• Business

    Τα ελληνικά διατροφικά προϊόντα σε μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών και σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ; – Η Walmart σχεδιάζει αποστολή στην Ελλάδα το φθινόπωρο


    Κύκλο διερευνητικών επαφών ξεκίνησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Ουάσιγκτον με επτά μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες, επιδιώκοντας τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων (τροφίμων και ποτών) που διατίθενται μέσω μεγάλων αλυσίδων-υπεραγορών.

    Αυτό γνωστοποιήθηκε από το Γραφείο ΟΕΥ στην Ουάσιγκτον και η σχετική ενημέρωση έχει αναρτηθεί και στην ηλεκτρονική σελίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Όπως γνωστοποιείται, οι διερευνητικές επαφές αφορούν στις εξής αλυσίδες: Walmart, Whole Foods, Costco, Albertsons Companies, Harris Teeter, Wegman’s, και Trader Joe’s.

    Εν προκειμένω, όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο, για την περίπτωση της αλυσίδας Walmart, πολυεθνική με έδρα στην Πολιτεία Αρκάνσας, η οποία διαθέτει δίκτυο πλέον των 10.500 καταστημάτων τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε 19 άλλες χώρες (και υπό άλλες εταιρικές επωνυμίες), βάσει της μέχρι στιγμής επικοινωνίας με το Γραφείο ΟΕΥ και σε συνέχεια επιστολής, σημειώνονται τα εξής:

    «Η αρμόδια εκπρόσωπος της εταιρείας -Σάρα Θορν, Group Director, Global Government Affairs- ανέφερε ότι η Walmart ήδη διαθέτει στους καταναλωτές-πελάτες της σειρά ελληνικών διατροφικών προϊόντων τόσο στα ράφια (πχ ελαιόλαδο, ελιές, ζυμαρικά), όσο και μέσω της πλατφόρμας e-commerce της εταιρείας (πχ τυροκομικά, ελαιόλαδο, μπαχαρικά), καθώς και ορισμένα αναλώσιμα είδη πλην αγροδιατροφικών (πχ ξυραφάκια).

    Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε ότι οι διατιθέμενες ποσότητες είναι σχετικά περιορισμένες και υπάρχει περιθώριο σημαντικής βελτίωσης.

    Εν προκειμένω, επισημαίνεται ότι κατά την προαναφερθείσα εκπρόσωπο Walmart υπάρχει ενδιαφέρον της εταιρείας για περαιτέρω εξέταση μιας ευρύτερης γκάμας ε/ προϊόντων, και των σχετικών δυνατοτήτων αύξησης της προσφοράς αυτών μέσω των καταστημάτων της, ενώ, συναφώς, ήδη εξετάζεται, σε επίπεδο αρμοδίων αγοραστών της εταιρείας, το ενδεχόμενο διοργάνωσης αποστολής ομάδας “food sourcing team” στην Ελλάδα, το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, για συναντήσεις με ενδιαφερόμενους προμηθευτές (“export ready suppliers”).

    Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένουμε σε επικοινωνία με την κ. Θορν, και τους συνεργάτες της (ομάδα “government affairs”), για περαιτέρω σχετική υποστήριξη της υπό εξέταση εταιρικής αποστολής από το γραφείο ΟΕΥ, και θα επανέλθουμε μόλις έχουμε περισσότερα σχετικά στοιχεία.

    Πληροφορίες για τους ενδιαφερομένους

    Προς το παρόν, σε συνέχεια ερωτήματος για πληροφορίες βάσει των οποίων οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές ελληνικών προϊόντων μπορούν να ενημερώνονται για την τυπικά ακολουθούμενη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος προσφοράς τροφίμων και ποτών, από πλευράς Walmart, επισημαίνονται από το γραφείο ΟΕΥ, τα ακόλουθα:

    – Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να ανατρέχουν στην διαθέσιμη πληροφόρηση για προμηθευτές, (βλ. Suppliers, walmart.com).

    Επισημαίνονται ιδιαιτέρως οι ενότητες α) Supplier Requirements (walmart.com), σχετικά με απαραίτητες προδιαγραφές, και β) Apply to be a Supplier (walmart.com), σχετικά με τις δυνατότητες προσφοράς προϊόντων, είτε στα ράφια των καταστημάτων είτε μέσω διαδικτύου (e-commerce).

    – Ειδικότερα για προσφορά προϊόντων μέσω διαδικτύου (online marketplace), οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να ανατρέχουν στην διαθέσιμη πληροφόρηση Sell your products on Walmart Marketplace – Walmart.com, καθώς και στην ειδική εργαλειοθήκη για ανάπτυξη e-commerce μέσω της εταιρείας New-Seller Savings – Walmart Marketplace.

    -Περισσότερες πληροφορίες Γραφείο ΟΕΥ Ουάσιγκτον, Υπεύθυνος γραφείου: Παναγιώτης Δερμεντζόγλου, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα «καμπανάκια» για την οικονομία και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις

    Ρωσία: Θα βρει άλλες αγορές για τα σιτηρά της μετά την αύξηση των εισαγωγικών δασμών που επέβαλε η ΕΕ

    Κίνα-CDB: Χορήγηση δανείων 40,6 δισ. γιουάν στο α΄ τετράμηνο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων τεχνολογίας

     



    ΣΧΟΛΙΑ