοδοτεί μία βαθύτερη μεταβολή στο τοπίο των επενδύσεων. Τα οικογενειακά γραφεία, με την μακροπρόθεσμη προοπτική τους και την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν κινδύνους, αναδεικνύονται σε σημαντικούς «παίκτες» της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αυξανόμενη επιρροή τους αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές, τις επιχειρήσεις και την οικονομική ανάπτυξη στο σύνολό της.

Η «χρυσή χήνα»

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Blue Pool Capital, η οποία διαχειρίζεται την περιουσία του δισεκατομμυριούχου Joe Tsai, γνωστοποίησε ότι απέκτησε μερίδιο 12% στην ιταλική εταιρεία κατασκευής των πολυτελών αθλητικών παπουτσιών Golden Goose, εν μέσω μάλιστα, της ύφεσης στον τομέα της πολυτέλειας στην Ευρώπη.

Η Golden Goose, με έδρα το Μιλάνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά sneakers τα οποία έχουν γίνει πολύ δημοφιλή λόγω του αστεριού που έχουν στο στο πλάι και της ιδιαιτερότητάς τους να δείχνουν βρώμικα και πολυχρησιμοποιημένα, αν και είναι καινούρια.

Η τιμή τους κυμαίνεται στα 450 δολάρια το ζευγάρι ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.500 δολάρια, και είναι τα αγαπημένα παπούτσια κορυφαίων celebrities και influencers όπως η Τέιλορ Σουίφτ και η Σελένα Γκόμεζ.

Η Golden Goose Group ανέβαλε την τελευταία στιγμή την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, λόγω ανησυχιών ότι η μετοχή της θα σημείωνε πτώση στο ντεμπούτο της, παρά το γεγονός ότι είχε μετριάσει τις προσδοκίες της αποτίμησης της.

Στόχος του family office είναι να διαφοροποιηθεί από την τεχνολογία. Άλλες πρόσφατες επενδύσεις του περιλαμβάνουν την online πλατφόρμα τουρισμού GetYourGuide, την εταιρεία NFT Artifact Labs και την Tabby, μια startup εταιρεία buy-now-pay-later που υποστηρίζεται από το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala του Άμπου Ντάμπι.

Κατά το παρελθόν έχει επενδύσει και στον τομέα της πολυτέλειας, από ευρωπαϊκά ξενοδοχεία πέντε αστέρων έως διάσημους γαλλικούς αμπελώνες.

Ο Tsai, 61 ετών, είναι ο 411ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaire Index. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τη συμμετοχή του στον κινεζικό γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding και την ομάδα μπάσκετ Brooklyn Nets.

Η οικογένεια των Βραζιλιάνων Moreira Salles

Στο τέλος Ιανουαρίου, η οικογένεια δισεκατομμυριούχων Moreira Salles της Βραζιλίας – με συνολική περιουσία 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων – διερευνούσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μια πιθανή προσφορά εξαγοράς της γαλλικής εταιρείας συσκευασίας Verallia SA μετά την παρατεταμένη πτώση των μετοχών της.

Το οικογενειακό γραφείο των Moreira Salles, BWSA, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Verallia με 28%, ετοιμάζει προσφορά για την απόκτηση των μετοχών που δεν κατέχει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Η Verallia είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γυάλινων συσκευασιών για ποτά και τρόφιμα παγκοσμίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής γυαλιού σε 12 χώρες. Κατασκευάζει 16 δισεκατομμύρια γυάλινα μπουκάλια και βάζα ετησίως.

Η εταιρεία είχε χρέος σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η οικογένεια Moreira Salles δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσία της από τον τραπεζικό κλάδο.Έχει επίσης επενδύσεις στην ενέργεια και στην εταιρεία που κατασκευάζει τις γνωστές σαγιονάρες Havaianas Alpargatas SA.

Η BWSA ενίσχυσε τον Δεκέμβριο τη συμμετοχή της στη γαλλική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Elis SA, αποτελώντας τον μεγαλύτερο μέτοχό της.

Ο βετεράνος της Blackstone

Στις αρχές του 2025, το οικογενειακό γραφείο του βετεράνου της Blackstone, Chinh Chu, υπέβαλε προσφορά εξαγοράς ύψους περίπου 1,8 δισ. δολαρίων της αυστραλιανής εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Insignia Financial Ltd.

Η CC Capital Partners, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ο Chu, ο οποίος έφυγε από την Blackstone το 2015, έχει αρχίσει να διαμορφώνει σύμφωνα με το μοντέλο της Apollo Global Management Inc. Έχει δημιουργήσει τουλάχιστον πέντε εταιρείες οχήματα ειδικού σκοπού, που έκλεισαν συμφωνίες για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο πολλών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Getty Images και της εταιρείας σνακ Utz Brands.

Ο βασιλιάς του κλάδου ειδών πολυτέλειας Bernard Arnault επενδύει σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Arnault, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της LVMH και ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή περιουσία 194 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποίησε το 2024 μια σειρά από επενδύσεις στον κλάδο τεχνητής νοημοσύνης μέσω της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών με επίκεντρο της τεχνολογία και του οικογενειακού του γραφείου, που ονομάζεται Aglaé Ventures.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, παρατηρείται μια παγκόσμια έκρηξη στον αριθμό των οικογενειακών γραφείων, καθώς η αύξηση του πλούτου στους τομείς της τεχνολογίας, της χρηματοδότησης και της υγειονομικής περίθαλψης έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά υπερπλουσίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τουλάχιστον το ένα πέμπτο των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχουν ιδρύσει εταιρείες που διαχειρίζονται την ιδιωτική τους περιουσία.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν ο συνιδρυτής της Alphabet Inc, Σεργκέι Μπριν, ο θρυλικός επενδυτής Σταν Ντράκενμίλερ και η Ελληνίδα πλοιοκτήτρια Μαρία Αγγελικούση, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή των οικογενειακών γραφείων σε διάφορους τομείς.