Μπορεί τα διαμάντια να είναι ο καλύτερος φίλος κάθε γυναίκας, όπως τραγουδούσε με πάθος η Μέριλιν Μονρόε, ωστόσο οι επενδυτές δεν έχουν την ίδια άποψη.

Σε άρθρο του το CNBC αναφέρει ότι τα πολύτιμα πετράδια έχουν χάσει μέρος της αξίας τους τους τελευταίους μήνες.

1

Συγκεκριμένα, οι τιμές των διαμαντιών μειώθηκαν κατά 18% από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου του 2022 και είναι χαμηλότερες κατά 6,5% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με έναν Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Ακατέργαστων Διαμαντιών.

Μάλιστα αναλυτές της αγοράς προβλέπουν ότι θα οι τιμές τους θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση.

«Ένα φυσικό διαμάντι 1 καρατίου ελαφρώς καλύτερης από τη μέση ποιότητα είχε κόστος 6.700 δολάρια πριν από ένα χρόνο, σήμερα αυτό το ίδιο διαμάντι πωλείται για 5.300 δολάρια», δήλωσε στο CNBC ο Paul Zimnisky, Διευθύνων Σύμβουλος της Paul Zimnisky Diamond Analytics.

Τα διαμάντια, μαζί με άλλα κοσμήματα, είδαν τις τιμές του να εκτινάσσονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η άνοδος κορυφώθηκε στις αρχές του περασμένου έτους.

«Οι καταναλωτές ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain & Company σε έκθεση τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. «Ήταν γεμάτοι μετρητά από τις ισχυρές κεφαλαιαγορές και τα προγράμματα οικονομικής τόνωσης και πρόθυμοι να τα ξοδέψουν σε σημαντικά δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα», επισήμανε.

Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν ή να φάνε έξω, όλα αυτά τα χρήματα πήγαιναν σε πολυτελή είδη και κοσμήματα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Angara Jewelry, Ankur Daga.

Και όταν η οικονομία άρχισε να ανοίγει ξανά, οι τιμές των διαμαντιών άρχισαν να μετριάζονται και οδηγήθηκαν σε «απότομη πτώση», πρόσθεσε.

Ο συνεχιζόμενος ανταγωνισμός από τα τεχνητά διαμάντια, η βραδύτερη κινεζική οικονομική ανάκαμψη και το αβέβαιο μακροοικονομικό υπόβαθρο είναι επίσης λόγοι για τους οποίος περιορίστηκε η συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.

Τεχνητά διαμάντια

Ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών στρέφεται στα διαμάντια που δημιουργούνται στο εργαστήριο, είπε ο Daga.

«Το μερίδιο των πωλήσεων τεχνητών διαμαντιών έναντι των φυσικών αυξάνεται. Το 2020 ήταν μόλις 2,4%. Το 2023 μέχρι σήμερα είναι ήδη έως και 9,3%», πρόσθεσε.

Τα τεχνητά διαμάντια κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον χρησιμοποιώντας ακραία πίεση και θερμότητα που αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα φυσικά διαμάντια.

Είναι οπτικά πανομοιότυπα με τα φυσικά διαμάντια και θεωρούνται το «τέλειο υποκατάστατο», σύμφωνα με τον Daga. Αλλά το πιο σημαντικό για τους περισσότερους – είναι πολύ φθηνότερα.

Οι τιμές των διαμαντιών του εργαστηρίου έχουν σημειώσει βουτιά, δήλωσε ο Edahn Golan, Διευθύνων Σύμβουλος της Edahn Golan Diamond Research & Data, καθώς υποχώρησαν κατά 59% τα τελευταία τρία χρόνια.

«Πριν από τρία χρόνια, θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα τεχνητό διαμάντι με έκπτωση 20% έως 30% έναντι της τιμής του φυσικού. Τώρα έχουν έκπτωση μεταξύ 75% και 90% σε σχέση με τα φυσικά», είπε ο Daga.

Σύμφωνα πάντως με το πτωτικό σενάριο, οι τιμές των φυσικών διαμαντιών θα καταγράψουν πτώση μεταξύ 20% και 25% από τις τρέχουσες τιμές τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που θα σήμαινε πτώση 40% από το υψηλό του Φεβρουαρίου.

Κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια

Παρατηρητές της αγοράς διαμαντιών δεν αναμένουν ότι οι κυρώσεις στον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, τη Ρωσία, θα οδηγήσουν σε σοβαρές αυξήσεις των τιμών.

Νωρίτερα τον Μάιο, οι οικονομίες της G7 συζήτησαν την επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά διαμάντια, με το Ηνωμένο Βασίλειο να πρωτοστατεί στην επιβολή κυρώσεων στη ρωσική κρατική εταιρεία Alrosa.

«Οι Ρώσοι αύξησαν τις πωλήσεις διαμαντιών τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν το μερίδιο αγοράς που χάθηκε πέρυσι μετά τη διακοπή των συναλλαγών», δήλωσε ο Zimnisky.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, και ακολουθούν η Μποτσουάνα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με το Diamond Registry.

Σύμφωνα με τον Edahn, η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στην πώληση των διαμαντιών της παρά τις κυρώσεις.

«Χώρες όπως η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμη και η ΕΕ, δεν επέβαλαν κυρώσεις στις εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών. Έτσι και πάλι, δεν υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις», είπε.

Η Ινδία είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας διαμαντιών στον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έρχονται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενες από το Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Διαβάστε ακόμη:

Πριγκιπικά κοσμήματα άλλων εποχών για νέους μεγιστάνες

Τα διαμάντια είναι παντοτινά! Η δημοπρασία κοσμημάτων μιας δισεκατομμυριούχου

Bloomberg: Στο στόχαστρο των G7 και ΕΕ τα ρωσικά διαμάντια

─────────────────

Εκλογές 2023