ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτό δεν το αντανακλά μόνο η επιτυχής έκδοση του δεκαετούς ομολόγου στις 5 Μαρτίου, αλλά ακόμα περισσότερο η μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου: Από την αρχή του έτους η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας μειώθηκε από 4,3 σε κάτω από 3,3%, κάτι το οποίο συνδέεται στην αγορά ομολόγων με αντίστοιχα κέρδη. Η απόδοση βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005», γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Ζeitung.
Στο σχετικό δημοσίευμα, η FAZ αναλύει όλα εκείνα τα επιμέρους στοιχεία, που έχουν συμβάλει τόσο στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, όσο και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη χώρα μας.
«Τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας έχουν μειωθεί σημαντικά από την αρχή του έτους. Και η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2019 είναι επίσης υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Τώρα η χώρα θέλει να αποπληρώσει και το χρέος της νωρίτερα», επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Το Χρηματιστήριο Αθηνών ωφελείται επίσης από την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας: ο δείκτης ASE έχει ενισχυθεί κατά 26% από την αρχή του έτους. Έστω και αν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο έχουν ανακάμψει από τις απώλειες του δεύτερου εξαμήνου του 2018, η ελληνική εξέλιξη επισκιάζει τις περισσότερες άλλες αγορές. Η άνοδος των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των 94 κορυφαίων χρηματιστηριακών δεικτών φέτος. Οι επενδυτές που εμπιστεύθηκαν την κυβέρνηση του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2015, ανταμείφθηκαν από τότε: η συνολική απόδοση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου είναι 231%. Ακολουθεί η Πορτογαλία, η οποία επίσης κυβερνάται από έναν αριστερό συνασπισμό, με 23%. Συγκριτικά, τα γερμανικά ομόλογα απέδωσαν 7% και τα γαλλικά κρατικά ομόλογα 9%, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Από το ναδίρ της ελληνικής οικονομίας το 2012, όταν το ποσοστό ανεργίας έφτασε έως το επίπεδο ρεκόρ 27,7%, η ανάπτυξη της χώρας ξεπέρασε αυτήν της Γερμανίας και της Γαλλίας. Φέτος, αναμένεται αύξηση της ανάπτυξης κατά 1,9%, θέτοντας την Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε, που είναι στο 1,4%.
Τώρα η χώρα θέλει να κλείσει και το τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος διάσωσης του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters, η Ελλάδα θέλει εντός της εβδομάδας να ζητήσει την άδεια να καταβάλει στο ΔΝΤ πρόωρα τη δόση του δανείου του επόμενου χρόνου, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει ήδη επισημάνει ότι θεωρεί την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου χρήσιμη, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο «ανθρώπους εξοικειωμένους με τις διαδικασίες». Επομένως, το ΔΝΤ θα πρέπει να το δει με παρόμοιο τρόπο. Σκεπτικισμό εκφράζουν από την άλλη πλευρά η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, επειδή φοβούνται την αποχώρηση του ΔΝΤ από τον έλεγχο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε επισημάνει ότι το χρέος προς το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό και η Ελλάδα θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει φθηνότερα στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Brain Regain: Συμμαχία επιχειρηματικών κολοσσών για επιστροφή στελεχών στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση πτυχιούχων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης στο Bloomberg: Οι αγορές βλέπουν την αλλαγή που έρχεται στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε κατοικία στη Νέα Ηράκλεια
- Γερμανία: Δυσαρεστημένοι οι πολίτες με τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην χώρα – Έρευνα
- Τζορτζ Τσούνης: Η θητεία μου στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου – Αντίο
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο» με την υποστήριξη των ΗΠΑ