ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί οι εθνικές εκλογές να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες, και όχι αδίκως, ωστόσο υπάρχουν… εκκρεμείς υποθέσεις σε έργα τεχνολογίας και πληροφορικής πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μάλιστα μέσα στο διάστημα που η μάχη ανάμεσα στα κόμματα…μαινόταν, βρήκαν αναδόχους.
Το «πρόγραμμα» του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Πολλά έργα βγαίνουν σε διαγωνισμούς, κυρίως από την Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ άλλα, τα οποία είχαν σημειώσει μικρές καθυστερήσεις, κατακυρώθηκαν σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα αναλάβουν να τα υλοποιήσουν αλλά και να τα παρακολουθούν.
Ταυτόχρονα, λόγω του μεγάλου όγκου αλλά και του ενδιαφέροντος για τα έργα ICT, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία μεταφράζεται και με την σύσταση νέων εταιρειών, οι οποίες θα κατεβαίνουν στη διεκδίκηση διαγωνισμών. Παράδειγμα αυτού είναι η σύσταση πριν από μερικές ημέρες της Nova ICT, η οποία δημιουργήθηκε με τη…σύμπραξη του ομίλου Βαρδινογιάννη, επισημοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία των δύο πλευρών.
Δουλειά για… οκτώ η ψηφιοποιήση του ΕΣΥ
Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας κατέληξε στους αναδόχους του μεγάλου έργου για την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΣΥ, συνολικού προϋπολογισμού αξίας 235,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και δικαιώματος προαίρεσης.
Συγκεκριμένα το έργο, ο διαγωνισμός για το οποίο προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, ταλαιπωρήθηκε αρκετά, καθώς έχει πάρει αρκετές παρατάσεις μέχρι η Κοινωνία της Πληροφορίας να καταλήξει στους αναδόχους.
Ανάμεσα στους αναδόχους είναι οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, δύο μεγάλοι κατασκευαστές αλλά και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής. Συγκεκριμένα ανάδοχοι ορίστηκαν ο ΟΤΕ, η Nova, η κοινοπραξία Vodafone-Inform Λύκος-Cosmos Business, η Mytilineos, η Intrakat, η κοινοπραξία Unisystems- Αρχειοθήκη Α.Ε., το σχήμα Globitel-Master και η ένωση εταιρειών Netcompany Intrasoft-QUALCO.
Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση 157 εκατ. σελίδων & Εξετάσεων Απεικόνισης Διάφορα Μεγέθη έως Α3, 20 εκατ. σελίδων μη τυποποιημένων μεγεθών (Α3+, καρτέλες, κ.λπ.) και 20 εκατ. φιλμ/εκτυπώσεις ΗΚΓ/ΗΕΓ, καθώς και η ταυτοποίηση, κατηγοριοποίηση και χαρακτηρισμό των ψηφιοποιημένων εγγράφων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο θα ολοκληρωθεί εντός 36 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης και φορέας του έργου είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μέσω της ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών θα είναι δυνατή η κανονικοποίηση – συσχέτιση πρωτοκόλλου φυσικής αρχειοθέτησης με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών. Με τον τρόπο αυτόν οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές, δικτυακές υπηρεσίες και πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στο ιατρικό ιστορικό τους με βάση τη νοσηλεία τους στα δημόσια νοσοκομεία.
Nova και στην τηλεϊατρική
Ένα ακόμα πιο…ταλαιπωρημένο έργο σε σχέση με την ψηφιοποίηση αρχείων του ΕΣΥ, βρήκε ανάδοχο τις «ημέρες των εκλογών». Ο λόγος για το έργο «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ)», το οποίο προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ανάδοχος του έργου συνολικής αξίας 44 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο χωρίζεται σε τρία τμήματα, αναδείχθηκε η κοινοπραξία Nova-Space. Σύμφωνα με πληροφορίες η ένωση εταιρειών ανέλαβε το Β τμήμα αξίας 5,9 εκατ. ευρώ, που αφορά την 3η, 4η και 7η ΥΠΕ (Περιφέρεια Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης και Περιφέρεια Κρήτης).
Στόχος του έργου είναι η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, το οποίο θα περιλαμβάνει 305 νέους Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς, 35 νέους Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου, Πέντε Εκπαιδευτικούς Σταθμούς Τηλεϊατρικής και Συστήματα Κατ’ Οίκον Παρακολούθησης.
Unisystems για… Αράχωβα
Η Unisystems του ομίλου Quest, ανέλαβε το έργο για ψηφιοποίηση του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας.
Το έργο αφορά την ψηφιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών σχεδίων υφαντών και κεντημάτων του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας και μέρους του Ιστορικού Αρχείου και αποθέματος του Μουσείου.
Το έργο του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας που εγκρίθηκε από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 150.000 ευρώ.
Η Intracom Telecom για έργο επιτήρησης στο Β. Αιγαίο
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η Intracom Telecom ανέλαβε έργο του υπ. Ναυτιλίας ύψους 4 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος επιτήρησης και παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας Βορείου Αιγαίου.
Το αντικείμενο του έργου αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος επιτήρησης που θα παρέχει τις αναγκαίες, για σκοπούς ασφάλειας, επιχειρησιακές δυνατότητες προς Λιμενικές Αρχές και Επιχειρησιακά Κέντρα. Παράλληλα, το εν λόγω σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο για την παροχή Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης Πλοίων (VTS).
Το σύστημα θα αποτελείται από τρεις μη επανδρωμένους σταθμούς επιτήρησης στις περιοχές Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας και Σαμοθράκης και από ένα Κέντρο Ελέγχου που θα εγκατασταθεί στον λιμένα Αλεξανδρούπολης. Κάθε σταθμός επιτήρησης θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ η επεξεργασία των δεδομένων θα γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος επί 24ώρου βάσεως.
Διαβάστε επίσης:
Βαρδινογιάννης-Περιστέρης: Πώς μπαίνουν στα έργα πληροφορικής και οπτικών ινών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση